Een exploitatiebegroting maken – hoe doe je dat eigenlijk?

4 minuten leestijd

Als ondernemer krijg je natuurlijk met allemaal regels te maken waar je aan moet voldoen. Zo ook als het aankomt op het opstellen van een exploitatiebegroting. We zien dat veel ondernemers eigenlijk geen idee hebben hoe ze dit moeten doen. Mocht ook jij tot deze groep behoren dan hebben we goed nieuws voor je. In dit artikel laten wij je namelijk stap voor stap zien hoe ook jij eenvoudig een exploitatiebegroting kan opmaken!

Wat is een exploitatiebegroting?

Voordat we ingaan op het stappenplan voor ondernemers is het handig om eerst even stil te staan bij wat een exploitatiebegroting nu precies is. Een exploitatiebegroting is een voorspelling van de winst die je zal gaan boeken over een bepaald jaar. Door middel van deze berekening krijg je een beeld over wat je precies kunt verwachten. Hoewel het natuurlijk altijd maar afwachten is of het ook zo gaat uitpakken zoals je in gedachten had, is het wel een goed middel om je mee voor te bereiden op de toekomst. Vaak zien we dat een exploitatiebegroting deel uitmaakt van een groter financieel plan, wat weer onder wordt gebracht in het ondernemersplan.

Stappenplan voor ondernemers

Het opstellen van een exploitatiebegroting is eigenlijk niet heel lastig, al moet je wel weten hoe je het precies aan moet pakken. Om je op weg te helpen hebben we hieronder een handig stappenplan voor je gemaakt. De eerste stap is het inschatten van je omzet. Hierbij is het natuurlijk erg belangrijk om een realistische schatting te maken. Vervolgens breng je jouw totale inkoopkosten in kaart. Deze kosten moeten van de winst af worden gehaald om zo een bepaalde bruto winst te berekenen. Heb je dit gedaan dan moet je al jouw vaste zakelijke kosten op een rijtje zetten. Hier kan je bijvoorbeeld denken aan personeel, maar ook aan vakantiegeld.

Daarnaast moet je rekening houden met de belasting die je moet betalen. Het spreekt voor zich dat dit sterk afhankelijk is van het bedrijf en van de sector waar je in werkt. Is ook dit gedaan dan kan je aan de slag met het berekenen van de winst. Hiervoor hoef je alleen maar de bruto omzet min alle andere kosten te berekenen. Aan de hand hiervan krijg je een goed beeld van hoe jouw bedrijf het komende jaar zou kunnen gaan draaien.

Ook je eigen exploitatiebegroting opmaken?

Dankzij de informatie uit dit artikel is het als het goed is al een stuk makkelijker om zelfstandig een exploitatiebegroting op te maken. Het is niet alleen verplicht in sommige gevallen, maar het is ook nog eens erg handig om inzicht te krijgen in je bedrijf. Mocht je nu moeite blijven houden om een dergelijke begroting op te stellen dan is het natuurlijk altijd mogelijk om er hulp bij te vragen. Door middel van professioneel advies van een boekhouder weet je nu eenmaal zeker dat je alles tot op de puntjes op de juiste manier invult.

Nieuwste over Inkomstenbelasting en BTW voor Ondernemers (ZZP) Tips