Ergonomisch werken voor ZZP’ers: hoe zelfstandigen kunnen zorgen voor hun welzijn tijdens het werken

3 minuten leestijd

Inmiddels zijn velen onder ons overgestapt van het werken in loondienst naar het werken als zelfstandige zonder personeel, de welbekende ZZP’er. Dit houdt in dat je verantwoordelijk bent voor je eigen veiligheid maar wat houdt dit nu precies in en wat moet je allemaal zelf regelen? Dit hangt af van het beroep en het risico dat je loopt om ziek te worden. Je kunt je voorstellen dat degenen die als ZZP’ers een kantoorbaan uitoefenen al een heel eind komen met ergonomische bureaustoelen. Anderen daarentegen lopen een veel groter gevaar op ongelukken of lichamelijke problemen. Wil jij ook weten hoe zelfstandigen kunnen zorgen voor hun welzijn tijdens het werken, dus via ergonomisch werken voor ZZP’ers, lees dan snel verder.

Beroepsgebonden klachten en veiligheidsrisico’s

Er zijn zware beroepen en lichte beroepen maar er zijn uiteraard ook beroepsgebonden klachten die aan de aard van het werk verbonden zijn. Ook is het zo dat het risico op een ongeval of ziekte in sommige beroepen veel groter is dan in andere. Werk je de hele dag aan de computer dan is het risico op bijvoorbeeld rug- en nekklachten, of het carpaal tunnelsyndroom een veelvoorkomend probleem. Om je hiertegen te beschermen zijn een goede stoel en bureau, een mechanisch toetsenbord en een ergonomische muis hulpmiddelen die het comfort en het welzijn vergroten. Werk je als zelfstandige in de bouw is veiligheidskleding belangrijk en het aanbrengen van beschermende barrières voor vallen en vallende objecten voor jezelf en anderen van belang. Vooral staand werk is erg belastend dus zorg voor voldoende ondersteuning en een goede houding. Denk hierbij aan veiligheidsmaatregelen voor machines, werkhoogte, elektriciteit, gereedschap, gevaarlijke stoffen, persoonlijke beschermingsmiddelen en kennis van noodgeval procedures.

Eigen risico inschatten

Wil je als zelfstandige ondernemer in je eigen inkomen voorzien, moet je ook je eigen arbeids- en gezondheidsrisico’s inschatten, voorkomen en beperken. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat je zo min mogelijk risico loopt op een ongeluk, ziekte of lichamelijk ongemak. Is er sprake van gevaarlijk werk, moet je jezelf en anderen beschermen en moet er in sommige gevallen veiligheidskleding gedragen en veiligheidsmaatregelen genomen worden. Hierbij is de Arbowetgeving voor ZZP’ers van toepassing. Er zijn zware beroepen en lichte beroepen maar er zijn uiteraard ook beroepsgebonden klachten die aan de aard van het werk verbonden zijn.

Veilig werken zorgt voor welzijn

Ben jij op de hoogte van de risico’s van jouw werk als ZZP’er en heb je de kennis en voorzieningen getroffen om je werk veilig te doen? Dan beperk je zo het risico op het ontstaan van lichamelijk en geestelijk ongemak. Meer veiligheid is minder zorgen, toch!

Nieuwste over Blog