Welcome to our Blog

The daily Post

Read our Blog

Wat is Sponsored Content? Hoe werkt het + hoe duur in 2019?

Sponsored Content & Marketing via Advertorials is volgens velen de meest effectieve vorm van Internet Marketing. Door samenwerkingen aan te gaan met blogs, websites & vloggers kunnen merken precies de juiste doelgroep bereiken. En niet alleen dat, deze specifiek afgekaderde doelgroep luistert ook nog eens echt naar de boodschap omdat die afkomstig is van een bron die zij vertrouwen.

Wat is sponsored content of een Advertorial?

Heel kort door de bocht is een sponsored post of een advertorial een artikel dat gepubliceerd wordt met als insteek om een product of dienst te promoten. Vaak is een sponsored post niet van een normaal artikel te onderscheiden. Het verschil tussen een advertorial en een sponsored post zit hem er vooral in dat in een sponsored post altijd een link zit naar het bedrijf dat voor het artikel betaald, en dat in een advertorial niet noodzakelijkerwijs een link wordt geplaatst. Vroeger was een sponsored post vooral een overduidelijk promotekstje voor een bedrijf, maar vandaag de dag in 2019 wordt er voornamelijk mee bedoeld dat het artikel is ingekocht om er een link naar de website van een bedrijf in te plaatsen, terwijl het artikel verder lijkt op normale content.

Waarom is Sponsored content voor uw bedrijf relevant? De SEO Impact

Directe toegang tot de bezoekers van websites en blogs is natuurlijk prachtig. En als elk gesponsored artikel ook nog eens directe traffic oplevert die converteert dan is het al helemaal mooi. Maar wat vaak niet expliciet genoemd wordt is dat er nog een erg groot ander voordeel aan kleeft. Waar het de meeste internet marketeers eigenlijk echt om te doen is; namelijk de impact die het verkrijgen van links op blogs met autoriteit heeft op de rankings van uw website in Google en andere zoekmachines.

De SEO (Search Engine Optimization) impact van sponsored content moet niet worden onderschat. Waar vroeger veel Nederlandse merken hun websites lanceerden, in de hoop op betere search rankings, via linkbuilding op de inmiddels achterhaalde (lees: spammy) startpagina’s en dochterpagina’s, gaan veel bedrijven nu anno 2019 op de veel effectievere toer van Sponsored Content.

Waarom is Sponsored Content zo effectief?

Voor zoekmachines als Google draait alles om relevantie, kwaliteit en betrouwbaarheid. Wanneer uw merk verschijnt op websites die Google vertrouwt, en wanneer uw link ook nog eens omringd is door content die relevant is voor uw bedrijf, dan is het voor Google 1 +1 = 2. Oftewel, uw bedrijf verdient het in Google’s ogen dan om goed te scoren op de pagina’s waar de links in de gesponsorde artikelen naar verwijzen. Hoe meer van deze natuurlijke links van verschillende sterke domeinen (referring domains) hoe hoger uw website zal scoren in Google.

Hoe gaat dit in praktijk in zijn werk?

Er zijn veel grote online media bedrijven die staan te popelen om te beginnen met een sponsored campagne. Sommige websites staan er op dat bij de sponsored content of de advertorial altijd wordt vermeld dat het een samenwerking betreft. Andere partijen zijn wat dat betreft minder streng.

In de praktijk gaat het vaak zo dat in overleg een onderwerp voor een artikel wordt bedacht en dat er ook vooraf wordt doorgeven naar welke pagina’s er gelinkt moet worden en met welke anchors (de hyperlink). Veel websites zullen niet rechtstreekse promotieteksten willen publiceren, dus die zullen dan een indirecte manier vinden om naar uw website te linken. Zo kunnen ze een artikel schrijven over ‘subsidies op duurzaamheid’ en een natuurlijk ogend linkje plaatsen naar uw website met zonnepanelen.

Wat kost zoiets?

Bron: Ahrefs.com

Linkbuilden via Sponsored content is veiliger en beter dan linkbuilden via startpagina’s, maar daar zit ook een prijskaartje aan. De prijs zal voornamelijk afhangen van de kwaliteit van de websites waar de links op geplaatst worden. Websites met een ijzersterke SEO reputatie zullen meer vragen voor een artikel, terwijl kleine websites minder te eisen hebben. Zo kun je vanaf 75 euro al op een kleine website geplaatst worden (50 Referring Domains of minder), maar kun je ook zo maar 1000 euro per artikel betalen voor site met autoriteit (over de 1K referring domains). Ahrefs kwam na onderzoek uit op ongeveer 350 dollar per artikel.

Voor en nadelen van Sponsored content

Moet je überhaupt aan Sponsored content willen beginnen? Dat is een vraag die elk bedrijf voor zichzelf moet beantwoorden. Krijg je op een organische manier zonder maar een vinger uit te steken van zelf allemaal linkjes binnen? Mooi, gefeliciteerd – > je bent een uitzondering en je hoeft niets meer te doen. Er is echter zoveel concurrentie vandaag de dag op het internet dat je zo breed mogelijk in moet zetten en dan is sponsored content een logische stap. Het is vele malen cleaner dan andere vormen van linkbuilden (zoals startpagina’s etc) en als je het goed doet voeg je ook nog eens waarde toe aan de wereld met mooie artikelen.

Heb je interesse in meer advies over Linkbuilden, Sponsored Content, SEO, Creatieve content Creatie? Of wil je graag een samenwerking aan gaan met 1 van onze 60 populaire platformen? Dan kun je ons altijd een mailtje sturen!

Voor nu, succes met uw sponsored content avontuur!

Influencer marketing inzetten voor je bedrijf

Het is natuurlijk een fenomeen wat sterk aan het groeien is: Influencer marketing. Het is een trend welke ook dit jaar niet minder wordt. Het is een industrie welke inmiddels miljarden dollars groot is en waar veel grote merken en bureaus gebruik van maken. Influencers is een belangrijk onderdeel binnen marketing. Niet alleen grote bedrijven maken er gebruik van. Ook kleinere bedrijven kunnen gebruik maken van micro- en zelfs nano- influencers. Het is iets wat je moet inzetten voor je bedrijf volgens velen. Het is goed om in ieder geval bekend te zijn met de mogelijkheden.

Wat is dat nu? Influencer marketing

Laten we starten met wat het nu eigenlijk precies is. Het is een manier van communiceren met je doelgroep. Je gebruikt hier echter geen advertenties bij. Het is een veel betere manier om de harten van je klanten te winnen. Het zorgt voor een positieve toon en je komt binnen bij je doelgroep door mensen welke al open staan voor jou. Het bereik is vaak niet het belangrijkste. Een influencer kan veel volgers hebben en likes. Het is natuurlijk interessant om te zien, dat je bericht door duizenden en duizenden mensen gezien wordt. De betrokkenheid is echter nog belangrijker. Het is belangrijker, omdat je het uiteindelijk de conversie bepaalt. Uiteindelijk moet het effectieve marketing zijn. Uiteraard hangt de effectiviteit af van het doel. Wordt het doel bereikt? Dan is het effectief.

Waarom kiezen voor micro-influencers?

Steeds meer campagnes kiezen voor micro-influencers. Het is belangrijk om op die manier je doelgroep te bereiken. Je sluit veel beter aan op welke doelgroep je wilt bereiken. De volgers van de micro-influencers zijn vaak een betere match tussen vraag en aanbod. Het is de beste reden om hiervoor te kiezen. Ook voor de influencer is dit belangrijk. Hij wil natuurlijk niet zijn ziel verkopen, omdat je veel mensen wilt bereiken. Het is belangrijker voor de influencer om op de lange termijn te genieten van zijn opgebouwde kracht.

Hoe vind je de juiste influencer?

Het is natuurlijk belangrijk om de juiste match te vinden van je marketing en de influencer welke bij je past. Het is goed om op zoek te gaan naar een niche. Kijk naar een ultieme win-win situatie om samen te groeien. Het is natuurlijk belangrijk om ook te kijken naar wie je doelgroep is. Welke influencers zijn er? Je kunt een bureau inschakelen om je hierbij te helpen. Het is echter ook mogelijk om zelf op zoek te gaan naar een match.

Een paar bonus tips!

Het is goed om de influencer zelf ook wat vrijheid te geven. Kijk naar wat hij graag wil. Laat hem de boodschap in zijn eigen woorden en op zijn eigen manier invullen. Hij wil een eigen stem en geluid geven richting zijn volgers. Heel belangrijk.

Kies er ook voor om een langetermijn relatie aan te gaan. Het is zo mogelijk om meerdere malen een advertentie te plaatsen of advertorial bij de influencer. Het is mogelijk om vaker je doelgroep op een geweldige manier te benaderen.

Marjan Strijbosch: vermogen, man, haar zaken en succes

Bron foto: Pinterest.com

Ze is bekend geworden met haar zaak Jaguar Mode, ze ziet er altijd 39 jaar oud uit en is geen katje om zomaar vast te pakken. Neem je handschoenen mee! Het is ook zo, dat ze goede vastgoedprojecten heeft gedaan en daarnaast aan binnenhuisarchitectuur. Je bent een wortel. Een gezonde wortel wordt uiteindelijk een mooie bloem. Ze weet dat succes niet zomaar komt. Het is belangrijk om voldoende kennis te hebben in een branche. Een leuk jurkje in elkaar zetten is niet voldoende. Je moet het ook goed presenteren in de etalage en ervoor zorgen, dat mensen het kopen. Het is belangrijk om een heel pakket in huis te hebben om succesvol te zijn. Je moet van de hoed en de rand afweten. Alleen dan kun je ook daadwerkelijk succesvol worden. Weet wat de naaister verkeerd doet of de verkoper.

