3 tips voor een schone werkplek

4 minuten leestijd

Een schone werkplek: dat willen we natuurlijk allemaal. Het gezegde ‘opgeruimd huis, opgeruimd hoofd’ geldt eigenlijk ook voor een werkplek. Met een opgeruimde en schone werkplek kun je beter focussen en kun je jouw zaken (letterlijk) beter op een rijtje zetten. In deze blog vertellen we de 3 ultieme tips voor een schone werkplek!

Het belang van een schone werkplek

Een opgeruimde en schone werkplek zorgt ervoor dat je een beter overzicht hebt. Als jouw bureau vol ligt met blaadjes van 2 maanden geleden en er ook nog ergens een aangebroken mueslireep ligt, is dit natuurlijk niet bevorderlijk voor je prestaties op het werk. Het is beter om ervoor te zorgen dat je werkplek schoon en opgeruimd is, zodat je een fijnere plek hebt om te werken. Dit zorgt voor meer rust in het hoofd waardoor je beter kunt presteren. Maar hoe zorg je daar nu voor? En vooral, hoe zorg je ervoor dat het ook netjes blijft? 

Overzicht

De eerste tip heeft te maken met overzicht. Zorg ervoor dat je het overzicht over jouw spullen bewaard door bijvoorbeeld te werken met mappen en bakjes. Door alle papieren meteen in de juiste map te stoppen, kun je het veel gemakkelijker terug vinden. Je kunt mappen eenvoudig labelen om ook ín de map het overzicht te kunnen bewaren. Stop losse spullen zoals pennen, paperclips en dergelijke in bakjes. Dit ziet er meteen opgeruimder uit en zo slingert niet meer alles rond. 

Hygiëne

We hebben het belang van een opgeruimde en overzichtelijke werkplek al benoemd. Maar natuurlijk is een hygiënische en schone werkplek ook belangrijk. Als je een hygiënische werkplek wilt, is het belangrijk om de juiste schoonmaakmiddelen te gebruiken. Maak bijvoorbeeld je bureau een paar keer per week schoon met desinfectiemiddel. Vergeet ook zeker het toetsenbord niet! Hier hopen bacteriën zich namelijk in grote getalen op. Begin de dag met een veeg over het computerscherm en het toetsenbord (of eindig je dag ermee) en maak er een gewoonte van. Het is een kleine moeite en dit zou eigenlijk gewoon een vast onderdeel van je dagelijkse routine moeten zijn. Een hygiënische werkplek is namelijk niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor je collega’s.

Afval

De laatste tip: weg met het afval! Leeg iedere dag de prullenbakken en zorg ervoor dat in de gezamenlijke ruimtes geen afval of etensresten blijven liggen. Door iedere dag de afvalbak te legen, voorkom je dat er ongedierte op het afval afkomt. Let er ook op dat de koelkast regelmatig wordt geleegd. Zeker als er meerdere mensen op kantoor werken, kan het nog wel eens voorkomen dat er eten in de koelkast blijft liggen dat al enkele dagen, weken of zelfs maanden over datum is. Dit is natuurlijk niet erg hygiënisch en het is zeker ook vervelend voor andere collega’s die wél vers eten in de koelkast willen bewaren.

Met deze tips zorg je voor een schone en hygiënische werkplek. Door deze tips regelmatig op te volgen creëer je een fijne werkomgeving waar jij zelf én je collega’s voordeel van hebben.  

Nieuwste over Blog