Alles wat je moet weten over het privacyrecht van jouw bedrijf en klanten!

4 minuten leestijd

Ben jij onlangs een bedrijf gestart of ben jij al langer werkzaam als ondernemer? Het is altijd belangrijk om jezelf te informeren over de verschillende rechten en plichten die je dan hebt. Ben jij bijvoorbeeld goed geïnformeerd over jouw verplichtingen onder de privacywetgeving? Het is belangrijk om rekening te houden met het privacyrecht van jouw klanten, maar ook geïnformeerd te zijn over het privacyrecht van jouw bedrijf. Zo kan het bijvoorbeeld ook voorkomen dat jouw bedrijf betrokken wordt in onwenselijke zoekresultaten bij Google. Een extern bedrijf kan jouw bedrijf hier mee helpen door een verwijderingsverzoek in te dienen. Want soms kom je als ondernemer voor complexe vraagstukken te staan, zoals het uitvoeren van een meldplicht datalekken. Dus, hoe ga je hier precies mee om en wat houdt het privacyrecht precies in? 

Privacyrecht

Tegenwoordig beschikken veel bedrijven en organisaties over persoonlijke gegevens van gebruikers en klanten. Dit komt onder andere doordat de meeste mensen toenemend gebruik maken van sociale media en andere apps. Waarschijnlijk maak jij ook zakelijk gebruik van sociale media. Het gebruik hiervan is in theorie gratis, maar de organisaties verzamelen wel informatie over jouw persoonlijke gegevens. Hierdoor kan er namelijk beter afgestemd worden op de wensen van individuen. Echter weet je niet altijd wie er toegang heeft tot jouw gegevens en wat er wel of niet opgeslagen wordt. Om misbruik hiervan te voorkomen, is het privacyrecht geïntroduceerd. 

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)

Onlangs is er een nieuwe Europese privacywetgeving vastgesteld. Deze wet is bekend als de AVG, of ook wel de ‘Algemene verordening gegevensbescherming’. Maar waarom is deze wetgeving Europees vastgelegd? Dit heeft alles te maken met het digitale tijdperk waar we momenteel in leven. Iedereen maakt namelijk steeds meer gebruik van sociale media en het wereldwijde web. Nu vraag je je misschien af op wat de invloed is van deze wetgeving voor jou als ondernemer. Het werkt namelijk twee kanten op. Als eerst beschik jij, als gebruiker van sociale media en het internet, over meer privacyrecht. Bedrijven zoals Google en Facebook horen zorgvuldig om te gaan met jouw (digitale) gegevens. Anderzijds heb jij ook meer verantwoordelijkheid als bedrijf om zorgvuldig om te gaan met de gegevens van jouw klanten. Klanten hebben namelijk het recht verkregen om bezwaar in te dienen tegen de verwerking van hun gegevens. 

Een extern bedrijf of advocaat

Ben je soms onzeker over jouw positie binnen het privacyrecht? Dat is logisch, omdat hier een hele studie op voorafgaand. Een extern bedrijf beschikt over advocaten die hier jarenlang voor hebben gestudeerd. Zij kunnen je helpen met complexe vraagstukken in zaken betreffende privacyrecht. Maar wat kunnen ze precies voor jouw bedrijf betekenen? Een advocaat kan bijvoorbeeld een inschatting maken van jouw rechtspositie. Denk hierbij aan de verplichting om datalekken bij de toezichthouder te melden. Daarnaast kunnen ze een verwijderingsverzoek indienen bij Google met betrekking tot jouw persoonsgegevens. Bovendien kunnen zij bijstaan in een geschil met de toezichthouder of een verwerker, zodat je er niet alleen voorstaat. Je wilt natuurlijk als bedrijf voorkomen dat je in zulke complexe vraagstukken terecht komt, maar soms is het helaas al zo ver gekomen. Weet dat je er dan niet alleen voor hoeft te staan!

Nieuwste over Topondernemers