Je bedrijf uitbreiden naar Duitsland? Zo maak je het een succes

4 minuten leestijd

Heb je de Nederlandse markt veroverd en is het tijd om over de landsgrenzen te gaan kijken? Dan is Duitsland vaak een logische stap: het is ons buurland en dat is bijvoorbeeld voor de logistiek wel handig. Bovendien kun je de Duitse markt prima vanuit Nederland beginnen te ontdekken, je hoeft je er niet direct te vestigen en bent er relatief snel. Wil je succesvol ondernemen in Duitsland? Onze tips helpen je op weg!

Duitsland is geen Nederland

Hoewel Duitsland ons buurland is, is het goed om te beseffen dat Duitsland geen Nederland is. Ze hebben hier eigen gebruiken en gewoonten. De eerste tip is dan ook: wanneer je in Duitsland wil ondernemen, specificeer dan ook je Duitse doelgroep en pas hier je beleid op aan. Het één op één kopiëren van wat je in Nederland doet, zal je niet het gewenste resultaat brengen.

Het begin: de Duitse website

Om de Duitse markt te bereiken, heb je om te beginnen een goede website nodig. De tweede tip is: heb je reeds een internationaal domein (zoals .eu of .com) dan kun je hier een Duitse versie aan toevoegen. Werk je nu met .nl, dan is het aan te raden om daar .de webhosting bij te nemen voor je Duitse tak. En dan heb je Duitse content nodig. Dit is dus niet een klakkeloze vertaling van je Nederlandse content naar Duits, het is de bedoeling dat je dit toespitst op je nieuwe doelgroep. Een online marketing bureau dat ervaring heeft met internationalisering kan je hierin van advies voorzien, of zelfs complete content aanleveren.

Laat je adviseren over wetten en regels

Als ondernemer heb je je te houden aan verschillende wetten en regels. Dat gaat van belastingen, hoe je je boekhouding voert en wat je voor je personeel moet regelen tot regels omtrent het maken van reclame. Wanneer je in Nederland start met je onderneming, verdiep je je in de regels hier. En je schakelt eventueel hulp in van bijvoorbeeld een administratiekantoor, boekhouder, accountant of een jurist. Tip nummer drie is: verdiep je ook in de regels en wetten van Duitsland als je daar wil gaan uitbreiden én wat dit betekent voor bijvoorbeeld je rechten en plichten hier in Nederland. Of nog beter, laat je hierin adviseren door specialisten. Dat kunnen wederom de experts zijn, maar ook ondernemers die je succesvol zijn voorgegaan, kunnen hierin een rol spelen. En wil je weten wat de regels zijn, geschreven en ongeschreven, voor bijvoorbeeld online marketing Duitsland? Schakel ook dan eens met een expert of ervaringsdeskundige!

Blijf je ontwikkelen

Voor de Nederlandse tak van je bedrijf blijf je, als het goed is, jezelf steeds ontwikkelen. Je probeert dingen uit, je probeert je doelgroep nog beter te bereiken, kijkt wel niveau van service nodig en haalbaar is, hoe je nog meer kwaliteit tegen hetzelfde of minder geld kunt realiseren etc. En hier zit wat ons betreft de crux voor succesvol ondernemen in het buitenland zoals Duitsland: het wordt vaak vergeten voor de buitenlandse vestigingen. Wil je succesvol zijn, dan zul je ook binnen voor je Duitse tak jezelf moeten blijven uitdagen, verbeteren en ontwikkelen, zodat je steeds dichter bij je doelgroep komt.

Nieuwste over Topondernemers