Deze 5 kenmerken hebben succesvolle ondernemers gemeen

4 minuten leestijd

Last Updated on: 8th maart 2024, 08:38 am

Voor veel mensen is het een droom om voor zichzelf te beginnen en ondernemer te worden. Toch nemen velen deze stap niet. Ondernemen is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Wanneer je over bepaalde kenmerken of karaktereigenschappen beschikt, is de kans wel groter dat je de stap wel neemt en daarmee ook succesvol kunt zijn. Welke kenmerken dat zijn, lees je hier.

1. Lef

Met stip op 1 staat lef, of de durf om risico’s te nemen. Dit is niet zomaar een gok wagen, maar een berekend risico nemen hoort bij ondernemen. Dit is ook voor veel mensen meteen het struikelblok om niet voor zichzelf te beginnen: ze durven het niet aan. Laat je je leiden door gedachten als ‘wat als het niet lukt’ en ‘ik weet niet of ik dit wel kan’ dan zou het maar zo kunnen zijn dat je het lef niet hebt om de stap te zetten. En dat is natuurlijk ook prima.

2. Resultaatgericht

Een echte ondernemer heeft een doel voor ogen en gaat voor dat doel. Alles wat hij of zij doet, zal bijdragen aan het behalen van dat doel. Of het nu een bepaalde omzet of winst is, het binnenhalen van een grote opdrachtgever of het in de markt zetten van een product: een ondernemer is resultaatgericht en laat zich niet van de wijs brengen.

3. Doorzettingsvermogen

Deze sluit aan op wat we hierboven al zeiden: een ondernemer gaat voor een doel en laat zich niet van de wijs brengen. Ook als er een tegenvaller is, herpakt een echte ondernemer zichzelf en gaat door. Opgeven komt in het woordenboek van een succesvolle ondernemer niet voor. Daar heb je wel een bepaalde mindset voor nodig. Steve Jobs, oprichter van Apple, zei niet voor niets:

“I’m convinced that about half of what separates successful entrepreneurs from the non-succesful ones is pure perseverance.” (Ik ben ervan overtuigd dat de helft van wat succesvolle ondernemers onderscheidt van de niet-succesvolle is puur doorzettingsvermogen)

Ook hij had minder succesvolle ideeën. Sterker nog, hij bracht echt wat geflopte producten op de markt en maakte zakelijk ook af en toe niet de beste keuze. Maar inmiddels is Apple niet meer weg te denken uit het leven van veel mensen en wist Jobs met zijn revolutionaire ideeën de wereld te vormen.

4. Overtuigingskracht

In je eigen bedrijf, product en/of dienst geloven, is natuurlijk het belangrijkste. Maar als ondernemer moet je ook anderen overtuigen van het nut of toegevoegde waarde. Je bent pas succesvol als anderen jouw producten of diensten gebruiken en daarvoor betalen. Of het nu gaat om investeerders, leveranciers, medewerkers of klanten: je hebt overtuigingskracht nodig om ze te overtuigen met jou zaken te doen.

5. Creativiteit

Creativiteit is meer dan goed kunnen zingen, dansen, schilderen of iets anders ‘creatiefs’. Een creatief brein is een brein dat buiten de gebaande paden kan denken, met originele ideeën of oplossingen kan komen en zich niet uit het veld laat slaan bij de eerste de beste tegenslag. De beste ondernemers zijn op hun manier creatief.

Nieuwste over Topondernemers