Blijven leren

Het is een heel proces om een complete persoon te worden welke overal kennis van heeft. Het is belangrijk om je ook te focussen geeft ze aan. Marjan Strijbosch wordt ook wel eens de Coco Chanel van Brabant genoemd. Coco Chanel was een vrouw welke al snel op eigen benen stond. Die gelijkenis klopt ook met Marjan Strijbosch. Haar succes is met vallen en opstaan gekomen. Ze geloofd soms in de verkeerde mensen. Je hebt het niet allemaal in de hand. Je moet gewoon recht door zee blijven. Nu wil iedereen wel zaken met haar doen. Het is voor haar belangrijk om de baas te blijven en om de juiste keuzes te maken.

Geen pensioen!

Voor haar is er geen pensioen. Ze wil niet achter de geraniums gaan zitten. Ze wil gewoon doorgaan tot ze niet meer kent. Een vriendin van haar is 90 en is nog steeds actief en ziet er tip top uit. Zelf is haar doel om 103 te worden. Ook zij wil gewoon blijven ondernemen net als haar vriendin. Wat is er anders nog te doen op de wereld is haar vraag.

Het grote gevaar: Saaiheid en Jaloezie

Ze wil geen projecten doen welke ze saai gaat vinden. Zo doet ze gewoon steeds wat anders. Ze verkoopt een paar jaar huizen en nu is ze een groot penthouse aan het verbouwen in Eindhoven. Het is het hoogste penthouse van de stad met een 100 vierkante meter tuin. Geweldig gewoon vol met palmbomen en moois. Jaloezie is een groot gevaar. Succes kweekt jaloezie. Het maakt veel kapot. Het kan haar succes niet bedreigen geeft ze aan. Ze staat sterk in haar schoenen. Inderdaad doet ze dat.

Hoeveel vermogen heeft ze?

Het is niet duidelijk hoe groot haar vermogen is. Wel weten we, dat ze dure feestjes geeft en graag mensen trakteert. Het is goed om te zien wat ze allemaal doet en hoe ze een inspiratie is voor anderen.

Nico Aaldering: Vermogen, Vrouw en het verhaal van zijn bedrijf

Natuurlijk kent iedere oldtimerliefhebber Nico Aaldering. Het is de oprichter van The Gallery in Brummen, waar je vier verdiepingen vol met mooie oldtimers kunt bewonderen. Austin Healeys, MG’s, Ferrari’s en ook mooie oude Porsches. Er is veel moois te zien in The Gallery. We weten zeker, dat ook jij er volop van zult genieten. De eerste auto van hem was een Austin-Healey cabrio. Nu rijdt hij in een moderne Maserati. Zijn zoon en zijn vrouw rijden in een Range Rover en zijn dochter in een oude Volvo. Ze kreeg trouwens geen parkeervergunning in Amsterdam voor haar oldtimer Volvo. Nieuwe milieuregels welke ook van invloed zijn op de familie Aaldering.

Al meer dan veertig jaar

Nico Aaldering heeft zijn bedrijf in 1975 opgericht. Hij liet het uitgroeien tot het grootste bedrijf voor oldtimers in Nederland. Zijn zoon heeft de liefde ook te pakken van de oldtimers. Ze begonnen ooit met het inkopen en verkopen van Alfa Romeo’s. Later zijn ze overgegaan op andere merken. Het zijn vaak auto’s voor de liefhebber. Het is niet het eenvoudige model waar je boodschappen mee gaat doen of je kinderen bij school dropt. De auto’s zijn vaak wat ouder en exclusief. Ze zijn doorgegroeid naar het hogere segment. De klanten moeten een dikke portemonnee hebben.

Wereldwijd importeren

Het bedrijf haalt hun auto’s eigenlijk overal vandaag. Er zijn Alfa’s uit Zweden en Peugeots uit Zwitserland. Ook komen er veel auto’s uit Amerika. Tegenwoordig worden veel Corvette’s en Mustangs naar Nederland gehaald. Ook veel Volkswagen Kevers komen weer terug naar Europa. Ze gaan weer naar huis. Het is frappant om te zien, dat er veel auto’s terug komen uit Amerika. Dure Mercedessen en luxe Porsches. Het gaat vaak om veel geld. Het is niet voor iedereen weggelegd om zo’n auto te kopen.

Het vermogen van Nico Aaldering

Natuurlijk zouden we graag alle auto’s bij elkaar optellen om zo tot een indicatie van het vermogen van Nico Aaldering te komen. Het is echter niet duidelijk hoeveel financiering er is van de banken. Daarnaast is het ook niet duidelijk hoe hoog de verkoopwinsten zijn. Voor vele autoliefhebbers is het echter een zeer rijke man. Een man welke iedere dag in een klassieker kan rijden en er volop van kan genieten. De man heeft een droombaan zal je dan vaak horen. Het vermogen is dan eigenlijk van een ondergeschikt belang.

De liefde van Nico Aaldering

Waar je zou verwachten, dat de oldtimers zijn grootste liefde zijn is dat niet het geval. ZIjn gezin, vrouw en twee kinderen staan op de eerste plaats. Het is voor hem echter prettig dat ook zijn zoon in de zaak werkt en daardoor veel bij hem is en zijn liefde voor klassieke auto’s kan delen. Het is mooi en goed om zo de liefde voor elkaar natuurlijk ook te versterken.

GDPR checklist voor Ondernemers in 2019

In Nederland is op 25 mei 2018 de AVG (algemene verordening gegevensbescherming) ingegaan. Het is belangrijk om hieraan te voldoen. Doe je dat niet dan kun je flinke boetes krijgen. In Europa heet het trouwens de General Data Protection Regulation (GDPR). Het is hetzelfde als de AVG. Graag nemen we een aantal zaken met je door in verband met de GDPR checklist voor ondernemers. Het is belangrijk en goed om het als ondernemer serieus te nemen. De boetes zijn niet mals en kunnen maximaal 20 miljoen zijn of 4 procent van je jaaromzet. Serieuze business dus.

Een paar stappen checken voor de GDPR. Stap 1: welke gegevens verwerk je?

De eerste stap van de GDPR checklist is simpelweg het vaststellen welke gegevens je bedrijf verzamelt. Heb je een webshop? Dan gaat het om veel zaken. Het gaat vaak om ordergegevens, mogelijk geboorte data, NAW gegevens en de e-mail. Je weet vaak best veel van je klanten. Een voorbeeld van zaken welke je mogelijk hebt zijn:

 • Het e-mailadres
 • Het mobiel of direct telefoonnummer
 • De combinatie voor- en achternaam
 • De combinatie huisnummer en postcode
 • De IP-adressen
 • Het IMEI-nummer van de smartphone
 • De klant-, bestel- en/of ordernummer
 • De foto- en/of video-opnamen
 • De bankrekeningnummers
 • De chatgesprekken
 • De klic gegevens

Het gaat om redelijk wat gegevens. De lijst hoeft trouwens niet compleet te zijn. Het kan best zijn, dat je nog andere gegevens verzameld.

Stap 2 van de checklist GDPR: hoe beveilig je alles?

De volgende stap is belangrijk. Het gaat erom, om te bepalen hoe je alles gaat verzamelen, bewaren en beveiligen. Het is essentieel om te weten, waar je nieuwsbrief verstuurd wordt en ook waar je website gehost wordt. Maak een overzicht van alle serviceproviders waar je gebruik van maakt. Maak een verwerkersovereenkomst met ze. Het is belangrijk om te weten hoe hun de privacywet naleven. Doen ze dit niet, dan ben jij als ondernemer hier ook aansprakelijk voor. Laten we je hier zo meer over vertellen. Eerst nog enkele beveiligingsmaatregelen welke je moet treffen. Het gaat hier om:

 • Het versleutelen van data op je servers en ook op USB sticks
 • Sterke wachtwoorden gebruiken
 • SSL verbindingen gebruiken op je website
 • Hoe je back-ups en kopieën beheerd.
 • Het beveiligen van je netwerk
 • Hoe laptops en externe gegevensdragers gebruikt worden.

De derde stap: de verwerkersovereenkomst GDPR

Wanneer iemand anders je site host dan ontkom je er eigenlijk niet aan, dat je gegevens met derden gedeeld worden. Nou niet gedeeld, maar ze hebben er ook toegang toe. Bijvoorbeeld de lijst met emailadressen welke elders verstuurt worden. Het is belangrijk, dat ze hier een verwerkersovereenkomst hebben. Grote partijen hebben hier een standaard verwerkersovereenkomst voor. Kleinere partijen doen dit vaak wat anders. Het is goed om de overeenkomsten op te slaan en apart te bewaren.

Stap vier: update en publicatie

Het is belangrijk om je AVG of GDPR verklaringen op tijd te updaten en ook om ze te publiceren. Je wilt natuurlijk delen, dat je aan de AVG voldoet. Of niet?

3 redenen waarom QR-bestellen het personeelstekort oplost

QR-bestellen is een van de nieuwste technische ontwikkelingen in de horeca: gasten nemen plaats aan tafel of aan de bar, scannen een speciale QR-code op een sticker of een bordje, en komen zo op de bestelwebsite van de ondernemer. Hier kiezen ze in alle rust hun bestelling uit en betalen deze alvast via hun smartphone. De keuken of bar ziet wat er is besteld (én door welke tafel), gaat aan de slag en vervolgens kan de bediening het bestelde persoonlijk uitserveren. De eerste praktijkresultaten laten zien dat het gebruik van QR-bestellen niet alleen voor een flinke omzetstijging zorgt, maar het óók een antwoord blijkt op (een deel van) het personeelstekort in de horeca. We leggen uit waarom!

