/

Webhosting: wat is het en waar gebruik je het voor?

3 minuten leestijd

Last Updated on: 11th februari 2020, 08:14 am

Je bent net je eigen bedrijfje begonnen en daar hoort natuurlijk een website bij. Maar waar begin je dan? Allereerst heb je een domeinnaam nodig, misschien heb je deze allang bedacht of ben je er nog mee bezig. Belangrijk is dan om te checken of deze domeinnaam nog vrij is. Om dit domein echt in gebruik te kunnen nemen heb je webhosting nodig. Maar wat is webhosting? Dat leggen we hieronder uit!

De verschillende soorten hosting

Er zijn verschillende vormen van webhosting. De basis is in ieder geval hetzelfde: je gebruikt het om je website beschikbaar te maken voor de wereld. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor shared hosting, reseller hosting of cloud hosting van Tilaa. De meest voorkomende manier van webhosting is shared hosting. Bij deze vorm huur je als het ware een stukje opslag en rekenkracht op een webserver, deze deel je met andere klanten. De maandelijkse kosten kunnen op deze manier laag blijven omdat er door meerdere personen tegelijk gebruik wordt gemaakt van diezelfde server. Het is belangrijk om op te letten of jouw hostingbedrijf voorkomt dat andere websites invloed op de prestaties van jouw website hebben. Bijvoorbeeld qua snelheid en stabiliteit van je website. Qua veiligheid zijn al deze aanbieders hetzelfde, bij ieder hostingbedrijf kun je je site beveiligen met behulp van bijvoorbeeld een SSL certificaat.

Zoals hierboven genoemd is reseller hosting ook een optie. Je huurt hiermee een virtuele server en kunt ook zelf hosting aanbieden wanneer je eigen klanten hebt. Op deze manier hoef je zelf niet een hele server aan te schaffen, maar je kunt wel je klanten voorzien van webhosting. Dit is niet voor iedereen handig, wanneer je bijvoorbeeld alleen voor je eigen bedrijf een website wil opzetten is dit overbodig.

VPS hosting is nog een andere manier van webhosting, ook hier huur je een virtuele server maar deze verkoop je niet door aan klanten. Je gebruikt de hele server zelf zodat je er optimaal gebruik van kunt maken. Een heel grote website of website met een hoog bezoekersaantal kan hier veel behoefte aan hebben. Bij deze vorm van webhosting heb je ook zelf in de hand op welk besturingssysteem je je website(s) laat draaien.

Hoe bepaal ik welke vorm van hosting ik nodig heb?

Het hangt natuurlijk volledig af van wat je van plan bent met je website. Start je net en verwacht je geen enorme bezoekersaantallen? Kies dan voor shared hosting. Wanneer je zelf hosting wil afnemen en verkopen is reseller hosting aantrekkelijk. Die afweging is gemakkelijk zelf te maken.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Internet Marketing