Het belang van gezond eten op het werk

4 minuten leestijd

Iedereen weet dat gezond eten behoort tot een gezonde leefstijl en dat dit belangrijk is voor je lichaam. Als je fulltime (of parttime) werkt, kan gezond eten er soms nog wel eens bij inschieten. Het kan lastig zijn om nee te zeggen als collega’s weer eens lekkere broodjes bestellen of als er een klant langs is geweest die taart heeft gebracht. Toch breng je een groot gedeelte van de tijd door op het werk, dus ook op het werk is gezond eten belangrijk. In deze blog vertellen we wat meer over het belang van gezond eten op het werk. Kleine disclaimer: je hoeft écht niet altijd nee te zeggen tegen dat lekkere stuk taart. Balans hoort erbij!

Waarom gezond eten op het werk?

Mensen die fulltime werken brengen een groot gedeelte van de week door op het werk. Daarom is het belangrijk om ook tijdens werkuren een gezond voedingspatroon aan te houden. Met de nodige voorbereiding is dit helemaal niet zo moeilijk. Hieronder geven we enkele tips waarmee jij gezond kan eten op het werk.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je in de avond al je eten voor de dag erna al klaarlegt. Zo ga je bewust om met wat je gaat eten en is het makkelijker om iets gezonds klaar te maken. Een lunch voorbereiden op kantoor kan lekker én gezond zijn!

Balans

Het draait allemaal om balans. Als iemand met een lekker stuk taart aankomt hoef jij echt niet iedere keer vriendelijk te bedanken. Maar is het nu al de derde keer in één week tijd dat iemand weer met een chocolade presentje aankomt? Kies dan bijvoorbeeld eens om een zelfgemaakte havermoutreep of iets anders te nemen. Zo kun je toch gezellig met de rest mee eten, maar eet je wel iets gezonds.

Als werkgever een gezonde levensstijl stimuleren

Als ondernemer of als werkgever kun jij je werknemers stimuleren om een gezonde leefstijl aan te nemen. Dit verhoogt het welzijn van de werknemers. Let wel op dat jij je als werkgever niet té veel gaat bemoeien met het leven van je werknemers. Het blijft uiteindelijk zijn of haar eigen keuze om bepaalde dingen wel of niet te doen. Maar wat kun je als werkgever wél doen om een gezonde leefstijl te stimuleren? Wat dacht je bijvoorbeeld van:

  • Zorgen voor genoeg verse groente en fruit op het werk. Door verse groente en fruit aan te bieden, stimuleer je werknemers om een gezond tussendoortje te pakken. Je kunt ook kruiden zoals verse dille aanbieden waarmee werknemers hun maaltijd nog wat lekkerder kunnen maken. Vraag vooral eens wat de wensen en behoeften zijn van de werknemers, hier kun je als werkgever namelijk erg makkelijk op inspelen.
  • Sporten met korting aanbieden. Binnen veel branches is het voor werknemers mogelijk om te sporten met korting. Deze korting wordt dan vergoed door de werkgever. Als werkgever kan jij je bijvoorbeeld aansluiten bij Bedrijfsfitness Nederland en op deze manier kun je jouw werknemers met korting laten sporten.
  • Aanvullende hulpmiddelen zoals een stoelfiets (een mini fiets waarmee je vanaf je bureaustoel een fietsbeweging maken) of een hoog bureau waarachter werknemers kunnen staan stimuleert ook een gezondere leefstijl. Het is namelijk niet gezond om 8 uur per dag stil te zitten en naar een computerscherm te staren. Maak het dus mogelijk om tussendoor even te bewegen en vergeet ook zeker niet om in de pauze gezellig te gaan wandelen.

Nieuwste over Blog