/

Marjan Strijbosch: dit kunnen we leren van de Coco Chanel van Brabant

4 minuten leestijd

Last Updated on: 17th juli 2020, 11:56 am

Bron foto: Pinterest.com

Een succesvolle kledingzaak, goedlopende vastgoedprojecten en feeling voor binnenhuisarchitectuur. Marjan Strijbosch wordt niet voor niets de Coco Chanel van Brabant genoemd. Ze is een succesvolle zakenvrouw vol met glamour. Of zoals ze zelf zegt: “Ik heb iets succesvols in me.” Marjan Strijbosch is ondernemen pur sang. Wat kunnen wij ondernemers leren van haar?

#1 Kennis is de sleutel

Strijbosch is duidelijk over hoe ze succesvol is geworden. “Ik heb het hele pakket”, vertelt ze in een eerder interview. “Je leert gaandeweg een hoop bij, maar het moet er ook een beetje inzitten. Mijn basis, die was goed.” Zo heeft ze naast het opzetten van een succesvolle kledingzaak ook als binnenhuisarchitect gewerkt. Hierover is ze duidelijk. ”Je moet weten waar je het over hebt.” En dat niet alleen, ze geeft ook aan dat je mensen moet kunnen aanvoelen als ondernemer. “Als interieurontwerper moet je kunnen aanvoelen wat voor interieur mensen willen. Je moet kunnen luisteren en een product kunnen verkopen.”

#2 Succes komt met vallen en opstaan

Als ondernemen zal je waarschijnlijk deze tip wel herkennen. Ook Strijbosch heeft in haar carrière één keer vaker moeten opstaan dan dat ze is gevallen. “Ik geloofde in mensen, maar sommigen hebben me slechts een hoop ellende bezorgd. Niet gek, jezelf heb je in de hand, maar dat is niet zo bij andere mensen.” Wat Strijbosch zeer waarschijnlijk geen windeieren heeft gelegd, is het feit dat ze altijd zelf aan het roer is blijven staan. Ze geeft in een eerder interview aan dat veel mensen zaken met haar willen doen en willen profiteren van haar succes. “Er is en blijft maar een kaptein op dit schip, hoe groot of klein het project ook is.”

#3 Zorg altijd voor nieuwe projecten

Als doorgewinterde ondernemer loop je natuurlijk weleens tegen je eigen plafond op. Iets wat Strijbosch herkent. De oplossing volgens haar? Zorg altijd voor nieuwe projecten. We zeiden het al eerder; Strijbosch heeft succesvol meerdere projecten tijdens haar loopbaan gestart. Die op het eerste gezicht weinig raakvlakken lijken te hebben. Behalve dat het allemaal volledig binnen haar interesse valt. En haar drijfveer hiervoor is duidelijk: “Je moet zorgen dat je nieuwe projectjes hebt, want is het af, dan wordt het saai.”

#4 Houd jaloezie buiten de deur

Een succesvolle zakenvrouw kweekt veel jaloezie, aldus Strijbosch. Iets dat ze ziet als de grootste bedreiging van haar succes. “Ik stap daarover heen. Niemand kan aan mijn succes komen, want ik sta sterk in mijn schoenen.” Op de vraag of succes een zege is, geeft Marjan aan dat het zeker een fijn gevoel is. Het is een graadmeter om te kunnen zeggen of je het goed hebt gedaan. “Mensen zeggen me weleens: ‘jij hebt ook altijd geluk’. No way! Ik maak ook fouten. Maar, don’t waste any time. Doorlopen!”

#5 Ondernemer ben je voor het leven

Voor Strijbosch is het duidelijk: ze is niet van plan om achter de geraniums te gaan zitten. “Pensioen, wat is dat? Een kennis van me uit New York is in de negentig. Een bek vol tanden, couture aan en een prachtig hoedje op. Die trekt volle zalen. En weet je wat ze doet? Ze is een groot zakenvrouw. Zakendoen houdt een mens jong, echt.”

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips