Belastingvrij bijverdienen 2021: Bedrag en uitleg

5 minuten leestijd
in 2020 belastingvrij bijverdienen

Iedere Nederlander weet dat je over je inkomen -helaas- altijd belasting moet betalen. Heb je net zo hard gewerkt voor je loon, mag je er gelijk een deel van overmaken aan de belastingdienst. Vaak een behoorlijke domper als je direct een stukje loonstrook weer moet inleveren. Veel mensen kiezen er daarom ook voor om belastingvrij bij te verdienen, doordat ze een baan naast hun vaste baan hebben en hier geen belasting over hoeven te betalen. Alles over belastingvrij (bij)verdienen, tot welk bedrag dit kan en wat er in 2021 precies fiscaal is veranderd, leggen we in dit artikel uit.

Zwart geld?

Veel mensen denken dat belastingvrij bijverdienen standaard werk is waarbij zwart geld verdiend wordt. Echter, in principe is het geen zwart geld, mits je je aan de regels van de belastingdienst houdt. Wanneer je deze volgt, doe je in principe niets fout en verdien je dus gewoon ‘wit’ geld. Dat is best fijn om te weten, want een beetje extra bijverdienen kan geen kwaad. Zeker niet als het gewoon mag en je daarover geen belasting hoeft te betalen. We leggen het uit.

Als men het heeft over belastingvrij bijverdienen wordt er bedoeld dat je een zodanig inkomen hebt, dat je per saldo geen belasting hoeft te betalen. Geen loonbelasting en geen inkomensbelasting. Dat is best eenvoudig te behalen als je niet zo’n hoog inkomen hebt. In 2020 lag die grens op ongeveer 8.200 euro per jaar als je een baan hebt. Dat lijkt niet zo veel, maar als dit je enige inkomen is, dan is dat mooi meegenomen. Dit extra inkomen heeft gelukkig geen invloed op de toeslagen waar je recht op hebt als je een laag inkomen hebt.

2021

In 2019, 2020 en 2021 zijn de heffingskortingen omhoog gegaan. Dit jaar gaat de belastingvrije grens van 8.200 euro naar 8.750 euro. Zonder arbeidskorting is dat zo’n 600 euro extra, wat je belastingvrij mag bij verdienen.

Toch moet je niet vergeten dat het totale inkomen telt als het gaat om belastingvrij geld verdienen. Het totale inkomen telt voor de belastingheffing. Als je met je baan, bijbaan of extra baan, het jaarinkomen van 8.700 (2021) overschrijdt, dan moet je per saldo inkomensbelasting gaan betalen.

Belastingschijf

Inkomen

Percentage belasting

Eerste schijf

Tot € 68.508

37,05 procent

Tweede schijf

Vanaf € 68.508

49,50 procent

 

Bijverdienen

Voor het berekenen van de belasting wat je af moet dragen, moet je uitgaan van het totale inkomen. Dat is dus inclusief bijverdiensten. Eigenlijk dus: inkomen vaste baan + inkomen bijverdiensten. Valt dit samen onder de 8.700 euro, dan hoef je alsnog geen belasting over dit bedrag te betalen.

Aftrekposten

Er zijn gelukkig een aantal aftrekposten waarmee je je belastbare inkomen zou kunnen verlagen. Denk bijvoorbeeld aan de aftrekpost hypotheekrente voor eigen huis. Deze fiscale aftrekposten verminderen het belastbaar inkomen en zorgen er zo voor dat je relatief minder belasting hoeft te betalen. Ook studiekosten of hoge ziektekosten mag je van het belastbaar loon aftrekken. Wanneer je het belastbare loon hebt verminderd met alle aftrekposten, houd je het belastbaar inkomen over – hier betaal je de belasting over. Als je door deze aftrekposten onder het bedrag van 8.000 euro uitkomt, hoef je hier geen belasting over te betalen.

Heffingskortingen

Even recapitulerend: het belastbare loon – de aftrekposten = het belastbare inkomen. Begrijp je hem nog? Mooi. Van het belastbare inkomen mag je namelijk ook heffingskortingen aftrekken. Iedere Nederlander heeft recht op de algemene heffingskorting. In sommige situaties (alleenstaande ouderen bijvoorbeeld) kan het zijn dat je recht hebt op meerdere heffingskortingen. En dat zou kunnen betekenen dat het belastbaar inkomen lagen uitkomt dan 8.700 euro en je geen belasting hoeft te betalen.

Studenten

Voor studenten is het verstandig om belastingvrij bij te verdienen, in 2021 dus in ieder geval minder dan zo’n 8.700 euro per jaar. Het precieze bedrag is 8.732 euro en het is belangrijk om dit in je achterhoofd te houden, want wanneer je meer dan dit bedrag verdient zal je er het percentage van de eerste schijf (37,5%) aan belasting over moeten betalen. In sommige situaties is het dus rendabeler om iets minder te verdienen, om uiteindelijk meer over te kunnen houden. Dit extra inkomen mag je dus belastingvrij bijverdienen, ook naast je studiefinanciering. Nu is dus je moment om toe te slaan en je spaarrekening nog even te spekken. Want 8.700 euro per jaar belastingvrij bijverdienen, is best lekker als je een aantal jaar studeert.

Nieuwste over Inkomstenbelasting en BTW voor Ondernemers (ZZP) Tips