Meer service mogelijk tijdens piekuren

QR-bestellen wordt meestal ingezet als aanvullende bestelmogelijkheid, náást de service van de bediening. Ondernemers denken soms dat het onpersoonlijk overkomt, maar júist bij grote drukte als je gasten lang moeten wachten, bestellen ze liever snel zelf dan dat ze moeten wachten op persoonlijke aandacht. Die volgt tenslotte alsnog, als de bestelling met een glimlach en praatje wordt uitgeserveerd. Daar is dan ook tijd voor, omdat de bediening dankzij deze extra servicevorm wordt ontlast en meer tijd heeft voor gastvrijheid. Zorg ervoor dat de verkoop van je QR-systeem gewoon gekoppeld is aan je kassasysteem zodat je keuken, bar én bediening overzicht houden, en het is een aanwinst voor je zaak.

Upselling eenvoudiger

Upselling stimuleren bij je medewerkers kan je procenten aan extra omzet opleveren, maar dat betekent wel dat je doorlopend je vaste én tijdelijke personeel hierop moet blijven trainen. Sowieso is het voor íedereen tijdens enorme drukte lastig om dan niet per ongeluk tóch de upselling te vergeten of op een ongedwongen manier te brengen. QR-bestellen biedt ook hier uitkomst. Kies voor slimme software waarin je eenvoudig upsellingmogelijkheden kunt toevoegen, zoals de huisgemaakte appeltaart bij de koffie, of een borrelgarnituur bij een biertje. En plaats eenvoudig je hardlopers en dagmenu’s naar voren. Vergeet trouwens ook niet dat jouw kassasysteem (horeca) deze optie waarschijnlijk óók heeft, voor op je handhelds.

Nooit ziek of op vakantie

Elke medewerker is wel eens ziek of op vakantie. Logisch, maar op drukke dagen kan dit voor een hoop chaos, onrust en voor vervelende wachttijden voor gasten zorgen. Jouw QR-bestellenoplossing is nooit ziek of op vakantie; op deze digitale medewerker kun je dus altijd vertrouwen. Bij drukte brengt het je team meer rust, bij onderbezetting zorgt het voor een extra gegarandeerde service- en bestelmogelijkheid, en het kan je indien nodig soms extra personeelskosten besparen. Dit werkt dus trouwens niet alleen op je terras, maar bijvoorbeeld ook in je fastfoodzaak, hotelkamer (roomservice!), ijssalon, etc. Een mogelijke oplossing voor het personeelstekort!

Klaar om je bedrijf een boost te geven? Zo vind je inspiratie om tot actie over te gaan

Beginnende ondernemers moeten beschikken over een onvermoeibare arbeidsethos én een innovatief brein. Hoewel je jezelf misschien elke dag dwingt om hard te werken, is het niet altijd even gemakkelijk om op nieuwe ideeën te komen.

Geen enkel bedrijf kan slagen zonder innovatie en een vooruitstrevende manier van denken. Succesvolle ondernemers zijn voortdurend op zoek naar het volgende grote idee dat hun bedrijf een duwtje in de rug zal geven. Inspiratie is iets dat niet kan worden geproduceerd, maar er zijn wel manieren om je creatieve brein te stimuleren.

Onderzoek wat jou stoort

Als je op zoek bent naar nieuwe ideeën, maar geen inspiratie hebt, probeer het dan eens van een andere kant te bekijken. In plaats van na te denken over de dingen waar je van houdt en hoe je dit in je bedrijf kan integreren, kun je eens gaan nadenken over de dingen die je dwars zitten. Noteer je dagelijkse frustraties en ergernissen en ga op zoek naar manieren om ze op te lossen.

Het oplossen van een probleem creëert vaak veel meer mogelijkheden dan het uitvinden van iets nieuws.

Neem een pauze

Toen muzikant Ed Sheeran op zoek was naar inspiratie voor zijn volgende album, gooide hij zijn telefoon weg en vloog hij naar IJsland. Hoewel dit misschien een beetje drastisch is, kan wat rust zeker helpen.

Als je dag gevuld wordt met verkeer, telefoontjes en vergaderingen, is het geen wonder dat je soms geen inspiratie hebt. Neem voldoende tijd voor ontspanning. Dit kun je op verschillende manieren doen: ga een halfuurtje online videoslots spelen, neem wat tijd om te mediteren of zet al je digitale toestellen even uit. Vanuit rust en ontspanning ontstaan vaak de beste ideeën.

Kijk naar wat anderen hebben gedaan

Soms is de beste manier om een nieuw idee te krijgen, helemaal niets nieuws te bedenken. Dit wilt natuurlijk niet zeggen dat je zomaar iets van een ander gaat kopiëren, maar dat je inspiratie kunt halen uit de ideeën van andere ondernemers.

Laten we het bedrijf Fender.Cars als voorbeeld nemen. Dit bedrijf realiseerde zich dat consumenten op dezelfde manier auto’s kopen als dat ze iemand zouden benaderen om op date te gaan. Fender.Cars nam daarom hetzelfde model van Tinder over en liet mensen naar links of naar rechts vegen om auto’s te kiezen die ze zouden willen kopen.

Door een bestaand idee over te nemen, vond het bedrijf een nieuwe manier om zijn product te presenteren.

Hoe werkt het aanvragen van een energielabel bedrijfspand

Je bedrijfspand verkopen of verhuren? Dan is het als pandeigenaar verplicht om te beschikken over een geldig energielabel. Het energielabel geeft het energieverbruik van je bedrijfspand aan in verschillende labelklassen, namelijk: A+++ tot G. Waarbij een A+++-label het beste is en het G-label het slechtst. In het artikel hieronder vertellen we meer over het aanvragen van een energielabel voor je bedrijfspand.

In 3 stappen een energielabel bedrijfspand aanvragen

Het aanvragen van een geldig energielabel is tegenwoordig heel gemakkelijk. Hieronder de drie stappen die je kunt volgen.

Stap 1. Energielabel bedrijfspand aanvragen bij een gecertificeerd energielabel bedrijf. Kies bijvoorbeeld voor EnergielabelVoorMijnPand.nl. Er wordt vervolgens een opname op locatie ingepland.

Stap 2. Op de dag van opname wordt het bedrijfspand geïnspecteerd om de energiezuinigheid te bepalen. Bij deze (meestal) 1 á 2 uur durende opname is er toegang tot het bedrijfspand nodig.

Stap 3. Als laatste stap wordt het energielabel officieel geregistreerd bij het RVO. Ook ontvang je een energieprestatie rapport met daarin energiebesparende maatregelen en het energielabel.

Energielabel verplichting

Voor eigenaren is de voornaamste reden om een energielabel aan te vragen de verplichting die geldt bij verkoop of verhuur van het bedrijfspand. Sinds 1 januari 2008 is het verplicht om over een geldig energielabel te beschikken. Als je er nog geen in bezit hebt is het verstandig om er direct een aan te vragen. Zo voorkom je een boete die kan oplopen tot duizenden euro’s.

Voor welke bedrijfspanden is een energielabel verplicht?

Alle utiliteitsgebouwen met één of meerdere van onderstaande functies zijn verplicht om een geldig energielabel in bezit te hebben.

 • Kantoorgebouwen
 • Publieke gebouwen (bijv. bibliotheken en stadhuizen)
 • Sport (bijv. sporthallen en zwembaden)
 • Onderwijsinstellingen (bijv. universiteiten en scholen)
 • Gezondheidszorg (bijv. ziekenhuizen en verzorgingshuizen
 • Hospitality (bijv. restaurants en hotels)
 • Winkelpanden (bijv. supermarkten en showrooms)

Een goed netwerk zorgt voor de beste banen

Er zijn verschillende manieren om een nieuwe baan te krijgen. Er staan nog steeds advertenties in de krant of op speciale vacaturesites. Of misschien werk je wel bij een bedrijf waar regelmatig interne vacatures voorbijkomen waar je op kunt solliciteren. De meeste, of in ieder geval de beste banen, kom je echter vaak tegen door een goed netwerk op te bouwen.

Ons kent ons, ook als het om banen gaat

Werk je in een bepaald beroep, dan kan het zeker geen kwaad om binnen je werkveld een aardig netwerk op te bouwen. Dat geldt voor iedere functie: of je nu in de horeca werkt, in de bouw of in de zakenwereld, het is altijd goed om mensen te kennen bij verschillende bedrijven. Vaak ontstaat zo’n netwerk een beetje vanzelf. Je hebt een leuke collega, die na een tijdje vertrekt en bij een ander bedrijf gaat werken, bijvoorbeeld. Door het contact met hem of haar te onderhouden, heb je zelf ook direct een ingang te pakken bij het betreffende bedrijf. Mocht er een vacature ontstaan, is de kans groot dat je ex-collega aan je denkt en hem aan je voorlegt. Besluit je vervolgens te solliciteren, heb je vaak al een streepje voor omdat je via een medewerker bent binnengekomen. Zeker als deze zijn of haar werk goed doet, straalt dat ook direct een beetje op jou af en kom je met meer kans op de baan binnen, dan iemand die de vacature uit de krant heeft gehaald.

