/

Erland Galjaard: wat maakt hem een succesvolle ondernemer?

4 minuten leestijd

Erland Galjaard stopte als student, na tweeënhalf jaar studeren, met de studie Politicologie. Hij besloot een ander pad in te slaan, namelijk die van de media. En dat bleek een groot succes te zijn. Waar hij in zijn begin jaren actief was bij de niet-commerciële zenders, was hij ook meer dan twintig jaar actief bij RTL als programmadirecteur. Nu werkt hij deels als strategisch adviseur bij Talpa en creëert hij muziek. Wat maakt deze man zo succesvol? Laten we eens kijken welke lessen we uit zijn ondernemerschap kunnen trekken!

#1 Ontwikkel voelsprieten voor unieke programma’s

Erland Galjaard is altijd op zoek naar een programma dat aansluit bij wat speelt in de maatschappij. De programma’s als: Gepest, Project P. en Verslaafd zijn unieke programma’s waarmee hij iets wil bereiken. Mensen laten inzien dat we soms verder moeten kijken dan onze eigen voordeur. Ook heeft hij zich wat betreft talentenjachten als eens laten zien. Alles was er al, maar toch wist hij op de bühne te komen met ‘The Voice’. Een programma dat nu wereldwijd wordt uitgezonden. Hij heeft duidelijk gevoel voor wat het publiek wil. Voelsprieten voor iets dat uniek is, is natuurlijk niet iets wat je zomaar ontwikkelt. Maar waar je ook aanleg voor moet hebben.

#2 Goede ideeën aanpakken en uitwerken

Waar iets uit te halen valt, is Erland Galjaard. Hij weet wat er kan scoren en zet zijn zinnen erop. Met RTL Late Night wist hij het publiek in eerste instantie niet te overtuigen, maar hij wist wat Nederland wilde. Grote gasten werden aangetrokken en samen met Humberto Tan werd het toch een groot succes. Ook laat hij weten dat geld ‘niet de drijfveer moet zijn’, maar zoals je ziet komt dat vanzelf als je goede ideeën hebt en weet van aanpakken. Dat is wat een ondernemer tekent, geen dagen stilzitten. Maar altijd iets nieuws bedenken.

#3 Kiezen voor de juiste mensen

Waar hij een goed gevoel heeft voor wat het publiek wil, heeft hij ook een heel goed gevoel bij wat een programma nodig heeft. Naast een goed programma moet je iemand hebben die het programma verbindt met het publiek. Bijvoorbeeld een Linda de Mol die spelletjesprogramma’s zo eigenzinnig weet te brengen dat de kijker wordt getriggerd om te blijven kijken. Ook bij een programma als de TV-kantine weet hij de juiste persoonlijkheden te koppelen aan het programma. Carlo en Irene weten al jaren de kijkers te laten lachen met hun geweldige sketches.

#4 Blijven bewegen

Stilstand is achteruitgang. Dit zie je ook in de loopbaan van Erland Galjaard. Alle functies heeft hij al bekleed: eindredacteur bij het RTL Nieuws, programmaleider bij RTL 5 en RTL 4. In 2011 werd hij programmadirecteur van RTL Nederland. Inmiddels werkt hij niet meer bij RTL, maar werkt hij drie dagen per week als strategisch adviseur van Talpa. Muziek creëren is een passie en deze benut hij in de rest van de dagen met zijn bedrijf Creative Souls. Ruimte om te blijven bewegen, is belangrijk om jezelf te blijven ontplooien als ondernemen. Dat laat Erland Galjaard ons wel zien!

Nieuwste over Ondernemerstips