Starten met een recruitmentplan

2 minuten leestijd

 Zijn de doelstellingen binnen jouw bedrijf duidelijk en worden openstaande vacatures vanuit jullie eigen medewerkers actief gedeeld? Zijn jullie zichtbaar op plekken waar de doelgroep zich bevindt, en hebben jullie een positief werkgeversmerk? Ga jij pas op zoek naar nieuwe medewerkers als er iemand ontslag heeft genomen of als de werkdruk bij het personeel structureel toeneemt en er nieuw personeel nodig is?

Als het antwoord op één van bovenstaande vragen negatief is, zou het ontwikkelen van een recruitmentplan hoog op je to do moeten staan. Het is namelijk veel effectiever om een goede strategie te hebben liggen waarmee je op het juiste moment, de juiste mensen kunt werven.

Bouw aan een sterk employer brand

De juiste mensen bereiken is essentieel, maar ze moeten wel voor je willen werken. Dat doe je door te werken aan je imago en door awareness te creëren. Een sterk employer brand speelt dus een hele grote rol. Leer de kandidaten die jij nodig hebt heel goed kennen en pas je marketingstrategie op ze aan. Op deze manier krijgen ze interesse in jou.

Een sterk employer brand werkt alleen als het wordt gedragen door de hele organisatie. Zorg er dus voor dat recruitment integraal wordt aangepakt en de huidige medewerkers als ambassadeurs werken voor jouw organisatie. Op die manier worden openstaande vacatures vanzelf gedeeld en raken niet-werkzoekenden ook geïnteresseerd om bij jou aan de slag te gaan. 

Schakel een recruiter in

Heb je geen idee hoe je dit aan moet vliegen omdat je de kennis niet in huis hebt? Een recruiter kan je hier goed bij helpen. Door zijn of haar ervaring bij andere bedrijven kan deze persoon jou al snel laten zien wat de quick wins zijn en je op het juiste spoor zetten. Je kunt kiezen voor een vaste recruiter of een tijdelijke recruiter. Het salaris recruiter is natuurlijk verschillend. In een korte tijd kan een interim recruiter jouw organisatie ondersteunen bij het ontwikkelen van een recruitmentstrategie. Het voordeel is dat je niet vastzit aan een vast contract. Als je op zoek bent naar structurele versterking van het recruitment team, dan is een vaste recruiter natuurlijk wel weer interessant.

Nieuwste over Ondernemerstips