Ook via familie of vrienden heb je, vaak zonder dat je het weet, al een aardig netwerk. Ben je op zoek naar een nieuwe baan, is het altijd goed om dit eens in je directe omgeving te laten vallen. De kans is groot dat er iemand is die je wijst op een vacature binnen het bedrijf waar hij of zij werkt, en je met een beetje geluk ook meteen kan introduceren.

Professioneel netwerken kan ook

Naast dit informele netwerken dat bijna iedereen doet, kun je ook professioneel netwerken. Dit doet vrijwel iedereen met een wat hogere functie. Executive vacatures kom je zelden zo maar op vacature sites tegen, er worden vaak bureaus of andere netwerken voor ingeschakeld om deze te vervullen. Werk je als interim manager, dan is de kans groot dat je vooral via je netwerk steeds nieuwe opdrachten krijgt. Heb je ergens een klus succesvol afgerond, is de kans groot dat de mensen waarmee je hier samenwerkte of het bureau dat je hiervoor had ingehuurd, je snel weer ergens aanraden. Een goed netwerk is in dit soort functies onmisbaar.

Wat trek je aan naar je werk?

Het is een vraag die soms voor hoofdbrekens kan zorgen, terwijl anderen er eigenlijk geen moment over hoeven na te denken: wat trek je vandaag aan naar je werk?

Wat kan wel, en wat kan niet?

Het is iets waar bijna geen geschreven regels over bestaan, en als deze er dan toch zijn, dan leiden zij steevast tot discussies: wat mag je wel aan naar je werk, en wat vooral niet?

Er zijn bedrijven die hebben vastgelegd dat mannen niet in korte broeken op de werkvloer mogen verschijnen. Dat leidt in de zomer steevast tot discussies: waarom mogen mannen niet met blote benen op het werk verschijnen, en vrouwen wel? Sommige mannen gaan zelfs zover dat zij een rok aantrekken: in de kledingvoorschriften stond tenslotte alleen vermeld dat korte broeken verboden waren, en als een rok bij dames ook wordt goedgekeurd… Vaak leiden dit soort ludieke acties ertoe dat een werkgever nog eens goed naar de voorschriften kijkt, en ook mannen hun blote benen mogen laten zien in de zomer.

Dit geldt echter niet voor iedere functie. Wanneer de dresscode ‘formeel’ is, betekent dat over het algemeen dat mannen geacht worden in pak op hun werk te verschijnen. Waar vrouwen in die situatie voor een (geklede) rok kunnen kiezen, zijn blote benen voor mannen niet formeel te noemen. Niet eerlijk, maar op dit moment wel de realiteit. Is er geen dresscode vastgesteld, wat in veel bedrijven het geval is, betekent dat overigens nog niet dat je zomaar kunt aantrekken wat je wilt. De ongeschreven regels binnen bedrijven kunnen verschillen, maar over het algemeen geldt dat een outfit die je zou kunnen dragen naar het strand, meestal geen gepaste kleding voor het werk is. Dus laat die strandjurkjes en gebloemde korte broeken maar in de kast hangen, tenzij je in een strandtent werkt uiteraard.

Soms is het gewoon niet veilig

Er zijn ook beroepen waarin bepaalde kledingvoorschriften gelden, bijvoorbeeld op het gebied van korte broeken, simpelweg vanwege veiligheidsredenen. Ben je bijvoorbeeld lasser van beroep, dan is het niet wenselijk om je werk in korte broek uit te voeren. Voor je het weet loop je brandwonden op. Om die reden dragen mensen met dit soort beroepen over het algemeen speciale kleding die tegen een stootje kan, en niet snel vlam kan vatten. Herock werkbroeken zijn hier een goed voorbeeld van, deze beschermen de benen goed en bevatten voldoende zakken om gereedschap in mee te dragen. Heb je als vrouw een dergelijk beroep, dan is er tegenwoordig ook speciale werkkleding vrouwen. Zit net wat lekkerder, en past beter bij het vrouwelijke figuur.

Thuiswerken? Zorg voor een goede werkplek

Bij veel bedrijven wordt het steeds meer mogelijk, of zelfs wenselijk geacht, om regelmatig thuis te werken. Niet alleen verlagen we zo met zijn allen het aantal files op de wegen, thuiswerken zorgt er ook voor dat bedrijven minder werkplekken hoeven in te richten. Zo kunnen zij in kleinere panden hun intrek nemen, en geld besparen. Of ze gebruiken de ruimte die op deze manier vrijkomt voor zaken die een kantoorgebouw prettiger of nuttiger maken. Er kan bijvoorbeeld meer ruimte komen voor verschillende soorten werkplekken, waarbij je staan en zitten kunt afwisselen, of voor een gezellige binnentuin of lounge, zodat je ook tijdens je werk zo nu een dan eens kunt ontspannen.

Thuiswerken: hoe pak je het aan?

Veel mensen blijken het idee van thuiswerken best prettig te vinden, maar lopen als het eenmaal zover is toch tegen wat problemen aan. Zo is daar als eerste de werkplek. Echt goed thuiswerken kan alleen als je er een goede plek voor hebt. Voor veel mensen lijkt de eettafel een prima idee, maar zeker als je regelmatig thuiswerkt, is dat niet aan te raden. Een eettafel, maar zeker ook de stoel die je zal gebruiken, valt niet in hoogte aan te passen. Echt ergonomisch zit je er dus niet aan te werken, en dat zal op termijn tot klachten leiden.

Zorg dus in ieder geval voor een fatsoenlijk bureau en een bureaustoel. Als je kiest voor tweedehands kantoormeubelen, kun je dezelfde kwaliteit meubels kopen als dat je op je kantoor gewend bent, maar dan voor een veel lagere prijs. De moeite waard, want tweedehands bureaus werken net zo goed als nieuwe exemplaren, vaak zie je zelfs het verschil niet eens.

Zorg dat je deze meubels plaatst op een plek waar je ook echt rustig kan werken. Misschien heb je een kamer leeg staan, of een hoek op zolder? Probeer te voorkomen dat je op je slaapkamer werkt, of plaats desnoods een kamerscherm om hier een afgeschermde ruimte te creëren. Werken terwijl je je lekkere warme, zachte bed steeds naast je ziet, is niet heel effectief. Maar slapen in de kamer waar je heel de dag hebt zitten werken evenmin, je houdt toch de associatie met werk op zo’n moment.

Hoe begin je dan?

Iets anders dat veel mensen lastig vinden, is om te beginnen met werken. Ga je naar je kantoor toe, dan heb je hiervoor een vaste routine: je staat op, verlaat je huis, gaat naar je werk en hup, aan de slag. Blijf je thuis, dan is het soms wat lastiger om de knop om te zetten.

Probeer ook dan te zorgen voor vaste routines. Opstaan, rustig ontbijten, en hup, naar je werkplek. Kleed je ook alsof je naar je werk gaat: lekker thuiswerken in pyjama of joggingpak klinkt misschien aantrekkelijk, maar veel mensen hebben de ervaring dat er dan weinig uit hun handen komt. Niet vreemd, je geeft je hersenen op deze manier tenslotte het signaal dat ze mogen ontspannen.

Cashflow; hoe zit het en hoe werkt het?

Een bedrijfje beginnen en je droom realiseren. Ontzettend leuk om te doen en je bent nog eigen baas ook. Maar hoe zit het met de cashflow van je bedrijf en kan het ook beter?

Wat is cashflow

De term cashflow komt vaak voor in de bedrijfswereld. Cashflow is ook wel de in- en uitstroom van liquide middelen. De netto kasstroom is het verschil tussen de ontvangsten en uitgaven gedurende een bepaalde periode of voor een bepaald project. Toch is het niet zo zwart wit als de winst van je bedrijf. Geld dat binnenkomt is afkomstig uit de verkoop van goederen of diensten. Geld dat er uitgaat wordt besteed aan bijvoorbeeld de aankoop van goederen of diensten, investeringen of het betalen van lonen.

Hoe kom je aan cashflow

Een gezonde cashflow opbouwen kan nog wel eens lastig zijn in de startfase van je nieuwe bedrijf. Veel ondernemers vergeten het financiële aspect, omdat ze graag hun product zo goed mogelijk willen verkopen. Het financiële deel komt later. Je komt er natuurlijk snel genoeg achter dat cashflow een must is in je bedrijf. Zo kan je namelijk je leveranciers en de vaste lasten blijven betalen.

Zakelijke lening

Voor de opstart van je bedrijf en het begin van de cashflow zou je een zakelijke lening kunnen afsluiten. Dit geeft je de ruimte om bijvoorbeeld te investeren in je bedrijfspand of om iemand aan te nemen waarmee je graag samenwerkt. Je kan gemakkelijk een lening aanvragen en vastleggen hoeveel rente je wil terugbetalen en in wat voor tijdsbestek. Hoe langer je doet over het terugbetalen van de rente, des te hoger het bedrag. Investeerders willen zo snel mogelijk hun geld terug natuurlijk. Bedenk dus van te voren goed wat voor bedrag je zou willen lenen en hoe snel je dit weer terug kan betalen.

Behouden van je cashflow

Je bent opgestart en je bedrijf gaat goed. Je maakt winst en het voelt goed. Hoe zorg je er nu voor dat je dit vasthoudt en de cashflow blijft gaan? Je kan een paar dingen doen die je cashflow bevorderen.

