Wordt Bitcoin binnenkort vervangen door de digitale euro?

5 minuten leestijd

Vandaag betalen we nog regelmatig met cash. In 2013 waren er nog 100.000 Belgen (1% van de bevolking!) die géén rekeningnummer hadden en zelfs uitsluitend op basis van fysieke euro’s leefden.

In België en Nederland kun je echter sinds vorige eeuw veilig elektronisch of digitaal betalen met een bankkaart en pincode. Het Belgische Bancontact betaalnetwerk dateert uit de jaren 70 en werd opgericht door een samenwerking tussen banken. Maestro is een merk van Mastercard en dateert uit de jaren 90. V Pay is dan weer diens tegenhanger en een merk van VISA opgestart in 2005. Daarnaast kennen velen nog de eerste elektronische portefeuilles Chipknip en Proton die beiden lanceerden in 1995-1996. Al deze systemen dateren reeds van het pre-smartphone tijdperk. Je hebt hiervoor enkel een account, plastic kaart en pincode nodig. Tegenwoordig kun je ook zonder pincode en plastic kaart betalen. Contactloos betalen werkt nog steeds via de oude vertrouwde systemen, maar laat je nu ook toe met smartphone of smartwatch te betalen. Niemand kan meekijken over je schouder, want alles verloopt zonder pincode.

Het voordeel van elektronisch en digitaal betalen is veiligheid en traceerbaarheid van transacties. Wordt je online bestolen? Als je er snel bij bent, kan de bank je transactie misschien wel terugdraaien. Je kunt in veel gevallen een refund krijgen via de bank of verzekeringsmaatschappij. Bij cash transacties ben je je centen kwijt. Anno 2022, moeten we echter steeds meer inzetten op beveiliging van elektronisch en digitaal betalen. Hackers worden steeds slimmer. Daarom investeren Fintech bedrijven al sinds eind 20ste eeuw in talloze nieuwe technologieën. We zien dat de opkomst van blockchain technologieën vandaag een nieuwe, maar gecontesteerde, crypto-markt op gang heeft getrokken sinds de lancering van de Bitcoin. De Bitcoin werd opgestart als experiment, maar veroverde snel de hele wereld. Nog nooit heeft een munteenheid zo snel internationaal faam gewonnen. De waarde steeg bovendien pijlsnel van een pizza aan 1 bitcoin tot een dure elektrische wagen aan 1 bitcoin. Voor 1 euro heb je vandaag hooguit 1 wit brood en de munt wordt niet eens in alle EU-landen gebruikt. Uiteraard gaat het bij de Euro over een gereguleerde munteenheid, in het geval van de bitcoin over een ongereguleerde blockchain technologie.

Sommige liberale ideeën hopen dat de euro, dollar en andere officiële munteenheden vervangen worden door een de-centrale Bitcoin die wereldwijd gebruikt kan worden. Al meer dan 10 jaar verhandelen wereldwijd investeerders en early-adopters in cryptomunten. In 2021 start ook de Europese Centrale Bank een twee-jarig onderzoek naar de mogelijkheden van een digitale euro. Of deze euro ook door blockchain netwerken zal ondersteund worden, moet onderzoek blijken. In 2023 zal alleszins een advies gepubliceerd worden en kan de Europese commissie en parlement aan de slag. We zien dat heel wat Oost-Europese landen pro-actief gunstige wetgeving opzetten omtrent blockchain en Fintech. De West-Europese landen hinken achter met argwanende ogen en een sterke bankenlobby. De nadelen van ontraceerbaarheid en belastingontduiking wegen nog fel op en duidelijk wetgeving is broodnodig om cryptomunten als investering mainstream te maken. De Europese commissie, parlement en raad werken momenteel samen aan wetgeving die meer duidelijkheid zal brengen om de Fintech markt te boosten via het MiCA-voorstel oftewel “Markets in Crypto-assets”. Dit zegt echter niets over cryptomunten als officiele munteenheid, dat wordt als een geheel ander debat beschouwd.

De noodzaak aan veilig betalen dringt zich in elk geval meer en meer op. Of dit nu tot uiting zal komen via een digitale euro of de erkenning van Bitcoin als munteenheid, zal de toekomst uitwijzen. Op dit moment blijft er in elk geval een duidelijke scheidingslijn en behoort de Bitcoin tot een alternatief investeringsmiddel en zal de euro zeker nog heel wat jaren het enige officiele betaalmiddel zijn. Wil je graag loskomen van investeringen in euro’s, dan kan je je kans wagen in de cryptomarkt. Zorg er dan zeker voor dat je dit veilig doet door Bitcoin en andere cryptomunten zoals Ethereum, Solana of Polygon te kopen en verkopen via een bekroond handelsplatform zoals anycoin direct. Zoek zeker naar Belgische of Nederlandse consumentenlabels zoals Trustpilot. Kijk ook zeker na hoe bereikbaar de supportservice is via chat of email.

Nieuwste over Ondernemerstips