Waarom is het belangrijk om veiligheidsschoenen regelmatig schoon te maken?

4 minuten leestijd
man wearing blue hard hat using hammer
Photo by Burst on Pexels.com

Last Updated on: 15th juli 2022, 12:30 pm

Veiligheidsschoenen en werkschoeisel zijn duur. Het belang inzien van regelmatig schoonmaken is belangrijk, want goed onderhoud verlengt de levensduur van het product en verbetert het draagcomfort.

Mensen verwaarlozen vaak de zorg voor hun werkschoenen, waardoor ze gedwongen zijn ze na korte tijd te vervangen. Goed onderhoud verlengt de levensduur van deze voorwerpen en verbetert het comfort.

Werkschoenen goed onderhouden

Veiligheids- en werkschoenen worden vaak gekocht voor reservedoeleinden of hoeven niet voor langere tijd gebruikt te worden. Als gevolg daarvan moet je ervoor zorgen dat schoenen in deze omstandigheden goed opgeborgen worden. Veiligheidsschoenen en werkschoeisel moeten echter niet te lang opgeborgen worden. Naarmate ze ouder worden, gaan hun beschermende kwaliteiten achteruit. Vooral de buitenzool zal ophouden naar behoren te functioneren.

Als je echter gedwongen bent je veiligheidsschoenen, werklaarzen of instappers van sixton te bewaren, kun je ze het beste in een kartonnen doos bewaren. Ze moeten niet in plastic zakken bewaard worden, want dan loop je risico op schimmelvorming.

Je werkschoeisel onderhouden en grondig schoonmaken

Het is van essentieel belang dat je veiligheidsschoenen en werkschoeisel na elk gebruik ruim de tijd geeft om te luchten en grondig te drogen om ze in de best mogelijke conditie te houden. Schoenen van leer hebben minstens 24 tot 48 uur nodig om na nat te zijn geweest grondig uit te drogen.

Als gevolg daarvan is het sterk aan te bevelen twee aparte paren veiligheidsschoenen te dragen. De langere tijd die nodig is voor de regeneratie verlengt ook de tijd dat de schoenen in kwestie effectief gebruikt kunnen worden.

De manier van drogen is een belangrijk aspect als het aankomt op schoenverzorging

De plaats van het drogen van je schoenen is ook een essentiële overweging om rekening mee te houden. Natte schoenen mogen nooit gedroogd worden met een verwarming, een ventilatorkachel of een schoendroger.

Hierdoor worden vooral leren schoenen broos en breken ze, met voortijdige slijtage van de schoenen tot gevolg. Daarom moeten ze gedroogd worden in een ruimte met voldoende luchtcirculatie.

Verwijder elke sluiting van je werklaarzen, en prop de schoenen dan vol met het papier als ze nat zijn. Laat de schoenen langzaam aan de lucht drogen en breng de vochtige vorm opnieuw aan als die uitgeput raakt. Doe dit tot de schoenen helemaal droog zijn.

Omdat zware vervuiling het ademend vermogen van werkschoenen aanzienlijk kan verminderen en het milieu in de schoen kan veranderen, moet zware vervuiling op de juiste manier van de schoenen verwijderd worden met een borstel en lauw water voordat de schoenen gedroogd worden. Dit moet gedaan worden omdat zware vervuiling het ademend vermogen van werkschoenen aanzienlijk kan verminderen.

Schoonmaaksuggesties voor hoge instappers gezocht? Klik voor meer informatie op de volgende link: suggesties instappers hoog

Werkzaamheid van werkschoenen

De levensduur van veiligheidsschoenen en andere soorten beroepsschoeisel wordt vaak onderschat. Zelfs als je denkt dat je schoenen in goede staat zijn en nog een paar maanden of jaren gebruikt kunnen worden, is het belangrijk om rekening met de volgende adviezen te houden:

Het is om verschillende redenen onmogelijk een houdbaarheidsdatum van schoeisel te geven. Als algemene regel zou het helpen als je vijf tot acht jaar vanaf de fabricagedatum schat. Deze bruikbare levensduur wordt beïnvloed door de mate van beschadiging, de omgeving waarin ze gebruikt worden en de elementen van buitenaf, zoals hitte, kou en vocht.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog