Glasvezel is het tegenwoordig helemaal, want op deze manier krijg je ontzettend stabiel en snel internet. Maar er is in de wereld van glasvezel nog meer mogelijk, waaronder een netwerk van dark fiber glasvezel. Wat het precies is en wat jij aan een eigen netwerk zou hebben, dat vertellen we je allemaal in deze blog. Lees je mee?
Dark fiber wordt in het Nederlands ook wel onbelicht glasvezel genoemd. Deze term vertelt al een hoop over de werking van dark fiber glasvezel. Want de tegenhanger hiervan is natuurlijk belicht glasvezel. Dit is glasvezel waarop apparatuur is aangesloten. Dit is wat we noemen actieve apparatuur en die apparatuur is nodig zodat er ook daadwerkelijk data getransporteerd kan worden door de glasvezel heen.
Actieve apparatuur
Als er tussen twee punten nog geen actieve apparatuur is aangesloten, maar er ligt wel glasvezel, dan noemen we dit dark viber glasvezel. Het blijft dus letterlijk donker. Het spreekt misschien niet direct tot je verbeelding, maar er zitten heel veel voordelen aan dark fiber glasvezel.
Wanneer je namelijk zelf kiest voor dark fiber, kun je zelf voor de actieve apparaten kiezen. Oftewel: je zorgt zelf voor de belichting. Hierdoor kun je zelf volledig kiezen voor de inrichting hiervan, denk aan een redundante verbinding. Waar je dan aan moet denken? Je kan zelf dan volledig bepalen welke internetproviders je mee wilt gaan samenwerken of welke andere dienstverleners. Daarnaast kun je hierdoor ook volledig controle hebben over het beheer van je netwerk maar ook van het onderhoud. Je krijgt op deze manier een betere grip op je budget en eventueel de projectkosten.
Stabiel en betrouwbaar
Het staat dus voor enerzijds een stabiele en betrouwbare verbinding. En aan de andere kant voor een veilig en schaalbaar netwerk. Je kan dus zelf volledig bepalen hoe je jouw belichting wilt invullen. Ideaal voor als je bijvoorbeeld een onderneming hebt dat volledig afhankelijk is van internet of als je werknemers en afnemers afhankelijk zijn van internet en de veiligheid hiervan. Maar ook voor bedrijven met meerdere gebouwen op het terrein of wanneer je als school meerdere locaties hebt. Ook veel overheidsinstanties maken er gebruik van, en energie- en waternetwerken. Want op een veilig en stabiel netwerk kun je bouwen.