Occasions leasen vs kopen of nieuwe auto leasen

4 minuten leestijd

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe auto, voor privégebruik of als kleine ondernemer, dan is er genoeg keuze. En dan hebben we het niet alleen over de soorten auto’s, van groot tot klein, van (bestel)busje tot cabrio, nieuw of tweedehands, maar ook over hóe je de auto aan gaat schaffen. Kopen of leasen? En heb je die keuze eigenlijk ook als je voor een occasion kiest? Dat antwoord lees je hier, net als de verschillende voor- en nadelen van kopen versus leasen.

Leasen is niet alleen voor nieuwe auto’s

Of je nu een nieuwe auto op het oog hebt of toch liever voor een occasion gaat: het maakt niet uit voor de keuze tussen kopen en (private) lease. Vooral een wat jongere tweehands auto is perfect geschikt om te leasen. Doordat het aankoopbedrag lager ligt dan bij een nieuwe auto, is het maandbedrag ook lager. En dat is natuurlijk altijd een voordeel. Bovendien hoef je je bij (private) lease geen zorgen te maken over onderhoud en de kosten die daarbij horen: dat zit in het maandbedrag inbegrepen.

En dat laatste is misschien wel het grootste voordeel wanneer je kiest voor het leasen van een occasion. Veel mensen hebben bij de aankoop van een tweedehandsauto de zorg dat hier op (korte) termijn onderhoudskosten bij komen kijken, die ze wellicht nu niet kunnen overzien. Allereerst zijn occasions die aangeboden worden als lease auto van hoge kwaliteit en goed onderhouden. Maar ook al moet er op (korte) termijn van alles aan de auto gebeuren, dan zijn die kosten niet voor jou. Die zitten in het maandbedrag inbegrepen. Dat geeft een zeker gevoel.

Voordelen van (private) lease

Of je nu voor een nieuwe auto kiest of een occasion, naast het voordeel van onderhoud zijn er nog andere voordelen aan het leasen van een auto:

  • Je hoeft niet in één keer de aankoopprijs te betalen;
  • geen aparte kosten voor onderhoud en reparaties, maar ook niet voor verzekering en belasting;
  • een vast maandbedrag waarin alles zit inbegrepen;
  • een (relatief) nieuwe auto voor een (relatief) lage prijs;
  • een auto zolang als je contract loopt, geen zorgen over verkoop.

Wanneer kiezen voor kopen?

Ondanks deze voordelen, kunnen er toch redenen zijn waarom je een auto zou willen kopen. Allereerst omdat de auto dan direct jouw eigendom wordt. Vooral wanneer je het geld ervoor hebt kan dat een voordeel zijn als ondernemer, omdat spaargeld vaak alleen maar geld kost in plaats van oplevert.

Daarnaast ga je met lease een contract aan, met bijbehorende voorwaarden. Hierin staat ook vaak een bepaald aantal maximaal te rijden kilometers per jaar. Wanneer dit niet bij je past, is dat lastig. Tot slot gaat een private leasecontract meestal gepaard met een BKR-registratie. Wanneer je nog een hypotheek wil afsluiten, of een andere grote (bedrijfs)lening, kan dat ongunstig zijn.

Wanneer dit geen bezwaar voor je is, dan kan (private) lease van een nieuwe of tweedehands auto interessant voor je zijn. De kosten die je anders zelf maakt zijn vaak niet zo overzichtelijk als in een leasecontract, dus je bespaart jezelf vooral ook vervelende of dure verrassingen.

Nieuwste over Topondernemers