Belastingvrij bijverdienen 2020: Bedrag en uitleg

3 minuten leestijd
in 2020 belastingvrij bijverdienen

Iedere Nederlander weet dat je over je inkomen -helaas- altijd belasting moet betalen. Heb je net zo hard gewerkt voor je loon, mag je er een deel van overmaken aan de belastingdienst. Vaak een behoorlijke domper als je direct een stukje loonstrook weer kunt inleveren. Veel mensen kiezen ervoor om belastingvrij bij te verdienen, doordat ze een baan naast hun vaste baan hebben en hier geen belasting over hoeven te betalen. Alles over belastingvrij (bij)verdienen, tot welk bedrag dit kan en wat er in 2020 precies fiscaal is veranderd, leggen we in dit artikel uit.

Zwart geld?

Veel mensen denken dat belastingvrij bijverdienen standaard werk is waarbij zwart geld verdiend wordt. Echter, in principe is het geen zwart geld, mits je je aan de regels van de belastingdienst houdt. Wanneer je deze volgt, doe je in principe niets fout en verdien je dus gewoon ‘wit’ geld.

2020

In 2020 zijn de heffingskortingen omhooggegaan. Ook de eerste schrijf van de inkomstenbelasting heeft een belastingverhoging ondergaan. Hierdoor is er een belastingvrij deel van 8.000. Dat betekent dat iedereen die 8.000 of minder verdient, over dit bedrag géén belasting hoeft af te staan. In 2020 zijn er twee verschillende schijven, ook wel boxen genoemd.

BelastingschijfInkomenPercentage belasting
Eerste schijfTot € 68.50837,35 procent
Tweede schijfVanaf € 68.50849,50 procent

(Bron: Nibud)

Bijverdienen

Voor het berekenen van je af te staan belasting moet je uitgaan van het totale inkomen. Dat is dus inclusief bijverdiensten. Eigenlijk dus: inkomen vaste baan + inkomen bijverdiensten. Valt dit samen onder de 8.000 euro, dan hoef je alsnog geen belasting over dit bedrag te betalen.

Aftrekposten

Er zijn gelukkig een aantal aftrekposten waarmee je je belastbare inkomen zou kunnen verlagen. Denk bijvoorbeeld aan de aftrekpost hypotheekrente voor eigen huis. Deze fiscale aftrekposten verminderen het belastbaar inkomen en zorgen er zo voor dat je relatief minder belasting hoeft te betalen. Ook studiekosten of hoge ziektekosten mag je van het belastbaar loon aftrekken. Wanneer je het belastbare loon hebt verminderd met alle (!) aftrekposten, houd je het belastbaar inkomen over – hier betaal je de belasting over.

Heffingskortingen

Even recapitulerend: het belastbare loon – de aftrekposten = het belastbare inkomen. Begrijp je hem nog? Mooi. Van het belastbare inkomen mag je namelijk ook heffingskortingen aftrekken. Iedere Nederlander heeft recht op de algemene heffingskorting. In sommige situaties (alleenstaande ouderen bijvoorbeeld) kan het zijn dat je recht hebt op meerdere heffingskortingen.

Studenten

Voor studenten is het verstandig om belastingvrij bij te verdienen, in 2020 dus in ieder geval minder dan zo’n 8.000 euro per jaar. Het precieze bedrag is 7.849 euro en het is belangrijk om dit in je achterhoofd te houden, want wanneer je meer dan dit bedrag verdient zul je er het percentage van de eerste schijf (37,5%) aan belasting over moeten betalen. In sommige situaties is het dus meer rendabel om iets minder te verdienen, om uiteindelijk meer over te kunnen houden.

Nieuwste over Inkomstenbelasting en BTW voor Ondernemers (ZZP) Tips