 • Factureer regelmatig in plaats van een keer in de maand
 • Zorg dat je op tijd (maar niet te vroeg) betaalt. Vermijd hoge interesten
 • Optimaliseer je betalingsherinnering. Dat scheelt een hoop stress en helpt mee aan je cashflow
 • Ga in zee met partijen waarvan je weet dat deze je op tijd betalen
 • Sluit duidelijke betalingscondities af, dan weet iedereen waar hij aan toe is

Drones: een breed in te zetten hulpmiddel

Het lijkt veel mensen heerlijk: als een vogel vliegen door de lucht, en de wereld van bovenaf bekijken. Niet voor niets zijn we zo dol op kaarten waarin we van bovenaf onze omgeving kunnen bekijken. Iets waar niet alleen enthousiaste consumenten, maar ook steeds meer diensten en bedrijven handig gebruik van maken.

Drones zijn een waardevol hulpmiddel

Drones zijn voor de consument een erg leuk ding, maar er zit er ook een kant aan die erg waardevol is voor talloze bedrijven en organisaties. Drones worden namelijk steeds meer ingezet tijdens het werk, waarmee verschillende dingen tegenwoordig veel sneller, veiliger en makkelijker te doen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de politie die een oogje in het zicht houdt tijdens een festival, of de brandweer die door middel van een drone kan kijken of er ergens in het gebouw nog brand te vinden is.

De drone komt gemakkelijk op plekken waar wij als mens niet zo makkelijk komen: in de lucht. Dat betekent ook dat hij dingen kan zien die we als mens, vanaf de grond, niet zo makkelijk kunnen waarnemen. Om die reden is de drone een ontzettend handig hulpmiddel voor professionals die er alle belang bij hebben om juist op plekken te kunnen kijken waar je als mens niet zo gemakkelijk zicht op hebt. Drones gaan een stuk sneller en makkelijker de lucht in, en bovendien lopen die professionals zo geen risico door zelf de hoogte in te gaan.

Inspecteren vanuit de lucht

Om een gebouw goed te kunnen inspecteren, is aanwezigheid op de grond belangrijk. Hier is het gebouw tenslotte op gebouwd en kun je een eerste oordeel geven over de staat ervan. Om een compleet plaatje te krijgen, moet je de boel op hoogte te kunnen bekijken. Niet alleen geeft dat veel informatie over de verdere staat, maar ook over hoe het gebouw in de omgeving staat en of er op dit gebied conflicten zouden kunnen ontstaan. Een gebouwinspectie met drone wordt steeds vaker uitgevoerd. Op deze manier is er snel een overzichtsbeeld van het gebouw en zijn omgeving beschikbaar, maar kan er ook met gedetailleerde beelden naar plekken gekeken worden die voor een mens op een andere manier uit het zicht zouden blijven. Door met drones te werken hoeven mensen niet zelf meer te proberen de moeilijk bereikbare plekken toch te bereiken, en kan er een stuk sneller en veiliger gewerkt worden. Drones zijn dus wel echt onmisbaar geworden.

Alles wat je moet weten over N26: de Duitse bank in Nederland

Sinds het in Europa mogelijk is om kosteloos en snel geld over te maken naar andere Europese bankrekeningen, zeg maar sinds de introductie van de IBAN, bieden steeds meer banken hun diensten ook over de grens aan. Zo kun je in Nederland bankieren via N26, een van oorsprong Duitse bank. N26 is in 2013 opgericht en is inmiddels actief in 24 landen, allen binnen Europa. Inmiddels telt de bank 3,6 miljoen klanten, die allemaal bankieren bij de Mobiele Bank, zoals ze zichzelf noemen. Tijd voor een introductie plus de voor- en eventueel nadelen van deze bank.

Gratis bankieren bij N26

De Mobiele Bank, N26, heeft geen kantoren en geen eigen pinautomaten. Dit maakt dat de kosten voor de bank dus een stuk lager zijn dan die van traditionele banken, en dat vertaalt zich in een gratis bankrekening. Zelfs de eerste Mastercard prepaid creditcard is kosteloos. Prepaid betekent hier dat het geld direct van je rekening wordt afgeschreven, zoals wij gewend zijn met een bankpas. In het buitenland is de creditcard een meer gebruikelijk betaalmiddel, daar kun je deze dus ook makkelijk gebruiken. Hier staat tegenover dat je dit wel allemaal via internet bankieren of de mobiele app van N26 moet beheren. Het scheelt je zo enkele euro’s per maand, die je bij een andere bank moet betalen voor een pakket.

Ook pinnen is grotendeels gratis: je mag 5 maal per maand kosteloos pinnen bij een pinautomaat, mits je euro’s opneemt. Ook online betalingen én pintransacties (in winkels bijvoorbeeld) zijn altijd kosteloos, zelfs in andere valuta. Voor geldopnames in andere valuta dan de Euro, geldt enkel een koersopslag van 1,7%, er worden verder geen transactiekosten of hogere koersen berekend, wat andere banken vaak wel doen,

Handigheidjes

Standaard krijg je bij N26 een aantal handige dingen, zoals realtime meldingen van transacties. Deze krijg je als pushmelding op je smartphone, zo kun je bij transacties in andere valuta ook meteen zien hoe hoog het bedrag in euro’s is.

Steeds meer mensen gebruiken een optie om potjes aan te maken, om geld apart te zetten voor speciale doelen. Bij N26 wordt het geld ook écht apart gezet als je het in een potje zet, als het ware gaat het naar een aparte rekening. Zo kun je het geld niet zomaar opmaken. Dit is redelijk uniek!

Met MoneyBeam kun je geld overmaken naar contacten die in je smartphone staan, zonder dat je het bankrekeningnummer van die persoon hoeft te weten.

En wat ook leuk is: als zakelijke klant krijg je 0,1% cashback op je transacties. Je wordt dus als het ware betaald om bij N26 te bankieren!

Nadelen N26

Er zijn ook een paar nadelen te noemen. Zo krijg je bij N26 een Duits bankrekeningnummer, je IBAN begint dan met DE. Hiermee kun je niet met iDeal betalen, dé meest ingeburgerde Nederlandse betaalmethode voor bijvoorbeeld online aankopen en Tikkie’s. Bovendien kunnen niet alle Nederlandse bedrijven een automatische incasso instellen op een niet-Nederlands bankrekeningnummer. Het is dus wel een volwaardige bankrekening, maar wel met beperkingen die in Nederland best lastig kunnen zien.

Voor mensen die regelmatig contant geld opnemen, kan het minder gunstig zijn. De eerste 5 opnames per maand zijn gratis, daarna kosten ze €2 stuk, dat kan behoorlijk oplopen.

N26 is heeft dus een mooi en interessant aanbod, maar voor velen is het nog niet dé oplossing om dit als enige rekening aan te houden. Als tweede rekening is het zeker een mooi alternatief, vooral als je veel in het buitenland verblijft. En natuurlijk alleen als je eigenlijk alles zelf kunt regelen, van de klantenservice moet je het volgens de berichten namelijk niet echt hebben!

De financiële problemen die een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan voorkomen

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen claims wanneer jij als ondernemer schade veroorzaakt bij een ander. Maar ook als je werknemers tijdens het werken schade oplopen zal het bedrijf dit moeten vergoeden. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt dus de kosten als gevolg van de schade, ook wanneer deze wordt veroorzaakt door je medewerkers of uitzendkrachten. Ben je dus een ondernemer dan wordt het aangeraden om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit is een dekking en zorgt ervoor dat je bedrijf niet plotseling failliet raakt.

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kun je voorkomen dat je voor zware financiële lasten komt te staan. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering biedt dekkingen voor het bedrijf zelf, de werkgevers, de producten die er worden gemaakt en ook milieuaansprakelijkheid. Deze bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade die jij of je werknemers hebben veroorzaakt aan andere personen of producten. Het gaat hierbij om schade tijdens activiteiten binnen het bedrijf. Denk maar aan een werknemer die tijdens werk uren een ongeluk krijgt.

Waarom een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Elke ondernemer kan weleens een schadeclaim krijgen. Het is dan een prettig gevoel als je kunt terugvallen op je verzekering. Zo een verzekering wordt ook wel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering genoemd. Zo een verzekering is niet verplicht om aan te sluiten. Toch kan het handig uitkomen om het wel aan te sluiten, vooral als je over personeel beschikt. De kans op een schadeclaim is misschien heel klein, maar het kan een grote impact op jouw bedrijf hebben.  Een flinke schadeclaim kan zelfs ertoe leiden dat het bedrijf failliet gaat. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering biedt dan geen uitkomst. Veel ondernemers hebben daarom een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Die biedt dekking in verschillende situaties.

Wat vergoedt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering beschermt je als je aansprakelijk gesteld wordt voor onder andere:

 • verwondingen van personen (werknemers)
 • schade aan andermans spullen (bijvoorbeeld van een klant)
 • schade door een gebrek in een product
 • schade die werknemers elkaar toebrengen of oplopen

Het is daarom belangrijk om altijd een verzekering af te sluiten voor je bedrijf en je werknemers. Je kunt hierop terugvallen mocht er onverwachts iets gebeuren. Verzekeringen kunnen ervoor zorgen dat de schade van ongevallen gedekt wordt. Zorg ook voor een veilige werkplek, zo kun je de kans op ongelukken verminderen.

Presenteer jouw producten in een hoge kwaliteit

De producten die jij als ondernemer verkoopt zijn één van de belangrijkste onderdelen van je onderneming. Je wil jouw producten en diensten zo goed mogelijk onder de aandacht brengen onder potentiële klanten en alles op een zo goed mogelijke manier presenteren. Het presenteren van jouw producten gaat verder dan wat eenvoudige foto’s. Hoe beter jij in beeld kan brengen wat je je klanten te bieden hebt, hoe groter de kans dat ze dit bij jou komen afnemen. Wij zetten drie tips voor je op een rij om je producten op een hoogwaardige manier te presenteren.

