/

Thierry Baudet vermogen: hoe rijk is de FVD topman?

7 minuten leestijd

Thierry Baudet, we kennen hem allemaal. Hij wordt veel besproken, heeft zich snel in de Tweede Kamer weten te nestelen en blijft komen met verbazingwekkende uitspraken. Hoe rijk is fractievoorzitter Thierry Baudet nou eigenlijk?

Hoe het begon

Thierry Henri Phillipe Baudet heeft zijn naam in ieder geval mee om in de Quote 500 te eindigen. Hij werd geboren in Heemstede, op 28 januari 1983 als kleinzoon van hoogleraar sociale en economische geschiedenis en oorlogscorrespondent Ernest Herni Phillipe Baudet. In 1994 ging Baudet naar het Stedelijk Gymnasium in Haarlem. Toen hij dat diploma binnen had, werd het tijd voor een studie. Eerst een jaar geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en in 2002 kwam daar de studie rechten bij.

In 2006 behaalde hij zijn doctoraalexamen voor rechten en een academische bachelor voor geschiedenis. In 2007 mocht Baudet aan de slag als docent aan de Universiteit in Leiden. Als docent en promovendus was hij verbonden aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Op 21 juni 2012 behaalde Baudet ook zijn doctoraat in rechten. In 2012 werd zijn proefschrift ‘De aanval op de Natiestaat’ gepubliceerd. Baudet bleef schrijven, bijvoorbeeld bij het universiteitsblad Mare voor de Universiteit uit Leiden. Ook heeft hij twee jaar voor het NRC Handelsblad een tweewekelijkse column geschreven.

Politieke carrière

In 2013 begon Baudet zijn politieke carrière met een oproep tot een referendum. Volgens Baudet zijn de Europese Unie en de euro op lange termijn niet houdbaar. Hij riep een referendum op over de toekomst van Nederland binnen de Europese Unie. Drie initiatiefnemers richtten Burgerforum EU op, dat een referendum wilde over machtsoverdracht van Den Haag naar Brussel. Op 26 maart boden de initiatiefnemers de Tweede kamer ruim 56.000 handtekeningen aan om een dergelijk referendum af te dwingen. Het burgerinitiatief werd in de Tweede Kamer besproken, maar er was geen meerderheid voor dit onderwerp.

Zijn kritiek op de Europese Unie en de bijbehorende euro ging verder en hij rechtte in 2015 de denktank Forum voor Democratie op. De voorganger van de huidige politieke partij waar Baudet nu fractievoorzitter van is. Zijn doorbraak kwam als initiatiefnemer van GeenPeil, dat een referendum over het Europese Associatieverdrag met Oekraïne wist te bewerkstelligen. Baudet was tegen het verdrag en liet dat merken ook. Bij het referendum keerde een meerderheid zich tegen het verdrag. Missie geslaagd zou je zeggen, maar het Nederlandse kabinet nam de uitslag van het referendum niet over.

Op 26 september 2016 kondigt Baudet aan dat hij met zijn denktank de politiek in wil om meer directe democratie te bewerkstelligen. Slechts een korte periode later, 14 januari 2017, hield hij zijn oprichtingsspeech van de nieuwe partij Forum voor Democratie. De speech was enigszins bedroevend en benauwend, maar trok wel genoeg aandacht. Op 15 maart 2017 nam de nieuwe partij deel aan de Tweede Kamerverkiezingen en behaalde twee zetels. Daarmee waren ze de kleinste partij in de kamer, maar het was hem wel gelukt. Hij werd lijstrekker van FVD en verkozen als lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Forum voor Democratie kreeg landelijk de meeste stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart 2019. De partij werd in drie provincies de grootste. Zijn overwinningstoespraak werd aardig bekritiseerd. Het zal vol met klassieke en filosofische verwijzen. Daarnaast sprak Baudet over ‘duurzaamheidsafgoderij’, en ‘klimaathekserij’.

Vermogen van Baudet

De fractievoorzitter van Forum voor Democratie krijgt een flink loonstrookje voor zijn werk in de Tweede Kamer. Het bedrag komt neer op €110.540,00 per jaar. Dat is €9.211,67 per maand en dat komt neer op een bedrag van €425,15 per dag.

Nederlandse Tweede Kamerleden ontvangen een schadeloosstelling van €7813,14 per maand, plus een vakantiebonus van 8%. Ook wordt er een eindejaarsuitkering van 8,3% verdiend en een onkostenvergoeding en pensioenopbouw, zit er ook nog bij. De totale schadeloosstelling voor een jaar is ruim €109.000. Fractievoorzitters krijgen nog een extra toelage van 1% over hun brutoloon, plus voor elk Kamerlid in hun fractie een extra 0,3% exclusief henzelf. Deze toelage mag niet meer dan 11,5% van het brutosalaris bedragen.

Schadeloosstelling

De vergoeding voor de Tweede Kamerleden wordt ook wel schadeloosstelling genoemd. De schadeloosstelling van ‘gewone’ leden bedraagt sinds 10 april 2019 €8047,53 bruto per maand. Met extra vergoedingen, vakantietoeslagen en eindejaarsbonus, kunnen we wel stellen dat Thierry een leuke boterham verdient.

Amsterdamse woning

Thierry heeft een kleine woning in Amsterdam. Bescheiden zou je kunnen zeggen op de vierkante meter afgaand. Niets in minder waard. Hij woont in een mooi Amsterdams grachtenpand, dat van zichzelf klein is, maar niets te wensen overlaat. Hij geeft een rondleiding door huis aan Business Inside en vooral zijn enorme piano in het huis en de boekenkast in het trapgat vallen op. Een bijzondere woning voor een bijzondere man.

De vleugel verhuist

1 juni 2017 is voor Baudet een mooie dag. Zijn geliefde vleugel wordt afgeleverd in de Tweede Kamer. Hij sprak hier al tijden over. ‘Als ik in de kamer zit, wordt die vleugel door het raam getakeld,’ zei hij. Baudet verliet een Tweede Kamerdebat om zijn vleugel te verwelkomen. Hij werd hier nog vaak op aangekeken, maar zo erg vond hij dat niet. Zijn piano was er en hij was dol van geluk.

Controversiële vrienden

Baudet ging op bezoek bij zijn kennis en extreem-rechtse politicus Jean-Marie Le Pen en verdedigde de omstreden versiercoach Julien Blanc door te zeggen dat vrouwen overrompeld, overheerst en overmand willen worden. Ook ontmoette hij in het geheim de Amerikaanse openlijke racist Jared Taylor en zei dat hij het eens was met zijn denkpatroon. Baudet heeft het zelf over de ‘homeopatische verdunning van Nederland en bedoelt daarmee dat er allerlei culturen deze kant op komen die niet integreren in de Nederlandse cultuur en dat we daardoor onze waarden en vrijheden dreigen te verliezen. Zijn connecties en opmerkingen leiden geregeld tot ophef en kritiek van zijn collega’s en de media.

Nieuwste over Ondernemerstips