Je Administratie

Als ondernemer wil je je bedrijf gezond houden. Inspelen op nieuwe kansen en ontwikkelingen. Goed inzicht in de cijfers van je onderneming is daarbij onmisbaar. Hou daarom je administratie nauwkeurig bij. Dat is óók belangrijk voor je aangifte inkomstenbelasting.

Tips voor je administratie

Je bent als ondernemer verplicht om een overzichtelijke en controleerbare administratie bij te houden. Maar het is vooral belangrijk voor je eigen bedrijf. Een paar tips.

1. Begin direct

Start je een eigen bedrijf? Zet dan direct je administratie op, al vóór je aan de slag gaat. En hou het goed bij. Zo heb je vanaf het begin inzicht in de kosten en resultaten van je bedrijf. En kun je bijsturen, waar nodig. Kosten die je maakt voor de start van je bedrijf kun je vaak ook aftrekken in je aangifte.

2. Hou overzicht

Zorg dat je administratie overzichtelijk en geordend is. Je administratie is de basis voor het invullen van je belastingaangiften. Maar een overzichtelijke administratie is vooral in het belang van je eigen onderneming. Je administratie geeft zicht op je kosten, omzet en winst. Zo kun je goed inspelen op ontwikkelingen en je plannen eventueel bijstellen.

3. Hou het regelmatig bij

De Belastingdienst moet je administratie op ieder moment kunnen inzien en controleren. Zorg dus dat je je administratie altijd volledig, actueel en op orde is.

Papier of digitaal?

Facturen, bonnetjes, contracten, kilometerregistratie… Het is niet nodig om het allemaal op papier bij te houden.

Liefst digitaal

Je mag je administratie volledig digitaal inrichten. Daarvoor gelden géén extra eisen. Het heeft zelfs de voorkeur, want digitaal betekent minder kans op fouten.

Bewaar het origineel

  • Stukken die je op papier ontvangt mag je scannen of fotograferen. Maar bewaar óók het papieren exemplaar.
  • Stukken die je digitaal ontvangt, mag je uitprinten en op papier bewaren. Maar bewaar óók het digitale exemplaar.


Zeker-online: veilige boekhoudsystemen

Ga je online je digitale administratie doen, in een boekhoudsysteem? Het Keurmerk Zeker-Online geeft aan dat een boekhoudsysteem veilig is en voldoet aan de eisen van de Belastingdienst.

Administratie niet op tijd in orde?

En kun je daarom niet op tijd je aangifte inkomstenbelasting doen? Vraag dan tijdig uitstel aan.

Uitstel van aangifte

  • Vraag uitstel aan vóór 1 mei.
  • Je krijgt uitstel tot 1 september.
  • Wil je langer uitstel? Dan moet je dat kunnen motiveren.
  • Uitstel vraag je aan via Mijn Belastingdienst.