Energielabel bedrijfspand: waar moet je op letten bij het aanvragen?

4 minuten leestijd
bedrijfspand

Heb je een bedrijfspand dat je wilt verkopen of verhuren? Sinds 2015 heb je daar dan een energielabel bij nodig. Als je dit label niet kunt overleggen loop je namelijk in veel gevallen kans op een boete van €20.250,-. Op die manier klinkt het aanvragen van een energielabel als een snelle manier om geld te besparen, toch? Maar wat is het precies en wanneer heb je er eentje nodig? En waar moet je op letten bij een aanvraag? Hieronder lees je er meer over.

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een manier om overzichtelijk te maken hoe energiezuinig een pand nou precies is. Het label is in het leven geroepen door de overheid, om het nemen van energiebesparende maatregelen door pandeigenaren te stimuleren. Waar je voor de overdracht van een woning in 2008 al een energielabel nodig had, is dit later in 2015 ook voor bedrijfspanden ingevoerd.

Welke energielabels zijn er?

Er zijn verschillende soorten energielabels; ze strekken van letters ‘A’ naar ‘G’, waarbij label ‘A’ heel energiezuinig is en label ‘G’ juist helemaal niet. Om te bepalen in welke categorie jouw bedrijfspand valt wordt er gekeken naar het energieverbruik op basis van fossiele brandstoffen, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m2.jr). Hoe minder fossiele brandstoffen het pand gebruikt, hoe dichter bij de ‘A’ het energielabel zit. Dit wordt vastgesteld door de bepalingsmethode NTA8800. Een energiezuiniger label kun je bijvoorbeeld krijgen door de installatie van een energiezuinige ketel, goede isolatie of het installeren van zonnepanelen.

Heeft jouw bedrijfspand een energielabel nodig?

Voor welke panden is een energielabel vereist en voor welke niet? Er worden uitzonderingen gemaakt voor bedrijfspanden met minder dan 50m2 oppervlak, bedrijfspanden met een kantoor van minder dan 50m2, magazijnruimten, werkplaatsen, religieuze panden en monumenten. Valt je bedrijfspand onder een van deze noemers? Dan heb je dus geen energielabel nodig. Heb je een kantoorpand groter dan 50m2, een winkelpand, showroom of horecapand? Dan is bij de oplevering, verkoop en verhuur van dat pand (maar ook als er sprake is van een rentewijziging op een bedrijfslening) een energielabel verplicht.

Gecertificeerde meting

Als je bedrijfspand een energielabel nodig heeft, is het belangrijk dat de meting hiervoor wordt uitgevoerd door een gecertificeerde adviesdienst. Zo’n bedrijf werkt volgens de BRL 9500-03. Dat is een norm die in het leven is geroepen om een aantal kwaliteitseisen te waarborgen als het gaat om het toekennen van energielabels. Let er dus op dat het bedrijf dat je inschakelt, volgens deze weg gecertificeerd is. Ook is het goed als de adviseur een EPA-U opleiding heeft gevolgd. Hij of zij is dan bevoegd om je energielabel gelijk te registreren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Wat betaal je voor een energielabel?

Omdat niet alle adviesdiensten dezelfde prijs rekenen voor het opstellen van een energierapport en –label, loont het om goed te vergelijken. Gebruik hiervoor EnergielabelOffertes.nl. Ontvang zo gratis en vrijblijvend meerdere offertes en betaal nooit teveel.

Nieuwste over Ondernemerstips