Hoe krijg je loyale klanten?

3 minuten leestijd

Last Updated on: 12th april 2022, 01:33 pm

Het is minstens zo belangrijk om klanten te behouden als om nieuwe klanten te vinden. Wij vertellen je meer over het belang van klantenbinding en hoe je loyale klanten krijgt. Service is de belangrijkste factor voor klanttevredenheid, naast uiteraard het leveren van kwaliteit.

Het werven van een nieuwe klant kost 5 tot zelfs 25 keer meer dan het resellen aan een huidige klant, wijzen studies uit. Daarnaast is aangetoond dat bestaande klanten meer geld uitgeven dan nieuwe klanten. Het krijgen van loyale klanten is dan ook zeker de moeite waard, waardoor het belangrijk is om hier een goede strategie voor te hebben.

Klantbehoud: wat is het precies?

Sommige bedrijven zijn goed in staat om klanten gedurende een langere periode te behouden en hier meerdere keren aan te verkopen. Dit is klantbehoud, oftewel customer retention. Bedrijven zetten een Customer Retention Strategy in om het aantal terugkerende klanten te vergroten en om ervoor te zorgen dat ze een grotere aankoop doen of vaker kopen. Dit vergroot de winstgevendheid van elke bestaande klant en maakt het mogelijk om maximale waarde te halen uit een bestaand klantenbestand. Er zijn een aantal manieren waarop je loyale klanten krijgt:

  • Start een loyaliteitsprogramma
  • Verbeter de klantenservice

Start een loyaliteitsprogramma

Met een loyaliteitsprogramma kan je de frequentie verhogen waarmee klanten bij je kopen. Ze worden gemotiveerd om vaker te kopen om in ruil hiervoor waardevolle kortingen of beloningen te verdienen. Zowel voor jouw bedrijf als voor je klant is dit de moeite waard. Bied bijvoorbeeld korting aan op een volgende aankoop, bied gratis producten aan wanneer er meerdere dezelfde producten worden afgenomen of geef gratis testproducten bij een eerste aankoop. Met een B2C of B2B webshop platform valt dit gemakkelijk te implementeren.

Verbeter de klantenservice

Een goede klantenservice verhoogt de betrouwbaarheid van jouw bedrijf en zorgt voor een goede ervaring van jouw klanten. Daarnaast zorgt een goede helpdesktool of de mogelijkheid om een live chat te starten ervoor dat jij direct kunt reageren op vragen. Dit geeft de kans om de klantvraag zo snel mogelijk om te zetten in een verkoop, of om een oplossing te vinden voor een klacht. Zorg ervoor dat de tools die je gebruikt voor de communicatie met klanten altijd werken, want er is niets ergers dan een e-mail die onbeantwoord blijft of een chat die nooit wordt opgepikt. Met de juiste koppelingen voor je groothandel webshop weet je dat je op de techniek kunt vertrouwen.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips