Een nieuwe manier om naar je grondbezit en vastgoed te kijken

3 minuten leestijd

Ondernemers die de beschikking hebben over een flinke lap grond, kunnen hun voordeel doen met de huidige ontwikkelingen op de energiemarkt. Overal in het land ontstaan nieuwe initiatieven met betrekking tot duurzaam opgewekte elektriciteit. Provincies onderzoeken de mogelijkheden voor het plaatsen van grote hoeveelheden zonnepanelen langs provinciale wegen, boerenbedrijven overwegen om een deel van hun weilanden voor dit doel in te zetten en parkeerplaatsen worden overdekt om ook daarop zonnepanelen te kunnen plaatsen.

Financiële zekerheid

Het is voor veel ondernemers de laatste jaren lastig om rond te komen. De energiekosten zijn exorbitant gestegen, terwijl lang niet in elke branche de omzet evenredig meegroeide. Door een zonnepark aan te leggen op eigen terrein, kun je financiële zekerheid creëren. Wanneer je eigenaar bent van open water, kun je zelfs overwegen om een drijvend zonnepark te laten aanleggen. Het is een kwestie van investeren en vervolgens jarenlang de vruchten ervan plukken. Naar elektriciteit zal altijd vraag blijven, dus je kunt er altijd geld mee verdienen. Eenmaal geplaatst, blijven de zonnepanelen tenminste vijfentwintig jaar elektriciteit opwekken, dus we hebben het hier echt over een investering die op de lange termijn zeer rendabel is.

Grote daken zijn geld waard

Voor ondernemers die geen ongebruikte grond of wateroppervlakten hebben, is er nog niets verloren. Immers, ook grote daken zijn zeer interessant. Als je een groot bedrijfspand hebt, kun je daar een zonnedak van maken door een flinke hoeveelheid zonnepanelen te laten plaatsen. Er zijn al talloze voorbeelden van grote bedrijfspanden die vol zonnepanelen zijn gelegd. Zo werden bijvoorbeeld in 2021 op het dak van een markthal van De Bazaar in Beverwijk drieduizend zonnepanelen geplaatst. Tezamen leveren deze panelen bijna 1 GigaWatt elektriciteit. Dat is doordeweeks voldoende om het verbruik van het bedrijf te compenseren. In het weekeinde zijn meer hallen geopend en wordt ook veel meer elektriciteit verbruikt. Toch leveren de panelen dan alsnog ruim een derde van de benodigde hoeveelheid elektriciteit.

Opslagfaciliteiten

Wanneer je als bedrijf de mogelijkheid hebt om batterijen in je pand te plaatsen, heb je de opgewerkte elektriciteit altijd beschikbaar voor eigen gebruik. Wek je veel meer op dan je zelf in je bedrijf nodig hebt, dan kun je dit leveren aan het netwerk. Mogelijk zijn er ook samenwerkingen met ondernemers in je directe omgeving mogelijk. Het levert een duurzamere wereld op en intussen ook extra inkomsten voor je eigen onderneming!

Nieuwste over Blog