Goede camera

Wellicht een inkoppertje, maar toch maken veel ondernemers nog deze fout. Het fotograferen van jouw producten met een simpel fototoestel of met een camera op een smartphone levert niet de beste foto’s op. Kleuren worden vaak niet juist weergegeven en diepte is moeilijk in foto’s te krijgen. Voor een optimaal resultaat is het aan te raden om een camera aan te schaffen die hoogwaardige foto’s van producten kan maken. Veel ondernemers vragen bovendien advies aan fotografen die gespecialiseerd zijn in productfotografie. Deze experts hebben vaak veel ervaring en bovendien een eigen studio om producten perfect te kunnen vastleggen.

Wissel video’s en foto’s af

Om je potentiële klanten een goed beeld te geven van de producten die jij aanbiedt, is een afwisseling van foto’s en video’s erg aan te raden. Met een foto kun je heel specifiek laten zien hoe een product er uit ziet, en kun je bijvoorbeeld inzoomen op belangrijke onderdelen van het product. Een video heeft echter een andere functie, het kan namelijk wat meer vertellen over wat het product kan of hoe het werkt. De combinatie van video’s en foto’s wordt dan ook veel gebruikt in bijvoorbeeld webshops.

Maak je foto’s en video’s origineel

Wat voor soort producten je ook verkoopt, zorg ervoor dat je het op een professionele presenteert. Zorg ervoor dat je foto’s en video’s uniek zijn, en antwoord geven op de vragen die jouw bezoekers hebben. Wil iemand zien hoe jouw product werkt, zorg dan voor een duidelijke video die op een inspirerende manier wat meer vertelt over je product. Denk buiten de lijntjes, en neem bijvoorbeeld je video op met een drone, om de video een andere dimensie te geven. Drones zijn er in vele varianten. Bijvoorbeeld recreatiedrones, drones met camera en racedrones. Meer weten? Lees er online meer over. Hoe dan ook, jouw video wordt op die manier bijzonder en speciaal. Het onderscheidt zich van je concurrenten en dat is wat veel ondernemers willen.

Kortom, laten zien wat je in huis hebt is erg belangrijk. Zorg voor hoge kwaliteit foto’s en video’s, laat zien wat je bezoekers graag willen zien en ga voor origineel beeldmateriaal. Als je op deze manier je potentiële klanten weet te boeien, wordt de kans om je product te verkopen alsmaar groter.

In bouwsector gebeuren meest fatale ongelukken

Een val van grote hoogte staat op nummer 1 in de ongevallen top 5 in de bouw. In dit rijtje staat ook beklemd raken tussen een machine en een ander object. Het zijn twee voorbeelden van ongevallen die in de bouw veel voorkomen. Veiligheidsmaatregelen zijn noodzakelijk.

Die worden niet louter van hogerhand opgelegd, werknemers moeten zelf zo goed mogelijk weten hoe ze veilig hun werk kunnen uitvoeren. Ze worden immers dagelijks blootgesteld aan nogal wat situaties die vragen om veiligheidsmaatregelen.

Werknemers kunnen daar alles over leren door middel van het volgen van een VCA cursus. Door zich bewust te zijn van de risico’s en daar maatregelen tegen te nemen, kunnen ongevallen op de bouwplaats zoveel mogelijk worden voorkomen.

VCA: Veiligheid, gezondheid en milieu

VCA staat voor VGM (Veiligheid, gezondheid en milieu) Checklist Aannemers Basisveiligheid. Er is ook een groen-variant speciaal voor medewerkers die in de groensector werken zoals hoveniers.

Voor bouwvakkers uit de regio is er VCA Amsterdam. Er is een basiscursus van een dag voor medewerkers op de werkvloer en een vol training voor leidinggevenden en zzp’ers. De cursussen zijn zowel op locatie als intern bij een bedrijf te volgen. De cursus kan ook online als E-learning variant gevolgd worden. In dat geval wordt er een centraal examen afgelegd.

Het dagcursus basis examen duurt een uur en bestaat uit veertig vragen die punten opleveren. Voldoende punten? Als iemand het minimaal aantal punten heeft gehaald, is deze persoon geslaagd. Er bestaat de mogelijkheid een voorleesexamen te volgen, met vijftien minuten extra examentijd. Bij een vol-examen gaat het om zeventig vragen die in 75 minuten beantwoord moeten worden. Ook kan een examen in een andere taal worden uitgevoerd.

Wie het examen met goed gevolg aflegt, wordt geregistreerd in het Centraal Diploma Register. Dat is belangrijk, zeker als zzp’er, zodat een opdrachtgever weet dat de medewerker het veiligheid diploma daadwerkelijk op zak heeft.

Ongeval laat noodzaak VCA cursus zien

De noodzaak van het volgen van een VCA cursus blijkt maar weer uit een ongeval dat zich vorig jaar voordeed toen een bouwvakker onder een shovel terecht kwam en overleed aan zijn verwondingen. De man vervoerde betonnen draagbalken toen de graafmachine begon te kantelen. Het slachtoffer probeerde uit de graafmachine te springen, sprong dezelfde kant op als het kantelende voertuig en raakte bekneld.

Uit cijfers van de Inspectie SZW blijkt het aantal dodelijke ongevallen in de bouw nog altijd historisch hoog. In 2018 vielen er twintig doden, gelijk aan het aantal in 2017. De bouw is daarmee de sector waarin de meeste fatale ongelukken plaats vinden.

Dit zijn de meest innovatieve bedrijven van Nederland

Een succesvol bedrijf is er één die constant met de huidige ontwikkelingen meegaat en weet hoe en op de juiste momenten te innoveren. Vooral op het gebied van elektronica en duurzaamheid wordt de laatste jaren veel gefocust. Benieuwd wat de meest innovatieve bedrijven van Nederland zijn anno 2020? Wij sommen ze voor je op.

Urban Events

Virtual Reality is de laatste jaren populairder en populairder geworden. Niet gek ook, want virtual reality biedt je de mogelijkheid om vanaf je huiskamer een theater, achtbaan of rockconert te ervaren. Het lijkt alsof je er écht bij bent, terwijl dit eigenlijk alleen in je bril of monitor zit. Het leuke aan Urban Events is dat je de nieuwste gear kunt huren (je kunt bijvoorbeeld een race simulator huren), waardoor je het niet gelijk hoeft aan te schaffen. Een duurzame optie, want zo ‘consuminder’ je ook nog eens.

Greentom

Greentom heeft een groene kinderwagen ontwikkeld. Nu kan het zijn dat je denkt: wat kan er precies ‘groen’ zijn aan een kinderwagen? Het is natuurlijk niet altijd je er benzine voor moet tanken. Greentom zorgt er echter voor dat kinderwagens zijn ontwikkeld met enkel duurzame materialen. Alle onderdelen van de kinderwagen zijn op een milieuvriendelijke manier vervaardigd en zijn gemaakt van gerecyclede drinkflessen. Dat klinkt goed, toch?

LifeSense

Het bedrijf Lifesense heeft ondergoed ontwikkeld voor vrouwen die te maken met urineverlies. Ook hebben ze een app ontwikkeld waarin verschillende bekkenbodemoefeningen staan. Zo wordt het urineverlies ook tegengegaan. Door middel van een sensor voelt het ondergoed aan wanneer het slim is de app te gebruiken en de oefeningen uit te voeren. Voor veel vrouwen een hele fijne oplossing.

Boon Foodconcepts

Steeds meer mensen eten vegetarisch. Beter voor het milieu, het dierenwelzijn en eigenlijk heb je heel vaak heelmaal geen vlees nódig. Boon Foodconcepts speelt hier slim op in door veel soorten voedsel te ontwikkelen die plantaardig zijn vervaardigd. Door te werken met bonen als hoofdingrediënt kun je veel verschillende soorten plantaardige gerechten maken. Denk aan een broodje groenteburger met een salade erbij. Klinkt heel lekker, toch?

 

Salarisadministratie voor bedrijven uitbesteden – 3 tips

Salarisadministratie is vaak een intensieve taak waarbij je elke maand opnieuw je hoofd in allemaal moeilijke zaken moet steken. Met een klein bedrijf lukt het nog wel om dit zelf te doen, maar met vele werknemers moet je zelf goed het overzicht kunnen bewaren. Het is daarom verstandig om je salarisadministratie uit te besteden, zodat je zelf tijd in belangrijkere zaken kunt steken. Zoals bijvoorbeeld omzet realisatie ;-). Tips voor het uitbesteden van je salarisadministratie lees je hieronder!

1. Type dienstverlening

Het uitbesteden van je salarisadministratie bespaart tijd en je kunt erop vertrouwen dat alle zaken met kwaliteit worden uitgevoerd waar je zelf minder van af weet. Het is allereerst belangrijk om goed bij je bedrijf stil te staan. Want je kunt er ook voor kiezen om de administratie deels uit te laten besteden en deels zelf te doen. Daarentegen zorgt het volledig uitbesteden wel voor rust en efficiënte in de werkzaamheden en weet je zeker dat het goed wordt geregeld. Een aantal veel voorkomende werkzaamheden zijn bijvoorbeeld het bepalen van het netto bedrag, het bepalen van loonheffingen, maar ook het doen van aangifte en bovenal zorgen dat iedereen op tijd een loonstrookje heeft ontvangen.

