Een oude houten vloer vervangen? Dit zijn de mogelijkheden

4 minuten leestijd

Je bent bezig met het renoveren van een kroeg of zaak. Zo wil jij misschien die oude houten vloer gaan vervangen, maar wil je eerst weten wat de opties zijn. Wij zetten ze in deze blog voor je op een rij.

Een bestaande oude houtenvloer kan voor veel ellende zorgen. Zo kan hij zijn gaan rotten en misschien is hij in die 70 jaar tijd al wel meerdere keren vervangen. Er komt steeds maar weer schimmel in en houtrot. Gelukkig zijn er tegenwoordig innoverende mogelijkheden die ervoor zorgen dat jij niet om de paar jaar je dekvloer opnieuw hoeft te vervangen. Dit zijn zelf opties voor de rest van jouw leven. Wij zetten de verschillende mogelijkheden op een rij met daarbij de voordelen en misschien de nadelen. 

Verschillende mogelijkheden voor vervangen houten vloer 

Laten we ze eerste voor je op een rij zetten en daarna gaan we ze allemaal benoemen. Dit zijn de mogelijkheden voor het vervangen van je oude houten vloer:

  • Balken broodjesvloer 
  • Beton vloer 
  • Vloer op zand 

Balken broodjesvloer 

Een balken vloer bestaat uit betonnen balken. Deze worden in combinatie met piepschuim ertussen en wapeningsgaas gelegd. Vervolgens wordt deze afgestort met beton. Het gaas is gemaakt om je vloer sterker te maken. Hierna kan bijvoorbeeld nog vloerverwarming worden gelegd. Dit is echter een beetje een omslachtige manier en er zijn andere simpelere manieren. 

Beton vloer

Deze wordt vaak een renovatievloer genoemd, maar is eigenlijk een beton vloer. Hier wordt er schuimbeton gestort. Het voordeel is dat je veel stappen kan overslaan. Zo kan je een houten vloer vervangen door beton al binnen een dag. Het voordeel is ook dat het sneldrogend is. Hierdoor kan je na verwijdering van het oude hout binnen twee dagen al klaar zijn met het leggen van een beton vloer met daarbij vloerverwarming. Hiervoor heb je dan natuurlijk wel specialisten nodig die dit voor je doen. 

Vloer op zand 

Dit is in Nederland minder voorkomend omdat er vaak een kruipruimte onder de woning zit. Maar in sommige gevallen zit er gelijk zand onder de woning. In dit geval wordt er zand verder uitgegraven en wordt daarboven op isolatie gelegd. Het is dus heel licht van gewicht, maar niet voor alle woningen en panden geschikt. 

Waarom de vloer van je pand renoveren? 

Vooral in binnensteden en oude wijken vind je nog enorm veel panden met houten vloeren. Deze vloeren zijn natuurlijk behoorlijk gedateerd en de kosten reizen de pan uit. In binnensteden zitten natuurlijk vooral veel kantoren en kroegen, heb jij weleens gemerkt dat de stookkosten enorm hoog zijn? Wanneer je deze omlaag wil krijgen kan je het beste beginnen met de isolatie. Isoleren kan op een aantal manieren waaronder nieuw glas. Maar ook de vloer verduurzamen en vloerverwarming is een hele goede optie voor in je kantoor of café. Maar je kan natuurlijk ook kijken naar groene energie doormiddel van zonnepanelen of kijken naar een PVC vloer voor de toekomst in plaats van die oude houten vloeren. 

Wil je meer weten over vloer vervangen? Bekijk dan eens deze video.  

Nieuwste over Ondernemerstips