Studiekosten aftrekbaar in 2020 op belastingaangifte: wat wel en niet?

Studeren kost vaak een hoop geld. Het is daarom fijn om te weten of jouw studiekosten aftrekbaar zijn. In 2020 zou de aftrekpost voor studiekosten komen te vervallen door kabinetsplannen. Deze plannen zijn wat vertraagd dus je kunt komend jaar je opleidingskosten nog op de oude manier terugvragen. Wij leggen uit wanneer studiekosten aftrekbaar zijn en waar je allemaal aan moet denken.

Fiscale aftrek

Als je als particulier een opleiding of een studie volgt voor een toekomstig beroep en je geen recht hebt op studiefinanciering, kun je de kosten hiervoor bij je aangifte inkomstenbelasting aftrekken als scholingsuitgaven. Denk hierbij aan college, – cursus, – en examengeld. Maar ook verplichte leermiddelen zijn aftrekbaar. Dit zijn de voorwaarden voor het aftrekken volgens de website van de belastingdienst:

  • Je hebt geen recht op studiefinanciering. Je hebt dus geen lening, beurs of ov-abonnement van DUO.
  • De studie of opleiding is voor je (toekomstige) beroep en is een leertraject. Dat betekent dat je kennis opdoet onder begeleiding of toezicht.

Er zijn ook kosten die je niet mag aftrekken, zoals, de kosten van een laptop of printer, reiskosten, rente over studieschuld of de inrichting van uw studeerkamer.

Hoe berekenen je jouw aftrek?

Elk jaar kan je via de website of app van de belastingdienst je aangifte inkomstenbelasting invullen. Als je deze invult met je studiekosten, wordt er automatisch berekend wat jouw aftrek is. Wil je het handmatig berekenen? Dat kan zo: tel alle kosten bij elkaar op. Krijg je een vergoeding van je werkgever? Dan moeten die kosten ervan af. Ook de drempelkosten van 250 euro moet je ervan aftrekken. Het bedrag dat overblijft is de aftrek! Er geldt dus een drempel van 250,- euro en je mag maximaal 15.000,- euro per jaar aftrekken. Ben je jonger dan 30 jaar en zit je in de ‘standaardstudieperiode’? Dan is er geen maximum. Met deze standaardstudieperiode wordt een periode bedoelt van 5 jaar waarin je vooral studeert en geen volledige baan kunt hebben.

Doe altijd aangifte!

Studeer je en maak je studiekosten die aftrekbaar zijn? Doe dan altijd aangifte inkomstenbelasting over dat jaar! Vaak krijg je van de belastingdienst een brief met de oproep om aangifte inkomstenbelasting te doen. Heb je deze niet gekregen? Dan is het handig om toch even te checken of je aangifte moet doen. Je kunt namelijk een boete krijgen als je dit niet doet, maar wel verplicht bent om het te doen. Doe het dus ook als je geen of een laag inkomen hebt. Als je aangifte doet en geen inkomen hebt, krijg je geen geld terug. Jouw gemaakte studiekosten worden dan omgezet in een restant persoonsgebonden aftrek dat je in de volgende jaren mag aftrekken. Als je bijvoorbeeld een jaar later wel inkomen hebt, dan kun je in dat jaar het restant aftrekken.

Zijn studiekosten aftrekbaar voor zzp’ers?

Het is als zzp’er belangrijk om ten alle tijden je kennis op peil te houden. Dit kun je doen door cursussen, trainingen, workshops of een opleiding te volgen. Een voorbeeld: als jij psycholoog bent en je wilt sociale media gaan inzetten om meer klanten te werven en je naamsbekendheid te vergroten, kan je een cursus sociale media of marketing gaan volgen. Omdat het duidelijk is dat je deze cursus voor je bedrijf doet, zijn de kosten aftrekbaar. Als jij besluit om een schilderworkshop te volgen voor jezelf, zijn de kosten niet aftrekbaar omdat ze niks met jouw bedrijf te maken hebben.

Studiekosten aftrekbaar van de winst

Het is dus als ondernemer belangrijk om je te blijven ontwikkelen. De scholingskosten kan je dan in de inkomstenbelasting ten laste van de winst brengen. Dit is vaak voordelig omdat er geen drempel, plafond of beperkingen zijn. Wel heb je te maken met de mkb-winstvrijstelling. Zo bedraagt de aftrek feitelijk slechts 86 procent van de kosten. Als DGA van een bv kun je de scholingskosten onbelast laten vergoeden door de bv. De eis is wel dat de scholing gericht is op het verwerven van inkomen.