2. Juiste administratiekantoor vinden

Het is belangrijk om als bedrijf een kantoor te vinden die goed bij de wensen aansluit. Je wilt graag dat de salarisadministratie soepel verloopt en dat je op een korte termijn de volledige verwerkte loonadministratie retour krijgt. Op basis van de grootte van je bedrijf kun je een kantoor vinden die bij je wensen aansluit. Wil je bijvoorbeeld dat naast de salarisadministratie, ook gekeken wordt naar journaalposten en andere denkbare salarisdocumenten? Goed om hier even kort bij stil te staan. Het Salaris Kantoor helpt je graag om deze doelen te realiseren.

3. Laat je adviseren

Door een keuze te maken of je je salarisadministratie deels laat uitbesteden of in zijn geheel wilt laten uitbesteden, hou je meer tijd over voor je bedrijf. Hier zitten ook kosten aan verbonden, maar deze kosten zijn niet in verhouding met de kosten die je anders in het werk zou stoppen. Mocht je er zelf niet helemaal uitkomen, kun je er ook voor kiezen om je te laten adviseren door een extern bureau. Ze kunnen dan voor je bepalen welke beslissingen je het beste kunt maken, waarna je vervolgens naar het administratiekantoor toe kunt en kunt uitleggen wat je precies voor ogen hebt om het beste uit je bedrijf te halen.

Hoe jouw werkplek er iedere ochtend weer als nieuw uitziet

Je staat er misschien nooit echt bij stil, maar er zijn mensen die er dag in dag uit voor zorgen dat jouw werkplek er iedere ochtend weer uitziet alsof er nog nooit eerder iemand heeft gewerkt. Mensen die meer koffievlekken hebben verwijderd dan jij in je leven kunt veroorzaken, en dit ritueel dag na dag moeiteloos herhalen. Een kleine ode aan de schoonmakers, en manieren waarop jij hun werk een beetje makkelijker kunt maken.

 

Ze zijn er altijd, of alleen als jij al weg bent

In grote bedrijven zijn ze er de hele dag, de schoonmakers die met hun werkkar vol doekjes en allerhande schoonmaakmiddelen continue door het gebouw bewegen, en in actie komen waar nodig is. Aan hun werk ligt meestal een plan ten grondslag, duidelijke regels en afspraken over wat er wanneer moet worden schoongemaakt en hoe. Hoe deze eruitzien verschilt per bedrijf en de afspraken die er met het schoonmaakbedrijf zijn gemaakt.

Een belangrijk aandachtspunt is altijd het sanitair. Dit moet tenslotte altijd schoon en fris zijn. Over het algemeen vindt er, indien het schoonmaakbedrijf de hele dag door aanwezig is, ongeveer ieder uur een check en kleine schoonmaakronde plaats, zodat het sanitair schoon blijft. Daarnaast is er geregeld een grote schoonmaak ingepland, waarbij ook de vloer en de wanden netjes worden schoongemaakt. En dan wel zodanig dat het lijkt alsof de tegels als nieuw zijn, zelfs geen strepen van het schoonmaakmiddel mogen meer zichtbaar zijn.

Wil je de schoonmakers als het op sanitair aankomt een handje helpen? Zorg dan dat je het toilet altijd netjes achterlaat na gebruik, en gooi ook je papieren handdoekjes na het gebruik netjes in de prullenbak, en niet ernaast. Dingen die heel normaal zijn, maar toch heel vaak worden nagelaten.

Ieder bureau als nieuw

Ook op en rond de werkplekken wordt er regelmatig schoongemaakt, ook dit weer volgens een vooraf opgesteld plan. Het schoonmaken van de werkplekken zelf vindt over het algemeen buiten kantooruren plaats; het is tenslotte lastig om bureaus schoon te maken als er mensen aan zitten te werken. Met interieurreiniger zorgen de professionals ervoor dat jouw werkplek de volgende ochtend weer als nieuw is.

Ook hier kun je natuurlijk zelf behoorlijk aan bijdragen. Zorg voor een opgeruimd bureau, dat maakt een stuk gemakkelijker schoon. En veroorzaak je zelf een rommeltje op je bureau? Gaat er een bekertje koffie om of kruimelt je tussendoortje wel heel erg? Ruim het dan zelf netjes op. Dat werkt niet alleen de rest van de dag wel zo prettig, het zorgt er ook voor dat de schoonmakers na werktijd geen extra werk hoeven te verrichten om jouw viezigheid op te ruimen.

 

Webhosting: wat is het en waar gebruik je het voor?

Je bent net je eigen bedrijfje begonnen en daar hoort natuurlijk een website bij. Maar waar begin je dan? Allereerst heb je een domeinnaam nodig, misschien heb je deze allang bedacht of ben je er nog mee bezig. Belangrijk is dan om te checken of deze domeinnaam nog vrij is. Om dit domein echt in gebruik te kunnen nemen heb je webhosting nodig. Maar wat is webhosting? Dat leggen we hieronder uit!

De verschillende soorten hosting

Er zijn verschillende vormen van webhosting. De basis is in ieder geval hetzelfde: je gebruikt het om je website beschikbaar te maken voor de wereld. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor shared hosting, reseller hosting of cloud hosting van Tilaa. De meest voorkomende manier van webhosting is shared hosting. Bij deze vorm huur je als het ware een stukje opslag en rekenkracht op een webserver, deze deel je met andere klanten. De maandelijkse kosten kunnen op deze manier laag blijven omdat er door meerdere personen tegelijk gebruik wordt gemaakt van diezelfde server. Het is belangrijk om op te letten of jouw hostingbedrijf voorkomt dat andere websites invloed op de prestaties van jouw website hebben. Bijvoorbeeld qua snelheid en stabiliteit van je website. Qua veiligheid zijn al deze aanbieders hetzelfde, bij ieder hostingbedrijf kun je je site beveiligen met behulp van bijvoorbeeld een SSL certificaat.

Zoals hierboven genoemd is reseller hosting ook een optie. Je huurt hiermee een virtuele server en kunt ook zelf hosting aanbieden wanneer je eigen klanten hebt. Op deze manier hoef je zelf niet een hele server aan te schaffen, maar je kunt wel je klanten voorzien van webhosting. Dit is niet voor iedereen handig, wanneer je bijvoorbeeld alleen voor je eigen bedrijf een website wil opzetten is dit overbodig.

VPS hosting is nog een andere manier van webhosting, ook hier huur je een virtuele server maar deze verkoop je niet door aan klanten. Je gebruikt de hele server zelf zodat je er optimaal gebruik van kunt maken. Een heel grote website of website met een hoog bezoekersaantal kan hier veel behoefte aan hebben. Bij deze vorm van webhosting heb je ook zelf in de hand op welk besturingssysteem je je website(s) laat draaien.

Hoe bepaal ik welke vorm van hosting ik nodig heb?

Het hangt natuurlijk volledig af van wat je van plan bent met je website. Start je net en verwacht je geen enorme bezoekersaantallen? Kies dan voor shared hosting. Wanneer je zelf hosting wil afnemen en verkopen is reseller hosting aantrekkelijk. Die afweging is gemakkelijk zelf te maken.

Voordelen van een ERP in the cloud met SaaS in 2020

Voorheen draaiden alle ERP systemen op locatie bij het bedrijf. Met de komst van het internet is er een nieuwe mogelijkheid bij gekomen: ERP in de cloud. Hierdoor kan je er als bedrijf voor kiezen of je je ERP systeem te vinden in eigen beheer wilt houden of gebruik wilt maken van SaaS (Software-as-a-Service). Wat zijn de voordelen van ERP software als SaaS: oftewel, software die je inhuurt tegenover software die je inkoopt?

Proefabonnement beschikbaar

De meeste ERP systemen bieden een gratis proefversie, zodat je kan kijken of dit ERP-systeem iets voor jou is. Met ERP is het eigenlijk net zoals in de liefde: er moet gelijk een klik zijn! Met een proefabonnement kun je dit uitvinden.

Vaak maandelijks opzegbaar

SaaS-aanbieders hebben vaak diverse modules waar je uit kan kiezen qua abonnementsvorm. Vaak hebben ze ook een vorm welke maandelijks opzegbaar is. Handig wanneer je beleid nog vaak wijzigt, je een samenwerkingspartner vindt of je er niet zeker van bent of de groei van je bedrijf zich stabiel zal doorzetten.

Geen basisinvestering nodig

De SaaS-software huur je voor een vast bedrag per maand. Je hoeft dus geen software in te kopen, waardoor er geen basisinvestering nodig is.

Real-time samenwerken

De systemen met de informatie die erin staat zijn 24/7 bereikbaar vanaf elk denkbaar device, vanaf elke locatie. De criticus zal zeggen: nou ja, elke locatie met internet dan. Maar dat is tegenwoordig eigenlijk overal aanwezig en vaak gratis beschikbaar, zelfs bijvoorbeeld in de trein. Bovendien hebben de meeste mensen 4G op hun mobiele telefoon. Door de tijd en plaats ongebonden beschikbaarheid behoort thuiswerken, mobiel werken en samenwerken tussen afdelingen, zelfs wereldwijd, tot de opties. Informatie is hierdoor meer up-to-date, wat bijvoorbeeld de uitkomst van analyses nauwkeuriger maakt.

Altijd de nieuwste updates

Met een SaaS-ERP hoef je er niet meer bij stil te staan of het weer tijd is om een update te draaien op je software. De provider regelt dit voor je, zodat jij steeds beschikking hebt over het nieuwste van het nieuwste. Alleen zo kunnen de leveranciers immers hun concurrenten voorblijven. En jij ook! Want onderzoek van Aberdeen onder 231 ERP-gebruikers liet namelijk zien dat de winstgevendheid van bedrijven steeg, wanneer hun software meer up-to-date was.

