Kosten voor je bedrijf: welke kosten mag je zakelijk aftrekken?

2 minuten leestijd

Last Updated on: 16th juli 2020, 11:31 am

Kosten die je maakt voor je bedrijf, mag je aftrekken van de winst. Helemaal of gedeeltelijk. Soms in één jaar, soms verdeeld over meerdere jaren. Bekijk hier wat jij kunt aftrekken.

Kosten die je maakt voor je bedrijf mag je aftrekken. Maak je ook privé gebruik van de uitgaven? Zoals een telefoon, of internet thuis?. Dan moet je dat ook invullen in je aangifte.

 • Bedrijfsmiddelen
 • Auto
 • Bedrijfsruimte
 • Studie

Volledig of gedeeltelijk aftrekbaar

De meeste zakelijke kosten kun je volledig aftrekken. Andere gedeeltelijk – namelijk als je ze ook privé gebruikt – of helemaal niet. Hieronder zie je een overzicht van veel voorkomende kosten.

Zo verwerk je het in je aangifte

Zakelijke kosten

 1. Tel alle zakelijke kosten bij elkaar op. Dit bedrag neem je mee in je aangifte.
 2. Ga naar het hoofdstuk ‘Ondernemingen’, selecteer de naam van je onderneming en ga naar de pagina ‘Winst-en-verliesrekening’. Neem het bedrag mee bij ‘Overige bedrijfskosten’.

Privédeel van je zakelijke kosten

 1. Zijn de kosten deels voor privégebruik gemaakt? Verdeel het totaalbedrag dan in een zakelijk deel en een privédeel.
 2. Bereken wat het privédeel is. Voor sommige kosten geldt een vast percentage. Voor andere bereken je zelf het privédeel.
 3. Tel alle privékosten bij elkaar op. Het totaalbedrag neem je mee in je aangifte.
 4. Ga naar de pagina ‘Niet-aftrekbare of gedeeltelijk aftrekbare kosten en lasten’. Vul het bedrag in bij ‘Overige kosten’.
 5. Heb je een boete betaald van je zakelijke rekening? Vul dat dan ook op deze pagina in, bij ‘Boetes’.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Inkomstenbelasting en BTW voor Ondernemers (ZZP) Tips