/

Als zzp’er uitstel van belastingbetaling hebben: zo werkt het

3 minuten leestijd

Het is erg vervelend, maar niet altijd te voorkomen: je belasting niet op tijd kunnen betalen als zzp’er. Natuurlijk is het belangrijk om direct actie te ondernemen en niet te wachten tot het probleem zichzelf oplost, want dat zal helaas niet gebeuren. Naast het goed bijhouden van je boekhouding via een online boekhoudprogramma, zijn er nog een aantal stappen die je kunt doorlopen wanneer je een uitstel van de betaling van je belasting wilt als zzp’er.

Een kort uitstel aanvragen

Wanneer je op het moment zelf geen belasting kunt betalen, bijvoorbeeld wanneer het gaat om inkomsten, dan kun je uitstel van betaling aanvragen. De kortste mogelijkheid loopt vier maanden vanaf de uiterste betaaldatum. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag de openstaande schuld niet meer dan €20.000 zijn en mag je nog geen dwangbevel gekregen hebben over de aanslag die openstaat. Daarbij moet je altijd op tijd en op de juiste manieren je aanslagen ingevuld hebben en nog nooit eerder een uitstel van betaling hebben gekregen. Zorg er daarom ook voor dat, nadat je een keer uitstel van betaling hebt aangevraagd, het niet nog een keer hoeft te gebeuren. Als laatste mag het niet gaan om belasting die je direct na de aangifte moet betalen, zoals BTW en loonheffingen. Je moet in dat geval wachten op de naheffingsaanslag.

Wanneer je niet aan bovenstaande eisen voldoet

Het kan natuurlijk voorkomen dat je niet aan bovenstaande eisen voldoet. In dat geval kun je alsnog via een betalingsregeling uitstel krijgen. Hierbij zal de Belastingdienst controleren of je dit zou kunnen betalen en kan er eventueel gevraagd worden om een bankgarantie of hypotheek. Een betalingsregeling kan maximaal twaalf maanden duren. Je kunt deze betalingsregeling makkelijk aanvragen via de website van de Belastingdienst, waar je een online formulier in kunt vullen, welke je per post naar het aangegeven adres op moet sturen.

Bijzondere situaties en uitstel

Het kan ook voorkomen dat je door bijzondere situaties een uitstel moet aanvragen, bijvoorbeeld omdat een van je grootste klanten weggevallen is, of omdat je ernstig ziek bent. In dat geval kun je een uitstel van betaling voor bijzondere situaties krijgen. Dit uitstel duurt tot maximaal twaalf maanden. Je moet hier wel een accountant of adviseur voor inhuren, die kan aantonen dat jouw bedrijf (financieel) gezond is en dat de problemen binnen een relatief korte tijd opgelost kunnen worden. Op basis van de aantoningen van de adviseur trekt de Belastingdienst een conclusie en oordeelt het of je het uitstel mag aanvragen.

Nieuwste over Inkomstenbelasting en BTW voor Ondernemers (ZZP) Tips