Espresso: een tijdloze klassieker

4 minuten leestijd

Voor veel mensen begint een dag pas echt als ze die starten met een kopje Espresso. Niet zo verwonderlijk natuurlijk, want wat is er nou lekkerder dan zo’n pittig kopje Espresso, waarmee al je zintuigen even goed wakker geschud worden? Maar waar komt de Espresso eigenlijk vandaan, en waarom is dit kleine bakje nou zo populair? Niet onbelangrijk: waar koop je een Espresso cup die niet alleen lekker, maar ook nog eens milieuvriendelijk en duurzaam is?

 

Laten we om te beginnen even teruggaan in de tijd. Naar het begin van de 20e eeuw om precies te zijn. De Italiaan Luigi Bezzera was op zoek naar een manier om ervoor te zorgen dat koffie sneller bereid zou worden. Hij vond dat het te lang duurde om een gewoon kopje koffie te maken en dacht dat cafés meer zouden kunnen verkopen, als ze een snellere manier van koffie maken zouden hebben. Hij ontwikkelde een machine waarmee water met hoge druk door fijngemalen koffie geperst werd. Niet alleen werd hierdoor de bereidingstijd korter, de koffie die op deze manier gemaakt werd bleek ook nog eens een stuk krachtiger dan normale koffie. De Espresso was geboren.

 

Wat maakt een Espresso zo krachtig?

Dankzij de unieke bereidingswijze is een kopje Espresso een stuk krachtiger dan normale koffie. De combinatie van fijngemalen koffie, hoge druk en korte extractietijd, zorgt voor een geconcentreerde drank met een volle smaak en een intens aroma. De crema laag die bovenop een goed gezet kopje Espresso verschijnt, is dan ook nog een teken van de kwaliteit en de versheid van de koffie. Deze laag bevat veel van de oliën en aroma’s die de Espresso zijn kenmerkende smaak geven.

 

Espresso in de Italiaanse cultuur

In Italië is de Espresso meer dan alleen maar een kopje koffie. Het is daadwerkelijk een integraal onderdeel van de cultuur en het dagelijkse leven. Voor veel Italianen is een Espresso niet alleen maar een ochtendritueel, maar ook een sociaal moment. Men drinkt dan ook meerdere keren per dag een Espresso, zodat ze kort even kunnen pauzeren en bij kunnen praten met vrienden of collega’s. De Espresso is in Nederland een bijzonder kopje koffie dat je zomaar drinkt, maar in Italië is dat niet zo. Daar drinken ze bijna alleen maar de krachtige, kleine Espresso. Ze houden van de intensiteit van de smaak, maar ook van de snelheid waarmee het gedronken kan worden. Het is een energiekick, maar daarbij ook meteen een pleziermomentje en een onderdeel van de dagelijkse routine.

 

De lekkerste koffie uit je Nespresso apparaat

Wil jij ook een lekker kopje Espresso uit je Nespresso apparaat drinken? Dan raden we je aan om eens te kijken naar de koffiecups van De Koffiejongens. Dit Nederlandse bedrijf maakt cups waar je een prima Espresso mee zet! Daarbij wordt de rijke traditie van de Espresso gecombineerd met moderne duurzaamheid. De Koffiejongens maken namelijk 100% biologisch afbreekbare koffiecups, die je na afloop gewoon in je Gft-bak of op de composthoop mikt. Maar dat is niet het enige detail dat is ontworpen met het milieu in het achterhoofd. Zo worden de cups verpakt in gecertificeerd karton en worden ze ook nog eens zoveel mogelijk op een milieuvriendelijke manier bezorgd. Dit geschiedt namelijk met de fiets, of zelfs met de benenwagen. Zo zijn de cups van De Koffiejongens een perfecte combinatie van traditie en innovatie. Je geniet niet alleen maar van een heerlijk kopje Espresso, maar draagt ook nog eens bij aan verandering.

Nieuwste over Blog