De opportuniteiten en risico’s van investeren in cannabisaandelen

4 minuten leestijd

Wie investeert in risicovolle aandelen doet dat met de bedoeling om veel winst te maken. Je kan geld verliezen maar als de aandelen het goed doen, kan het rendement indrukwekkend zijn. Cannabisaandelen behoren tot deze categorie. Het aandeel van bijvoorbeeld Canopy Growth Corp. Is tussen 2016 en vandaag gestegen met liefst 660%. Zo’n rendementen zijn nog steeds mogelijk. De marihuana-industrie is in volle ontwikkeling, net als de wetgeving en de bedrijven die in deze sector actief zijn. Overweeg je om te beleggen in cannabisaandelen? In dit artikel bespreken we de risico’s en de voordelen.

Wettelijke beperkingen in het buitenland

Niet alle landen hebben een even soepele wetgeving als Nederland. Voor Nederlandse bedrijven actief in de cannabisindustrie zoals Zamnesia, is de wetgeving duidelijk. Zamnesia verkoopt geen marihuana maar wel onder andere wietzaden. Dat is volstrekt legaal in Nederland. Het maakt van bedrijven als Zamnesia een betrouwbare partner die niet plots zal moeten stoppen met zijn activiteiten van de overheid. Want door dergelijk ingrijpen van de autoriteiten zou het aandeel kelderen. De kans op vervolging is een van de grootste risico’s bij beleggen in cannabisaandelen. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld is marihuana nog steeds illegaal op federaal niveau. Juridische experts achten het risico op vervolging laag maar het bestaat zolang marihuana geclassificeerd blijft als verdovend middel.

Moeilijk om het aandeel te waarderen

De waardering van het aandeel is moeilijk te bepalen. Veel bedrijven zijn nieuw en hebben nog geen lang trackrecord. Het is dus moeilijk in te schatten of het aandeel te duur of goedkoop staat. De aandelenkoersen van bedrijven uit de cannabissector zijn daarom volatiel, de informatie over de bedrijven karig. Soms kunnen de aandelen hevig schommelen als er nieuwe informatie naar buiten komt. Bovendien verandert de wetgeving voortdurend. Je kan dus niet vertrouwen op cijfers die gepubliceerd zijn toen het bedrijf werkte onder een andere wetgeving.

Cannabis is een grondstof

Net als olie, goud, tarwe en maïs behoort ook cannabis tot de grondstoffenmarkt. Aandelen in grondstoffen zijn steeds risicovol. De prijs van cannabis kan verschillen van jaar tot jaar. De investering van de marihuanakweker wordt bepaald door de kwaliteit van de oogst en de vraag. Als producenten meer telen dan de consument verbruikt, daalt de prijs. Zelfs grote bedrijven zullen het dan moeilijk krijgen. Omgekeerd zal de prijs stijgen als de vraag groter is dan het aanbod.

Manieren om het risico te verlagen

Er zijn verschillende mogelijkheden om te investeren in de cannabisindustrie zonder een groot risico te nemen. Zo kan je aandelen kopen van een marihuana exchange-traded fund (EFT). Dit zijn investeringsfondsen die aandelen van meerdere bedrijven in de cannabissector bundelen. Voorbeelden zijn onder andere Indxx MicroSectors Cannabis ETN en ETFMG Alternative Harvest ETF. Ook is het risico lager als je niet investeert in de bedrijven die cannabis produceren maar wel in deze die ze ondersteunen. Dit kunnen bedrijven zijn die producten en diensten leveren aan cannabisbedrijven. Scotts Marcle-Gro Co. bijvoorbeeld maakt producten die door cannabistelers worden gebruikt maar de meeste klanten bevinden zich buiten de cannabisindustrie.

Beleggen in cannabisaandelen hoeft geen groot risico te zijn als je je informeert over de wetgeving van het land waar het opereert, niet inzet op één bedrijf en investeert in een bedrijf dat ook actief is buiten de cannabisindustrie.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog