Geschiedenis van vloeren en ontwikkeling van laminaat 

4 minuten leestijd

Vloeren zijn van alle tijden. Zo egaliseerden ze in grotten al de grond zodat ze rechter konden zitten of konden koken. In de jaren daarna zijn er natuurlijk enorm veel dingen veranderd aan vloeren. Van prachtige mozaïeken die werden aangebracht tot houten vloeren die later in bijna alle huizen terecht kwamen. Dit soort vloeren werden al aangelegd in de middeleeuwen. Tegenwoordig hebben we kunststof vloeren zoals pvc vloeren die in steeds meer huizen komen te liggen. Wij geven je een inkijkje in de geschiedenis van vloeren. 

Vloeren in de middeleeuwen 

In de middeleeuwen werd er afhankelijk van de ondergrond doorgaans gekozen voor drie verschillende soorten vloeren. Er werd vaak beton gestort wat doorgaans de goedkoopste oplossing was. Ook werden er tegels of marmer gelegd dat vaak rijkelijk versierd werd door kunstenaars. Maar er werden ook al houten vloeren gelegd. Je moet nu denken aan een parketvloer die passend werd gemaakt speciaal voor de vloer waarvoor je hem gebruikte. Vooral voor de rijkere burgers was parket bestemd. 

Vloeren rondom/na de industriële revolutie 

Toen er steeds meer machinaal kon worden gedaan zag je ook dat de vloeren industrie op gang kwam. Zo was het voor steeds meer mensen mogelijk om een vloer aan te schaffen. Door deze fabrieken was het ook mogelijk om de vloeren duurzamer te maken en verder door te ontwikkelen. Zo kwam een Zweeds bedrijf in de jaren 70 met het idee voor de laminaat vloer. Maar het duurde nog zo’n 15 jaar voordat de deze daadwerkelijk in grote schaal op de markt kwam. Vanaf nu konden vloeren aan elkaar geklikt worden en waren dikke houten planken niet meer nodig.

Vloeren tegenwoordig 

Er is dus veel veranderd in de wereld van vloeren. Ook met de komst van vloerverwarming waren helaas niet alle vloeren meer geschikt voor in huis. Zo gaat een houten vloer niet goed samen met vloerverwarming. PVC is helemaal van deze tijd. Eigenlijk is het een kunststof vloer die bestaat uit verschillende lagen. Het is iets sterker en heeft sterk wat weg van een echte houten vloer. Ook zijn deze vloeren zeer betaalbaar. 

Verschillende soorten vloeren 

We zetten nog een aantal vloeren op een rij die er beschikbaar zijn voor in je woning. 

Parket vloer 

Dit is een houten vloer, maar hij bestaat uit twee lagen. Vaak betreft het ook een kliksysteem zoals bij een laminaat vloer. 

Tegels 

Er was een tijd dat veel mensen kozen voor tegels. Inmiddels zie je tegels eigenlijk alleen nog in de badkamer of soms nog in de keuken. 

Vinyl vloer

Vinyl is een soort van kunststof rol die vaak worden neergelegd in bijvoorbeeld keukens. Het is namelijk makkelijk schoon te houden en het gaat doorgaans zo’n 20 tot 30 jaar mee. 

PVC vloer 

Dit is ook een kunststof vloer, maar hij bestaat uit een aantal verschillende lagen. Het is dan ook geen rol die je kan uitleggen, maar het zijn massieve planken of platen. Hout, laminaat en PVC is tegenwoordig bijna niet meer van elkaar te onderscheiden.

Nieuwste over Blog