Schaalvoordeel

Door de vele verschillende gebruikers kan de ontwikkelaar van het platform gebruik maken van schaalvoordeel: de feedback van al deze gebruikers uit verschillende branches maakt hun software steeds beter.

Beschikking over online-helpcentrum

Uitgebreide handleidingen, whitepapers en getrainde experts zijn met een druk op de knop bereikbaar.

Strategische keuze maken

Er zijn heel veel ERP systemen op de markt. Voor elke branche, markt of gewenste functionaliteit is er een ERP systeem. Door gebruik te maken van vergelijkingssites, zoals appwiki.nl, kun je eenvoudig verschillende aanbieders vergelijken op prijs en functionaliteit. Zo leer je eenvoudig welke soorten ERP systemen er op de markt zijn en wat een eerlijke prijs is voor de in te huren diensten.

Het belang van e-mail encryptie

Hackers richten zich op werknemers, van assistenten tot de C-level bestuurders van je bedrijf. Het doel is om je personeel te verleiden een klik te doen die ze beter niet hadden kunnen doen, zoals  als een bijlage openen met Malware of een twijfelachtige hyperlink volgen. Ze proberen e-mails te onderscheppen en zelfs via malafide WiFi hotspots gegevens te onderscheppen. Een hacker heeft vaak maar een kleine kier nodig om de beveiliging volledig te kraken dan wel te omzeilen. De schade kan hierdoor ook groot zijn. In deze blog een aantal tips van Filecap waar je op kunt letten.

De meeste zakelijke IT-systemen zijn al goed beveiligd. Maar deze systemen zijn nooit helemaal onkwetsbaar. Echter heb je wel eens gedacht aan persoonlijke apparaten en software die werknemers buiten kantoortijden gebruiken? Deze zijn zijn minder beveiligd, wat kwaadwillenden op de manier voet aan de grond geeft in bedrijfsnetwerken.

 1. Let op Social Engineering en OSINT gegevens
  Hackers kunnen je CEO na doen om je financiële afdeling zover te krijgen geld over te maken. Dit doen ze door zich te verdiepen in alle externe apparaten en netwerken buiten kantoor, bij je thuis. Tot en met iOT apparaten en tegenwoordig zelfs connected auto’s toe. De soort data dat kan worden aangesproken vanuit het thuisnetwerk moet zijn beperkt, geblokkeerd of verstevigd met sterke versleuteling.
 2. Bestuurders en hoge managers zijn extra kwetsbaar Zorg ervoor dat hoge bestuurders en managers meewerken aan de operationele veiligheid (een OPSEC plan). Dit kan het opvolgend van simpele tips zijn, zoals niet je persoonlijke laptop mee nemen op reis naar China.
 3. Maak een Social Media plan/beleid
  Want daar zitten veel valkuilen. Iemand kan zich voordoen als een werknemer of bestuurder door een publiekelijk account te claimen. Tegelijk kan gevoelige informatie lekken op het moment dat er bijvoorbeeld locaties van strategische vergaderingen uitlekken.
 4. Dwing two factor authentication af
  Een no-brainer in deze tijd van hacks en data-lekken. Maar toch gebeurt het nog te vaak dat wachtwoorden niet gebruikt worden in combinatie met een controle via sms of een losse RSA device.
 5. Maak procedures voor het authenticeren en verifiëren van informatie
  Laat een manager informatie eerst op een intranetpagina of interne wiki plaatsen alvorens een update via mail te verspreiden. Op die manier kan personeel makkelijk controleren of een bericht echt afkomstig is van de afzender. Dit omdat criminelen via OSINT zich kunnen voordoen als je bestuurder. Verder bij een verzoek om geld over te maken, een mondelinge verificatie inbouwen.

Kortom, je kunt veel tijd, geld en moeite besparen op het moment dat er goede protocollen zijn voor het beveiligen en verifiëren van informatie. E mail encryptie is een van de peilers waarop de IT beveiliging van een bedrijf kan rusten. Immers, gevoelige informatie hoeft maar 1 keer onderschept te worden en dan is vaak de schade niet te overzien. Net zoals de WPA2 beveiliging van je WiFi netwerk al jarenlang de standaard is, zijn er een aantal standaards in opkomst op het gebied van email versleuteling en e mail encryptie. Mocht je nog vragen of aanvullende tips hebben op het gebied van beveiligen? Laat het me weten!

2de spoor re-integreren, hoe zit dat?

Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je langdurig arbeidsongeschikt bent geweest. Wellicht was je overspannen of heeft het te maken met ziekte. Begrijpelijk is dat je waar mogelijk weer terugkeert binnen het bedrijf en met je eigen, oude functie. De kans bestaat echter dat dit niet mogelijk is en er bijvoorbeeld naar een andere functie binnen het bedrijf gekeken moet worden. Of zelfs geheel ander werk omdat er simpelweg geen plek meer is. We bespreken hieronder de verschillende opties.

Wanneer sprake van 2de spoor?

Normaal gesproken re-integreer je bij je huidige werkgever, maar dit is helaas niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld omdat je door je ziekte niet meer in staat bent je werkzaamheden uit te voeren. Er kan dan gekeken worden of er aangepaste werkzaamheden zijn, maar dat is niet in alle gevallen mogelijk. Wanneer hier sprake van is, wordt een 2de spoor traject ingezet op advies van een bedrijfsarts of arbeidsdeskundige. Er wordt dan gekeken naar mogelijkheden van re-integratie bij een andere werkgever. Hiertoe is de huidige werkgever wettelijk verplicht.

Begeleiding tijdens het vinden van een 2de spoor

Natuurlijk hoef je niet zelf op zoek naar een nieuwe werkgever, er zijn verschillende bedrijven die je kunnen begeleiden van een nieuwe, passende baan. Er wordt dan op maat een plan van aanpak gemaakt zodat het beste resultaat wordt behaald. Tijdens het traject is er sprake van meerdere contactmomenten met een persoonlijke re-integratiecoach. Tijdens dit proces wordt de focus gelegd op alles wat je wél kan en waarvan je nog helemaal niet wist dat je het in je had. De beperkingen in je werk worden ook besproken zodat er een goed plan van aanpak kan worden opgesteld. Tevens ga je samen met je coach werken aan het maken van een goede cv, sollicitatiebrief en verschillende gesprekstechnieken om uit te kunnen blinken. Ook tijdens de sollicitatieprocedures word je bijgestaan door je coach totdat je een goede, passende functie hebt gevonden bij een werkgever die jou aanspreekt.

Twijfel je nog of je een dergelijk traject wil volgen? Neem dan eens contact op met een bedrijf gespecialiseerd in 2de spoor integratietrajecten, zoals Career Advisor, en kijk of het iets voor je is.

Wat is de beste printer voor op kantoor?

Op een kantoor ga je het natuurlijk niet redden met een HP-printer van 5 jaar oud. De inkt is sneller op en duurder bovendien. Je kunt vaak niet dubbelzijdig printen en laat staan er automatisch een nietje door heen schieten. Nee, op een professioneel kantoor hoort een professionele printer. Maar wat is nu daadwerkelijk de beste printer voor op kantoor? We vertellen het je in deze blog.

Er zijn heel veel printers te vinden op de markt. Zeker ook op de zakelijke markt. Op het gebied van zakelijke printers springen er twee merken uit, namelijk Ricoh en Konica Minolta. Maar waar moet een goede zakelijke printer nu precies aan voldoen?

 1. Een zakelijke printer moet genoeg capaciteit hebben om flinke printopdrachten aan te kunnen.
 2. Een printer op kantoor moet eerdere opdrachten tegelijk kunnen draaien zónder deze door elkaar heen te laten lopen.
 3. Een zakelijke printer moet automatisch nietjes kunnen schieten in belangrijke documenten die gebundeld moeten worden.
 4. Printers die op kantoor staan moeten gelijktijdig moeten kunnen kopiëren.
 5. Zakelijke printers moeten regelmatig onderhouden kunnen worden door professionele bedrijven, zoals Hofax.nl.

Duurzaam omgaan met printen

Vind jij het belangrijk dat jouw bedrijf duurzaam is en let op het milieu? Dan hebben we hier een aantal tips voor je.

 1. Stel de automatische instellingen zo in dat een printje er altijd in zwartwit uitkomt en als concept. Doe je dit niet? Dan zal iedereen altijd in kleur printen, terwijl de meeste printjes niet direct zijn bedoeld als heel belangrijk. Wil iemand dit wel? Dan weet hij of zij de instellingen te vinden.
 2. Lever lege cartridges in en gebruik ze opnieuw. Er zijn steeds meer organisaties die jou hierbij kunnen helpen. Zelfs voor kantoren zijn er complete programma’s en abonnementen waardoor je nooit zonder inkt hoeft te zitten, maar de wereld toch een beetje mooier maakt.
 3. Bewaar het papier in een papierbak náást de printer. Zo kunnen je medewerkers ervoor kiezen om A4-tjes zonder doel opnieuw te gebruiken wanneer ze bijvoorbeeld iets moeten checken op papier. Zo hoef je niet een leeg A4 te gebruiken. En maken we samen de wereld nét weer even wat mooier.

Neem contact op!

Onze samenwerkingen met merken is altijd helemaal op maat gemaakt. Een mailtje of een belletje is altijd de moeite!