Toekomstplannen

Het kabinet is al een aantal jaar bezig om een aantal zaken te veranderen als het gaat om vergoedingen en belastingen van het onderwijs. De scholingsaftrek zoals we die nu kennen gaat verdwijnen en er komt een zogenaamde STAP-budget voor in de plaats. Dit gaat waarschijnlijk in 2022 gebeuren, dus je studiekosten zijn nu nog tot 2022 aftrekbaar.

Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget is een algemeen leer- en ontwikkelbudget. Dit budget geeft je de (financiële) mogelijkheid om stappen te zetten in je ontwikkeling en om duurzaam inzetbaar te blijven. Denk hierbij aan een bedrag tussen de 1.000,- euro en 2.000,- euro per persoon dat rechtstreeks aan je opleidingsinstelling wordt uitbetaald. Deze subsidie voor de kosten van opleidingen of scholing zorgen ervoor dat werkenden en niet-werkenden hun toegang tot de arbeidsmarkt kunnen verbeteren.

De voordelen van STAP-budget

Er zitten zeker een aantal voordelen aan dit nieuwe kabinetsplan. Het eerste grote voordeel is dat het erg makkelijk digitaal aan te vragen is. Bij de huidige regelgeving maak je de kosten voor je opleiding eerst zelf. Pas bij je aangifte inkomstenbelasting van het volgende kalenderjaar ontvang je een deel ervan terug via de belastingteruggave. Met het STAP-budget hoef je niks zelf voor te schieten. Na goedkeuring van jouw digitale aanvraag wordt het bedrag rechtstreeks aan de opleidingsinstelling uitbetaald. Wel zo makkelijk! Ook betaal je nu altijd een deel zelf door het drempelbedrag van 250,- euro. Dit is bij het STAP-budget niet het geval als je voor een opleiding kiest die niet duurder is dan het maximale bedrag van 1000,- euro.

Studiekosten aftrekken

Als je een cursus of opleiding volgt voor je bedrijf, kun je de kosten daarvoor vaak aftrekken. Maar niet altijd als bedrijfskosten. Hoe je je studiekosten aftrekt, is afhankelijk van waarvoor je studeert.

Vakkennis op peil houden

Je volgt een studie om je vakkennis op peil te houden. Goed om te weten:

  • De kosten voor je studie kun je aftrekken, bijvoorbeeld inschrijfgeld, literatuur, reiskosten.
  • De uren die je besteedt aan je studie, tellen mee voor het urencriterium.

Zo verwerk je het in je aangifte

Studiekosten – vakkennis op peil houden

  1. Bereken de totale studiekosten. Denk bijvoorbeeld aan inschrijfgeld, literatuur, reiskosten. Dit bedrag neem je mee in je aangifte.
  2. Ga naar het hoofdstuk ‘Ondernemingen’, selecteer de naam van je onderneming en ga naar de pagina ‘Winst-en-verliesrekening’. Neem het bedrag mee bij ‘Overige bedrijfskosten’.

Nieuwe bedrijfsactiviteiten

Je volgt een studie om nieuwe bedrijfsactiviteiten te kunnen opzetten. Goed om te weten:

  • De kosten voor je studie kun je niet aftrekken als zakelijke kosten. Je kunt ze wel opgeven als ‘Uitgaven voor studie of opleiding’. Hiervoor gelden een aantal voorwaarden.
  • De uren die je besteedt aan je studie, tellen niet mee voor het urencriterium.

Zo verwerk je het in je aangifte

Studiekosten – voor nieuwe bedrijfsactiviteiten

  1. Check of je jouw studiekosten kunt aftrekken.
  2. Bereken de totale studiekosten. Denk bijvoorbeeld aan inschrijfgeld en vakliteratuur. Trek van de kosten € 250 af. Het bedrag dat overblijft neem je mee in je aangifte.
  3. Ga in het hoofdstuk ‘Uitgaven’ naar de pagina ‘Uitgaven voor studie of opleiding’. Vul de vragen op deze pagina in. .