Het belang van er goed bij zitten

4 minuten leestijd

Last Updated on: 24th juni 2022, 02:57 pm

Er goed bij zitten in het leven klinkt zo aangenaam dat we er ons allemaal vrijwillig voor zouden willen aanmelden. Met deze term bedoelen we in dit artikel echter niet dat je er knus, gezellig of fijn bij zit, maar dat je daadwerkelijk, fysiek, goed zít (in letterlijke zin, dus). Bijvoorbeeld wanneer je aan het werk bent achter je bureau in je thuiskantoor. Veel mensen met een kantoorbaan (of dat nou thuis of op kantoor is) brengen veel tijd zittend achter hun laptop door. Niet een optimale houding voor je rug, schouders of nek. Hoe zorg je er nou voor dat je er goed en ergonomisch verantwoord bij zit? Wij geven tips.

Scherm op ooghoogte

Het is ontzettend belastend voor je nek wanneer je constant naar beneden moet kijken om je goed op je scherm te kunnen richten. Wat helpt is het scherm op ooghoogte te plaatsen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een onderzetter voor je laptop aan te schaffen, waardoor je laptop wat hoger komt te staan en je scherm zich zo op ooghoogte bevindt. Hierdoor kun je recht voor je uit blijven kijken en dit helpt je nek en bovenkant van je wervelkolom al iets met het ontnemen van belasting.

De juiste bureaustoel

Het hebben van een kwalitatief goede bureaustoel is een must voor een ergonomische werkplek. Een ergonomische bureaustoel die met precisie is ontworpen en van de juiste materialen is gemaakt, is namelijk het beste wat je voor je rug, schouders en nek kunt doen. Bij het aanschaffen van een bureaustoel is het belangrijk om te controleren of verschillende onderdelen aanpasbaar zijn. Iedereen is natuurlijk anders gebouwd, dus het is wel zo fijn als een bureaustoel zich helemaal kan aanpassen op jouw lichaam. Als het gaat om de zithoogte, dan is het belangrijk dat je benen in een hoek van 90 graden op de grond staan.

Toetsenbord en muis

Daarnaast is het ook belangrijk waar het toetsenbord en de muis zich bevinden. Je polsen positioneren zich namelijk naar deze apparatuur toe, dus het is belangrijk dat je polsen recht kunne zijn en je elleboog een niet te grote of juist te smalle hoek maakt. In een ideale situatie ligt je toetsenbord zodat je ellenboog en polsen in één lijn staan, en deze zich in een hoek van 90 graden bevinden ten opzichte van de rest van je lichaam.

De omgeving

Tot slot is het ook van belang in wat voor omgeving je werkplek zich bevindt. Het is namelijk voor elke werknemer belangrijk om zowel goede verlichting als luchtventilatie te hebben. Daarnaast is het ook fijn als je werkplek een comfortabele temperatuur heeft. Wanneer er te weinig verlichting in een kantoorruimte aanwezig is, kan dit vermoeiend zijn voor je ogen en zou dit uiteindelijk voor hoofdpijn kunnen zorgen. Daarom is voldoende licht belangrijk, maar wanneer er te veel licht in een ruimte is, bijvoorbeeld in een kantoor met veel ramen op een zonnige dag, dan kan het juist lastig zijn om de schermen te blijven lezen, omdat er te veel licht op valt.

Nieuwste over Topondernemers