Werken op basis van freelance of op basis van interim?

4 minuten leestijd

Last Updated on: 7th februari 2023, 02:31 pm

Wil jij eigen baas zijn? Dan kan het heel goed zijn dat je beslist om te gaan werken als ZZP’er, freelancer of op basis van interim. Maar wat betekenen deze punten eigenlijk? En wat is het verschil of wat zijn de overeenkomsten? We vertellen het jou in deze blog! Lees je mee? 

Als je graag eigen baas wilt zijn, dan zal je vaak alleen naar de voordelen kijken. Denk aan het zelf inplannen van je werktijden. Vrijheid staat voor veel zelfstandigen hoog in het vaandel. En zeker ook dat stukje autonomie dat je kunt hebben over voor wie je werkt en wanneer je werkt. Toch zijn er verschillende manieren waarop je die autonomie en die vrijheid kunt ervaren. Laten we eerst een kijken naar het de invulling van interim werken.

Interim werken

Je kan ervoor kiezen om te gaan werken als interim. Dit betekent dat je een functie voor een bepaalde tijd vervuld. Je krijgt dus interim opdrachten. Je komt hierbij wel zeker op contract te staan. Maar je kunt ook op verschillende manieren hier terecht komen. Bijvoorbeeld doordat je als ZZP’er ingeschreven staat en op deze manier van tijdelijke functie naar tijdelijke functie gaat. Bijvoorbeeld omdat iemand met zwangerschapsverlof gaat of omdat ze tijdelijk extra mankracht nodig hebben. Het blijft dus werken op projectbasis alleen kom je wel eerder op de loonlijst te staan. Of je kunt het ook regelen via een detacheringsbureau. 

Freelancen

Een andere optie is om aan de slag te gaan als freelancer. Als freelancer kan je rekenen op verschillende opdrachtgevers. Je krijgt dus freelance opdrachten. Deze opdrachtgevers kunnen dicht bij elkaar liggen of juist ver uit elkaar. Het zijn eerder losse opdrachten dan dat je daadwerkelijk 40 uur voor dezelfde opdrachtgever gaat werken. Vaak word je ook per opdracht betaald, dus je wilt liever meerdere opdrachten in de week of de maand krijgen. Je doet het werk en daarna stopt de opdracht weer. Of je krijgt een nieuwe opdracht natuurlijk.  Als freelancer kun je ook ZZP’er worden genoemd. Het staat eigenlijk vooral voor zelfstandige zonder personeel. Je werkt dus in je eentje. In de meeste gevallen werk je ook niet op het kantoor van de opdrachtgever, maar werk je voor jezelf vanuit een eigen (thuis)kantoor. 

Zijn er grote verschillen? 

Ja, er zijn dus wel degelijk verschillen te noemen tussen de twee opties. Zo krijg je bij een interim-klus vaak wel loon door middel van salaris wat wordt uitgekeerd door het bedrijf zelf of door een detacheringsbureau. Als ZZP’er stuur je een factuur en deze wordt dan betaald. Waardoor je dus zelf nog geld moet afleggen bij de Belastingdienst, namelijk de BTW. 

Ben je echt op zoek naar dat stukje vrijheid en autonomie. Dan kies je waarschijnlijk al snel voor het werk als freelancer. Al is dat voor sommige mensen ook wel lastig. Je kan ook al freelancer je opdrachten krijgen van een detacheringsbureau. En er is ook meer ruimte om te onderdelen over de voorwaarden bijvoorbeeld, maar ook over de prijzen van het project. 

Nieuwste over Topondernemers