Waarom iedere ondernemer een bedrijfswagen nodig heeft

4 minuten leestijd

Ben jij een (beginnende) ondernemer? En denk je aan het aanschaffen van een bedrijfsauto? Er zijn veel verschillende bedrijfsauto’s verkrijgbaar. Daarnaast is het ook nog mogelijk om een bedrijfsauto tweedehands te kopen. Wil jij bijvoorbeeld een Mercedes Sprinter L2 H2 kopen? Het is ook mogelijk om deze sprinter tweedehands te kopen als bus voor jouw bedrijf. Bovendien zijn sprinters tweedehands ook direct leverbaar. Het aanschaffen van een bedrijfsauto brengt veel voordelen met zich mee als je veel zakelijke kilometer rijdt met je auto. Maar wat zijn precies de voordelen hiervan? Lees vooral verder als je hier alles over wilt weten. 

Voordelen

Maar wat zijn nu precies de voordelen van het aanschaffen van een bedrijfsauto? Het allergrootste voordeel is dat de kosten geboekt kunnen worden als zakelijke kosten. Je kunt bijvoorbeeld de brandstof tot aan de verzekering en APK boeken als zakelijke kosten. Let hierbij wel op dat je met een bijtelling krijgt te maken als je meer dan 500 kilometer voor privé doeleinden rijdt. Welk bedrag je moet optellen bij de winst hangt af van aspecten zoals de waarde, CO2 uitstoot en de datum van afgifte. Bovendien kun je de autokosten aftrekken van de winst. Autokosten zoals afschrijvingen, onderhoud, parkeerkosten, verzekering en belasting zijn aftrekbaar. Daarnaast mag je ook de aanschafkosten in de vorm van afschrijvingen aftrekken van je winst. Sterker nog, op sommige auto’s zoals zoals waterstofauto’s en elektrische auto’s, kun je milieu-investeringsaftrek krijgen. 

Wanneer zakelijk?

Zoals eerder gezegd, moet je wel opletten dat je met bijtelling krijgt te maken als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Als je meer dan 500 kilometer rijdt per jaar mag je voor je inkomstenbelasting kiezen of je jouw auto zakelijk of privé houdt. Deze keuze is eenmalig en maak je bij de eerste aangifte inkomstenbelasting na de aanschaf. Maar wat gebeurd er als je jouw auto privé houdt? Dan is het dus niet meer mogelijk om de autokosten van je winst af te trekken. Desalniettemin is voor elke kilometer dat je gereden hebt voor zakelijke doeleinden 19 cent aftrekbaar van de winst. 

Leasen of kopen?

Ben je erover uit dat een bedrijfsauto misschien wel ideaal is voor jou? Dan heb je nog de keuze om een bedrijfswagen aan te schaffen of te leasen. Beide opties brengen meerdere voordelen met zich mee. Hoofdzakelijk is het belangrijk om in inzicht te krijgen of je het beschikbare budget hebt op het moment voor een bedrijfswagen. Als jouw bedrijf voldoende vermogen hebt op de bank dan is het vaak gemakkelijker en voordeliger om een bedrijfsauto te kopen in plaats van leasen. Je bent dan ook aan fiscale voordelen verbonden. Bovendien ben je bij de aanschaf van een bedrijfswagen direct economisch en juridisch eigenaar. Doordat het je eigendom is, kun je van fiscale voordelen profiteren, zoals afschrijfkosten. Daarnaast kan een bedrijfsauto niet van je afgenomen worden als het slecht gaat met jouw bedrijf. Als jouw bedrijf het vermogen heeft om een bedrijfsauto aan te schaffen, brengt dit dus veel voordelen met zich mee!

Nieuwste over Topondernemers