Je bedrijf verduurzamen: 5 tips

3 minuten leestijd

Wanneer je een bedrijf hebt en je op zoek bent naar manieren om te verduurzamen, komt er veel op je af. Er zijn veel mogelijkheden en manieren om dit te doen, sommige haalbaarder en betaalbaarder dan andere. Wij geven je hier vijf tips om op een niet al te moeilijke manier stappen te kunnen zetten naar een duurzamer bedrijf.

Verwarming en verlichting

De energiezuinigheid in kantoren kan nog verbeterd worden. Een manier om dit te doen is door te kiezen voor led bedrijfsverlichting met bewegingssensoren. Het is een relatief kleine investering die zich in drie tot vijf jaar terugverdient. En mensen vergeten vaak het licht uit te doen wat zorgt voor meer kosten en onnodig energieverbruik. Ook is het handig om een oude cv-ketel te vervangen en het pand goed te isoleren. Door het dak, de muren, de vloer, de ramen en de leidingen goed te isoleren kan er tot 30 procent aan warmteverlies voorkomen worden wat een grote besparing is.

Minder wegwerpartikelen en papier

Neem je eigen herbruikbare koffiebeker mee in plaats van steeds plastic of papieren bekertjes te gebruiken. Print niet alles uit, maar lees en markeer digitaal. Hergebruik van bedrijfskleding, marketingmateriaal en meubels is ook een duurzame manier van omgaan met spullen.

Let op het stroomverbruik

Vraag werknemers om de computer of laptop volledig uit te schakelen na een werkdag. Tegenwoordig kennen steeds meer apparaten een sluimerstand, waardoor ze s’ nachts aanblijven en onnodig stroom verbruiken. Dit geldt voor meer apparaten dan alleen een computer of laptop, bijvoorbeeld ook voor de printer. De levensduur van de apparaten zelf wordt er ook mee verlengt, dit is ook een grote financiële besparing.

Laat mensen thuis werken

Hoe meer mensen thuis werken, hoe minder kosten het bedrijf maakt. Ook kan er dan eventueel naar een kleiner kantoor verhuisd worden, hoeven er minder kilometers gemaakt te worden en dit heeft dus veel voordelen.

Afval scheiden

Het liefst zou je natuurlijk geen afval hebben, maar dat is bijna onmogelijk als bedrijf. Tegenwoordig ligt de nadruk bij afvalverwerking wel veel meer op recycling dan op vernietiging. Het recyclen van afval is erg populair geworden. Om het scheiden en inzamelen van afval makkelijker te maken is het handig dat er hiervoor verschillende vuilnisbakken aanwezig zijn. Lever de verschillende soorten afval in bij de gemeente of de afvalverwerker.

Nieuwste over Blog