/

Boekhouden: hoe pak je dit het beste aan?

3 minuten leestijd

Boekhouden is vaak één van de minst favoriete bezigheden van de meeste ondernemers. Helaas ontkom je er niet aan, het moet nou eenmaal gebeuren. Gelukkig is het tegenwoordig allemaal lang niet meer zo ingewikkeld als vroeger. Er zijn namelijk allerlei handige tools die jij kunt gebruiken om het boekhouden een stuk makkelijker te maken. Worstel jij desondanks toch nog met de boekhouding van jouw onderneming? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen jou in de onderstaande tekst namelijk hoe je boekhouden het beste aan kunt pakken.

1. Zorg voor structuur in jouw administratie
Als bedrijf verstuur je iedere maand ongetwijfeld behoorlijk wat facturen. En daarnaast ontvang je er waarschijnlijk ook redelijk wat. Indien het een komen en gaan is van facturen en bonnen, kan het behoorlijk onoverzichtelijk worden. Daarom is het belangrijk om structuur te houden in jouw administratie. Stop ontvangen facturen bij elkaar in één map en doe hetzelfde met facturen die jij verstuurd hebt. Ook ander belangrijke papieren met betrekking tot de boekhouding moet je ordenen. Wanneer je zorgt voor structuur in jouw administratie, wordt boekhouden een heel stuk makkelijker.

2. Zelf doen of uitbesteden?
Wanneer jij onlangs voor jezelf begonnen bent, doe je de boekhouding zeer waarschijnlijk (nog) zelf. De meeste ondernemers proberen eerst om alles zelf in goede banen te leiden. De één is hier beter in dan de ander. Loop jij telkens weer tegen problemen aan? Dan kost boekhouden jou waarschijnlijk veel tijd. In dat geval kun je ervoor kiezen om jouw boekhouding uit te besteden. Hiervoor kun je bij een accountant of boekhouder terecht. Deze specialist heeft verstand van boekhouden, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat er iets fout gaat. Boekhouden uitbesteden brengt alleen wel één nadeel met zich mee: het kost vaak behoorlijk wat geld, zeker wanneer de administratie een flinke kluif is.

3. Schaf een boekhoudpakket aan
Vind jij het zonde om geld te betalen voor een accountant of boekhouder? Dan kan je ervoor kiezen om (een deel) van de boekhouding zelf te doen. Een boekhoudpakket biedt in dat geval uitkomst. Met zo’n pakket ben jij in staat zelf de boekhouding te doen, zelfs wanneer je hier geen verstand van hebt. Je maakt namelijk gebruik van een boekhoudprogramma. Dit programma zorgt ervoor dat jij makkelijk zelf kunt boekhouden. Je koppelt jouw zakelijke rekening aan het programma en scant bonnen en facturen in door er simpelweg een fotootje van te maken. Ook staat de btw-aangifte direct klaar en stel je makkelijk een jaarrekening op met een dergelijke tool.

Kies je voor een online boekhoudprogramma? Dan is jouw boekhouding bovendien altijd en overal inzichtelijk. Je kunt dan namelijk gebruikmaken van de bijbehorende app. Wanneer jouw smartphone verbinding heeft met het internet, zie je direct hoe jouw bedrijf er financieel voor staat en waar kansen liggen. Je bent hierdoor niet langer afhankelijk van een vaste plek om jouw boekhouding te doen.

Nieuwste over Inkomstenbelasting en BTW voor Ondernemers (ZZP) Tips