Iedere Nederlander weet dat je over je inkomen -helaas- altijd belasting moet betalen. Heb je net zo hard gewerkt voor je loon, mag je er gelijk een deel van overmaken aan de belastingdienst. Vaak een behoorlijke domper als je direct een stukje loonstrook weer moet inleveren. Veel mensen kiezen er daarom ook voor om belastingvrij bij te verdienen, doordat ze een baan naast hun vaste baan hebben en hier geen belasting over hoeven te betalen. Alles over belastingvrij (bij)verdienen, tot welk bedrag dit kan en wat er in 2023 precies fiscaal is veranderd, leggen we in dit artikel uit.
Zwart geld?
Veel mensen denken dat belastingvrij bijverdienen standaard werk is waarbij zwart geld verdiend wordt. Echter, in principe is het geen zwart geld, mits je je aan de regels van de belastingdienst houdt. Wanneer je deze volgt, doe je in principe niets fout en verdien je dus gewoon ‘wit’ geld. Dat is best fijn om te weten, want een beetje extra bijverdienen kan geen kwaad. Zeker niet als het gewoon mag en je daarover geen belasting hoeft te betalen. We leggen het uit.
Als men het heeft over belastingvrij bijverdienen wordt er bedoeld dat je een zodanig inkomen hebt, dat je per saldo geen belasting hoeft te betalen. Geen loonbelasting en geen inkomensbelasting. Dat is best eenvoudig te behalen als je niet zo’n hoog inkomen hebt. In 2020 lag die grens op ongeveer 8.200 euro per jaar als je een baan hebt. Dat lijkt niet zo veel, maar als dit je enige inkomen is, dan is dat mooi meegenomen. Dit extra inkomen heeft gelukkig geen invloed op de toeslagen waar je recht op hebt als je een laag inkomen hebt.
Hoe staat het ervoor in 2023?
In 2019, tot en met 2022 zijn de heffingskortingen omhooggegaan. Dit jaar gaat de belastingvrije grens van 8.200 euro naar 8.750 euro. Zonder arbeidskorting is dat zo’n 600 euro extra, wat je belastingvrij mag bij verdienen.
Toch moet je niet vergeten dat het totale inkomen telt als het gaat om belastingvrij geld verdienen. Het totale inkomen telt voor de belastingheffing. Als je met je baan, bijbaan of extra baan, het jaarinkomen van 8.700 (2023) overschrijdt, dan moet je per saldo inkomensbelasting gaan betalen.
Belastingschijf | Inkomen | Percentage belasting |
Eerste schijf | Tot € 68.508 | 37,05 procent |
Tweede schijf | Vanaf € 68.508 | 49,50 procent |
Dit kan je bijverdienen
Voor het berekenen van de belasting wat je af moet dragen, moet je uitgaan van het totale inkomen. Dat is dus inclusief bijverdiensten. Eigenlijk dus: inkomen vaste baan + inkomen bijverdiensten. Valt dit samen onder de 8.520 euro, dan hoef je alsnog geen belasting over dit bedrag te betalen.
Aftrekposten: verlaag belastbaar inkomen
Er zijn gelukkig een aantal aftrekposten waarmee je je belastbare inkomen zou kunnen verlagen. Denk bijvoorbeeld aan de aftrekpost hypotheekrente voor eigen huis. Deze fiscale aftrekposten verminderen het belastbaar inkomen en zorgen er zo voor dat je relatief minder belasting hoeft te betalen. Ook studiekosten of hoge ziektekosten mag je van het belastbaar loon aftrekken. Wanneer je het belastbare loon hebt verminderd met alle aftrekposten, houd je het belastbaar inkomen over – hier betaal je de belasting over. Als je door deze aftrekposten onder het bedrag van 8.000 euro uitkomt, hoef je hier geen belasting over te betalen.
Wat moet ik weten over heffingskortingen?
Even recapitulerend: het belastbare loon – de aftrekposten = het belastbare inkomen. Begrijp je hem nog? Mooi. Van het belastbare inkomen mag je namelijk ook heffingskortingen aftrekken. Iedere Nederlander heeft recht op de algemene heffingskorting. In sommige situaties (alleenstaande ouderen bijvoorbeeld) kan het zijn dat je recht hebt op meerdere heffingskortingen. En dat zou kunnen betekenen dat het belastbaar inkomen lagen uitkomt dan 8.520 euro en je geen belasting hoeft te betalen.
Hoe is dit voor studenten?
Voor studenten is het verstandig om belastingvrij bij te verdienen, in 2023 dus in ieder geval minder dan zo’n 8.520 euro per jaar. Het precieze bedrag is 8.520 euro en het is belangrijk om dit in je achterhoofd te houden, want wanneer je meer dan dit bedrag verdient zal je er het percentage van de eerste schijf (37,5%) aan belasting over moeten betalen. In sommige situaties is het dus rendabeler om iets minder te verdienen, om uiteindelijk meer over te kunnen houden. Dit extra inkomen mag je dus belastingvrij bijverdienen, ook naast je studiefinanciering. Nu is dus je moment om toe te slaan en je spaarrekening nog even te spekken. Want 8.520 euro per jaar belastingvrij bijverdienen, is best lekker als je een aantal jaar studeert.
Wat verandert er voor studenten in combinatie met het DUO?
In de afgelopen jaren was er geen bijverdien-grens, maar in 2023 is dat wel het geval. Je mag namelijk in 2023 bijverdienen tot aan 15.828,77 euro per maand. Je mag namelijk niet onbeperkt bijverdienen wanneer je een beurs krijgt, lening hebt lopen of een reisproduct voor mbo-opleidingen krijgt. Het oude stelsel op het gebied van studiefinanciering vervalt dit jaar. Maar welk inkomen geldt hiervoor? Er wordt alleen naar je eigen inkomen gekeken en dus niet naar je partner. Maar let op, want het gaat niet alleen om loon, maar er wordt gekeken naar verzamelinkomen. Denk bijvoorbeeld aan subsidies. Goed om in de gaten te houden dus.
Wat zijn de gevolgen? Als je te veel verdient zónder je studiefinanciering stop te zetten dan moet je het bedrag dat je te veel hebt ontvangen terugbetalen. Dat kan dus een flinke duit zijn. Omdat te voorkomen is het dus slim om goed in de gaten te houden hoeveel je verdient per maand.
Controleert de belastingdienst jouw bijverdiensten?
Niet onbelangrijk om te weten of de belastingdienst ook jouw bijverdienste controleert. We hebben het dan over het geld dat jij extra gaat verdienen in 2023. Het is heel verleidelijk om af en toe namelijk te denken. Ik steek nog wat extra geld in mijn zak. Voor de belastingdienst is het lastig om te controleren of jij veel belastingvrij geld verdient of zwart werkt. De belastingdienst gaat er vanuit dat jij opgeeft hoeveel geld jij extra verdient en dit ook indient. Je kan hoge boetes ontvangen wanneer er ontdekt wordt dat je belasting induikt.
De belastingdienst is ook verder bezig met het moderniseren van het belastingstelsel. Zo wordt er onderander gebruikt gemaakt van technologische foefjes. Denk aan het speuren via AirBnb, Marktplaats en andere plaatsen waar je zwart geld kan verdienen. Wanneer jij begint op te vallen zullen ze waarschijnlijk sneller geneigd zijn om onderzoek naar je te doen.