Het verschil tussen een zakelijke en persoonlijke verzekering

4 minuten leestijd

Of je het nou leuk vindt of niet: met geld en financiële zaken hebben we allemaal te maken. Het is het middel in onze samenleving om dingen in je leven mogelijk te maken. Vrijwel alles kost immers geld. Men zegt wel eens dat geld niet gelukkig maakt, en hoewel we het daar zeker mee eens zijn, is het wel fijn om geen geldzorgen te hebben. Het helpt bijvoorbeeld al als je wat meer weet over geldzaken en met verstand beslissingen kunt maken. Om je daarmee een beetje op weg te helpen, leggen we je in dit artikel het verschil tussen een persoonlijke en een zakelijke rekening uit.

Verplichting

In Nederland kun je je vrijwel niet voortbewegen zonder een rekening te hebben. Een persoonlijke rekening is dus wel echt een must. Een zakelijke rekening daarentegen, is niet verplicht. Je kunt zelf beslissen of je het nodig vindt om voor jouw bedrijf een zakelijke rekening te openen, maar daar ben je helemaal vrij in. Vooral ondernemers vinden het fijn een zakelijke rekening te openen, omdat een aantal voordelen (maar ook nadelen) met zich meebrengt.

Handig voor de administratie

Een groot voordeel van het hebben van een aparte zakelijke rekening is dat dit makkelijk is voor de administratie. Je houdt al je zakelijke uitgaven en inkomsten gescheiden, wat heel erg helpend kan zijn wanneer je de administratie concreet maakt. Daarnaast vinden banken het vaak ook fijn wanneer je een zakelijke rekening opent als ondernemer. Als je een klein bedrijfje hebt is er waarschijnlijk nog niet zoveel aan de hand, maar wanneer je echte winst gaat maken kan het zijn dat de bank je verzoekt om een zakelijke rekening te openen. Daarnaast is het ook heel handig om een zakelijke rekening te hebben en kan dit het een en ander vergemakkelijken. Bijvoorbeeld brengt een zakelijke rekening je in een goede positie wanneer je bedrijfskrediet aanvragen gaat. Werk je met meerdere partners? Dan kan het bijvoorbeeld ook een goed idee zijn om via een zakelijke rekening een overlijdensrisicoverzekering afsluiten voor je zakelijke partner, mocht diegene ooit wat overkomen.  

Kosten

Het hebben van een zakelijke rekening is duurder dan het hebben van een privérekening. Naast dat je jaarlijks een bedrag aan de bank betaalt om de zakelijke rekening te kunnen hebben, betaal je vaak ook per transactie. Bij een persoonlijke rekening is dit niet het geval. Nu klinkt het aantrekkelijk om een privérekening voor zakelijk gebruik te gebruiken, maar let wel: niet bij elke bank is dit geoorloofd. Check van tevoren wel goed of dit dus wel mag van je bank. Hoewel een zakelijke rekening geld kost, zijn deze kosten wel aftrekbaar. Daarnaast kun je ook de btw voor zakelijke tankkosten terugvragen.

Tijd besparen

Een zakelijke rekening kan bijdragen aan de efficiëntie van je boekhouding. Zo kun je de boekhouding veel sneller afronden wanneer alles al klaar staat in je zakelijke rekening. Mooi voor jou als ondernemers, want zo kun je je kostbare tijd richten op iets wat er binnen jouw bedrijf echt toe doet.

Minderjarig?

Goed om rekening mee te houden: als minderjarig persoon kun je niet zomaar bij elke bank een zakelijke rekening openen. Het zou goed kunnen dat de bank vereist dat je een schriftelijke machtiging van een ouder of verzorger hebt.

Nieuwste over Blog