Klusjesman? Dit zijn de meest krachtige bevestigingsmethodes 

4 minuten leestijd

Wij hebben voor jou een aantal verschillende bevestigingsmethodes op een rij gezet. Van verankeren tot chemische verlijming. In dit artikel vind jij de bevestiging voor jouw klus. 

Bij bevestigingen denk je waarschijnlijk als eerst aan stalen kabels en flinke metalen bouten of moeren. Maar niets is minder waar. Er zijn namelijk veel meer verschillende bevestigingsmethodes op de markt. Zo kan je naast een flinke hamerboor te gebruiken ook chemische lijm gebruiken om onderdelen te bevestigen. In sommige gevallen kan krachtige tape ook veel werk uitoefenen. Wij geven verschillende bevestigingsmethodes voor verschillende klussen. 

Een chemisch anker 

Laten we beginnen met chemische verankering. Hier hoor je eigenlijk niet veel over. Dit terwijl het combineren van twee componenten soms nog beter is dan het bevestigen met pluggen. Zo worden chemische ankersgebruikt bij het bevestigen van stellingen of vet verankeren van een ring in de buitenmuur. De twee componenten zorgen voor een chemische reactie die net zo sterk is als bijvoorbeeld beton. Je hebt veel verschillende chemische ankers voor verschillende doeleinden. 

Butylband – licht en waterdichte tape 

Eigenlijk mag je het bijna geen tape meer noemen. Dit is namelijk een gewapend zelfklevend membraam. Het is vaak voorzien van papier zodat het niet aan de andere laag vastplakt. Butylband wordt vaak gebruikt voor toepassingen op bijvoorbeeld daken. Je kan hiermee naden afplakken. Na butylband te plakken is het water- en dampdicht. 

Verbindingsplaat en hoekanker 

Wil je houtenbalken stevig aan elkaar verbinden? Dan kan je dit doen door gewoon een schroef scheef van de ene in de andere houtenbalk te schroeven. Maar dit heeft hierna niet dezelfde draagkracht als wanneer je een verbindingsplaat gebruikt of een hoekanker. Vaak zitten er verschillende schroefgatgroottes op een plaat of anker. Hierdoor kan je verschillende schroeven gebruiken. 

Laswerk 

Wil jij een blijvende verankering maken en heb je twee verschillende metalen? Dan kan je kiezen voor laswerk. Helaas is lassen niet voor iedereen weggelegd. Weet dus wat je moet doen en hoe je met een lasapparaat aan de slag kan. Start anders een lascursus met bijvoorbeeld het stapbudget in 2023.  

Montageband (verzinkt)

Ben jij een klusser? Dan hoor je toch echt te weten wat montageband is. Hiermee kan je zowel tijdelijk als definitief banden ophangen, bevestigen, aanhalen en vastzetten. Doordat montageband makkelijk te verstellen en te knippen is wordt het veel gebruikt. Buizen aan elkaar bevestigen of aan de muur vast maken. Alles kan met montageband. 

Iedere klus een andere bevestigingsmethode 

Helaas kunnen we in dit artikel niet alle bevestigingsmethodes met je doornemen. Want iedere klus vraagt weer om een andere methode. Zo heb je voor een blijvende bevestiging vaak een krachtigere oplossing nodig dan wanneer je tijdelijk iets wil bevestigen. Denk aan het ophangen van een schilderij. Hiervoor wil je iets hebben wat niet opvalt en wat je ook eventueel kan verplaatsen. Maar toch mag een schilderij niet van de muur af vallen. Een haak is voor een schilderij een goede oplossing. Wil jij je fiets veilig aan jouw huis vast hebben staan? Dan ga je liever voor chemisch anker in combinatie met een ring of haak. Zo vraagt iedere klus dus voor een andere bevestigingsmethode. 

Nieuwste over Blog