Hoe werf je nieuw personeel aan?

3 minuten leestijd

Goed personeel vinden én houden, is allesbehalve evident. Er zijn zoveel interessante vacatures, maar die worden amper ingevuld. De war on talent is real. Vind jij het als ondernemer ook uitdagend om nieuwe medewerkers aan te werven? Hieronder vind je een aantal tips om je daarbij te helpen.

Duidelijke vacatures

Werk een goed omlijnde vacature uit. Dat is een eerste belangrijke stap. Heb je een vacature logistiek medewerker openstaan? Omschrijf dan duidelijk wat de job inhoudt. Zo komen kandidaten niet voor verrassingen te staan als ze effectief solliciteren. Vermeld in de vacature ook waar zij recht op hebben, zoals het aantal vakantiedagen en de extralegale voordelen.

Laat collega’s getuigen

Hoe positief je zelf ook bent in de vacature, kandidaat-sollicitanten blijven altijd wat kritisch tegenover wat de baas verkondigt. Jouw medewerkers laten vertellen hoe zij de job en het werkklimaat ervaren, zal veel meer impact hebben. Laat hen dan ook getuigen in een korte testimonialvideo of in een blog.

Spread the word

Verspreid de vacatures én de bijhorende getuigenissen van je medewerkers zo breed mogelijk. Plaats ze op je website en op sociale media, eventueel met betaalde advertentiecampagnes. Zo bereik je een veel groter publiek, dat jouw bedrijf eigenlijk nog niet volgt. Het kan ook interessant zijn om je medewerkers te vragen de vacatures te delen met hun eigen netwerk. Om hun extra te motiveren, kan je ook een premie beloven als zij iemand aanleveren die uiteindelijk de job krijgt.

Netwerkevents

Zorg ervoor dat je als bedrijf ook aanwezig bent op netwerkevents. Denk aan afstudeer- of jobbeurzen. Hoewel dat misschien niet altijd direct extra medewerkers oplevert, is het wel een erg goede manier om nieuwe contacten te leggen, je naamsbekendheid te vergroten en gewoon je netwerk te verbreden. Een goed contact met hogescholen en universiteiten is in dat kader sowieso ook heel belangrijk.

Professionele hulp

Lukt het je soms echt niet om je openstaande functies in te vullen? Zeker voor een vacature bouw is dat bijvoorbeeld echt een grote uitdaging. In dat geval kan je altijd de hulp inschakelen van een extern bureau. Zij kunnen je helpen om zo snel mogelijk geschikte kandidaten aan te brengen. Zij hebben een groot netwerk waar ze uit kunnen putten én zijn vaak ook gespecialiseerd in een bepaald type jobs. Het kost je misschien wat meer geld, maar je krijgt er een geschikte kandidaat voor in de plaats. Niet twijfelen dus!   

Nieuwste over Topondernemers