NLP: leer beter communiceren op de werkvloer 

4 minuten leestijd

Als je ergens uitgedaagd kan worden op het gebied van communicatie, dan is het op de werkvloer wel. Maar wist je dat er een manier is waardoor je beter leert communiceren. Waardoor je kansen op succes worden vergroot en vaak je stressniveau weer naar beneden gaat? Deze methode noemen we NLP en we vertellen jou er meer over in deze blog! 

NLP is een afkorting en staat voor Neurolinguistisch programmeren. Dit is een methode die staat voor krachtige persoonlijke ontwikkeling en effectieve communicatie. Onderdelen die je natuurlijk in heel je leven goed kunt gebruiken. Niet alleen op de werkvloer. En daarom is het ook zo ongelooflijk waardevol om je hierin te gaan verdiepen. Omdat het steeds vaker in verschillende beroepen terugkomt, maar het wordt ook in steeds meer verschillende omgevingen toegepast. 

Computerwetenschapen versus linguïstiek

Deze methode is niet nieuw. Het is namelijk in de jaren 70 al bedacht in Amerika. Een hoogleraar linguïstiek en een student computerwetenschappen gingen samen de processen van communicatie en verandering onderzoeken. En zo kwamen ze op een bijzondere uitkomst, want wat bleek: de communicatieprocessen tussen mensen is gebaseerd op zowel de neuropsychologie, taal en cybernetica. Waardoor ze concludeerden: dit proces is beïnvloedbaar. Zo kwamen ze tot hun missen, namelijk dat dat elk mens in staat moet zijn om het leven enerzijds prettig te vinden en anderzijds ervan te genieten. Ondertussen kun je op veel verschillende manieren hiermee aan de slag gaan, bijvoorbeeld door de NLP Master te gaan volgen. 

Nu denk je misschien: maar mijn werk is niet altijd leuk en ook het leven is niet altijd leuk. Dat klopt natuurlijk. Want ‘het leven leuk vinden’ kan aangetast worden door ingrijpende gebeurtenissen. Toch bestaat het leven uit een aaneenschakeling van gebeurtenissen, groot of klein, en dat kan allemaal effect hebben op wat we doen en hoe we handelen en denken.  

Wat kan NLP op de werkvloer voor je doen?

Allereerst kan NLP je helpen om non-verbaal gedrag te observeren. Hierdoor kun je vaak ook beter inzicht krijgen in het denken van een ander persoon. Anderzijds leer je ook beter omgaan met het oplossen van conflicten. Iets wat natuurlijk heel prettig is op de werkvloer. Ook leer je orde op zaken stellen en zie je hoe bepaalde taalpatronen je kunnen helpen om informatie op een nauwkeurige manier te krijgen.

Voor wie is NLP? 

Misschien flauw om te zeggen, maar NLP is voor iedereen. Voor iedereen die op een andere manier naar de wereld wilt leren kijken. En daarbij gedachten en overtuigingen op een andere manier in te zetten. Daarnaast is NLP een open deur naar meer persoonlijke ontwikkeling. Wil jij werken aan je emoties? Dan kan NLP ook zeker iets voor jou zijn. En bovenal krijg je dus snel inzicht in hoe andere mensen denken. Waardoor communicatie veel beter werkt. 

 

NLP op de werkvloer 

Je kan op je werk jezelf flink tegenkomen en dat is ook de reden dat veel bedrijven NLP introduceren op de werkvloer. Want collega’s die willen groeien als persoon, willen ook groeien in het bedrijf. En als werknemers meer zelfvertrouwen en zelfkennis krijgen, zal je merken dat dat zijn uitwerking op de werkvloer zal hebben! 

Wil je hier meer over weten? Bekijk dan deze video!

Nieuwste over Topondernemers