/

Alles wat je moet weten over het pensioenfonds detailhandel

7 minuten leestijd
Alles wat je moet weten over het pensioenfonds detailhandel

Het pensioenfonds detailhandel is een pensioenfonds voor wanneer je in de detailhandel werkt. In alle gevallen dat je in de detailhandel werkt krijg je dus te maken met dit pensioenfonds. Je kunt op die manier namelijk je pensioen aanvragen bij dit fonds op aanvulling van je AOW.

Dit inkomen is altijd mooi meegenomen. Daarom is het zeker handig om te kijken naar de informatie die online staat over dit pensioenfonds. Zo weet je straks precies waar je aan toe bent als je met pensioen gaat.

Wat is Pensioenfond detailhandel?

Pensioenfonds detailhandel is een fonds in Nederland. Dit fonds is verantwoordelijk voor het pensioen van heel wat werkennemers. Dit zijn de werknemers die in de detailhandel werken. Dit fonds bestaat al vanaf 1950, waardoor er een pensioenkapitaal is van minimaal 1,3 miljoen.

Het pensioenfonds detailhandel heeft een missie om voor een stabiele pensioenregeling te zorgen, zodat alle medewerkers in de detailhandel voorzien zijn van een goed pensioen. Dit fonds is al jaren actief, waardoor ze een hoop ervaring hebben met het ontwikkelen van een goede methode om het pensioen van de medewerkers op peil te houden.

Het bepalen van het pensioen

Het pensioenfonds detailhandel moet natuurlijk het pensioen bepalen van een hele hoop medewerkers. Hierbij wordt rekening gehouden met de beleidsdekkingsgraad:

  • Wat is beleidsdekkingsgraad?: De financiële gezondheid van het fonds. Op die manier kan het pensioen ieder jaar omhoog, zodat dit kan mee stijgen met de stijgende prijzen. De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden.
  • Wanneer wordt de beleidsdekkingsgraad verhoogd?: Wanneer het gaat om 110% of hoger, mogen de pensioenen voor een gedeelde verhoogd worden Bij een stijging van 145% mogen de pensioenen volledig verhoogd worden

Het pensioen van alle medewerkers in de detailhandel wordt dus bepaald aan de hand van beleidsdekkingsgraad. Dit wordt elk jaar op 31 december vastgesteld, zodat het fonds dit voor het nieuw jaar kan vaststellen. Op dit moment staat de dekkingsgraad op 122,5%.

Hoogte van het pensioenfonds detailhandel

Het pensioenfonds detailhandel bepaald ieder jaar de hoogte van de toeslag. Dit moet ieder jaar opnieuw berekend worden, omdat prijzen uiteraard blijven stijgen. In 2023 werd het pensioen met 10% verhoogd. Per 1 januari 2024 zijn de pensioenen gestegen met nogmaals 3,3% .

Per situatie verschilt het uiteraard wat de hoogte van je pensioen gaat zijn. Hierbij moet niet alleen het deel van je pensioenfonds detailhandel mee worden gerekend. Je kunt altijd bekijken hoeveel je van het pensioenfonds gaat krijgen, zodat je in ieder geval zeker weet wat je te achten staat.

Pensioen uitkeren bij het overlijden van je partner

Helaas kan het voorkomen dat je partner vroegtijdig overlijdt. Dan heeft de partner recht op partnerpensioen. Dit geldt alleen als je getrouwd bent of geregistreerd partnerschap hebt. Ook kan dit als je een samenlevingsovereenkomst hebt bij een notaris.

Op het moment dat je dus eigenlijk gezamenlijk door het leven heen ging, krijg je het pensioen van je partner uitgekeerd. Dit partnerschap moet geregistreerd zijn voordat je partner overlijdt, anders krijg je als nog geen pensioen. In de meeste situatie is dit wel het geval.

Partnerpensioen ontvangen

Het partnerpensioen ontvangen kan best vroeg. Wanneer je partner is overleden, dan kun je op de eerst dag van de maand na het overlijden het pensioen aanvragen. Het maakt dan niet uit of de overleden partner al 67 is geweest.

Je kunt de hoogte van het pensioen aanvragen, zodat je vooraf weet hoeveel je aan inkomen krijgt. Het maakt dan niet uit of je partner tijdens het overlijden een inkomen had. De partner krijgt dan als nog het pensioen uitgekeerd.

Pensioen detailhandel bestaat uit 3 delen

Het pensioenfonds detailhandel bestaat eigenlijk uit 3 verschillende delen. Zo bestaat het pensioen ui de AOW, het pensioen van het pensioenfonds en een aanvullend pensioen. Je krijgt dus niet alleen het geld van de overheid om rond te komen.

Het is handig om te weten dat je niet alleen AOW krijgt. Zo weet je wat te je wachten staat als je met pensioen gaat. Dit is van groot belang, want anders weet je niet met hoeveel geld je per maand rond gaat komen.

AOW aanvragen

Als eerst kun je op een eenvoudige manier AOW aanvragen. Dit kun je gewoon bij de overheid doen. Dit is een vast bedrag die iedereen krijgt wanneer ze met pensioen gaan. Het maakt hierbij dus niet uit dat je al die tijd in de detailhandel hebt gewerkt.

Pensioen aanvragen

Vervolgens kun je jouw pensioen aanvragen bij het pensioenfonds detailhandel. Wanneer je dit aanvraagt, krijg je een maandelijks bedrag van het pensioenfonds. Dit kan per persoon sterk verschillen. De ene persoon kan namelijk maar een paar jaar in de detailhandel hebben gewerkt, terwijl de andere persoon heel zijn leven heeft gewerkt in de detailhandel.

Aanvullend pensioen

Verder heb je nog de mogelijkheid om een aanvullend pensioen op te bouwen. Dit doe je door zelf geld opzij te zetten. Dit geld is dan bestemd om voor je pensioen te gebruiken. Hier zijn tegenwoordig verschillende manieren voor, zodat je zeker weet dat je tijdens je pensioen een mooi potje hebt opgebouwd.

Kan je alleen pensioen krijgen via Pensioenfonds detailhandel?

Wanneer je in de detailhandel werkt, gaat je pensioen via pensioenfonds detailhandel. Het is dus niet mogelijk om je pensioen via een ander weg te regelen. Daarom is het van belang dat je alles weet over het pensioenfonds.

Wil je toch nog wat meer informatie over het pensioenfonds detailhandel? Op hun website staat een hele hoop informatie, zodat je precies weet hoe alles in elkaar steekt. 

Nieuwste over Blog