Box 3 lening

6 minuten leestijd

Er zijn veel verschillende soorten leningen. Denk aan een hypotheek, studieschuld of een tijdelijke lening. Over leningen moet je rente betalen, maar het heeft ook invloed voor bijvoorbeeld de Belastingdienst. Zo heb je ook specifieke box 3 leningen. Hierover vertellen we jou graag in deze blog! Want daar kan een leuk fiscaal voordeel aanzitten. Mits je wel de juiste voorwaarden hanteert. Lees je mee?

Geld lenen gebeurt natuurlijk vaak. Mensen willen een auto aanschaffen, kopen een telefoon op afbetaling of willen een tweede huis kopen. Deze soorten leningen vallen in box 3. Wat in box 3 terecht komt, noemen we heffingsvrij vermogen. Een eventuele lening mag je fiscaal aftrekken van je totale belastbaar vermogen. Met als resultaat dat je vermogen lager wordt, waardoor je dus ook automatisch minder of zelfs helemaal geen belasting over het vermogen in box 3 betaalt. Hoe dat precies zit leggen we je nog verder uit.

Welke box 3 leningen zijn er?

Het klinkt dus ideaal. Je stopt als je heffingsvrij vermogen in box 3 en je hoeft er geen belasting over te betalen. Maar dat is niet helemaal waar. Niet elke lening is namelijk aftrekbaar en dus in box 3 te stoppen. Pas als een lening helemaal niets te maken heeft met je eerste huis. Dit noemen we dus een consumptieve lening. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Studieschuld bij DUO
  2. Rood staan op een betaalrekening
  3. Schuld door een creditcard
  4. Leningen voor een eventueel tweede huis
  5. Persoonlijke leningen en doorlopend krediet

Nu denk je misschien dat het dus loont om leningen niet af te lossen, zodat je kunt genieten van minder belasting betalen. Of wil je er direct kiezen voor lening aanvragen. Maar dat is niet helemaal waar. Over een rente moet je ten slotte altijd rente betalen. Vaak is de rente hoger dan het belastingvoordeel dat je ervan krijgt. Kies er dus liever voor om een lening eerder af te lossen door middel van spaargeld, want onderaan de streep is de kans groot dat dat het meest voordelig voor jouw portemonnee is.

Lening box 3 en eigen vermogen

Hoe gaat het nu precies in zijn werk? Er zijn bij de Belastingdienst 3 boxen voor de verschillende soorten inkomen die je kunt ontvangen door het jaar heen. Het heeft dus alles te maken met de inkomstenbelasting. Zo heb je box 1, wat bedoeld is voor belastbaar inkomen dat je krijgt uit bijvoorbeeld werk of woningen. Een gewone job dus of bijvoorbeeld wanneer je een woning verhuurt of onderverhuurt. Dan heb je box 2. Dit belastbaar inkomen focust zich op het aanmerkelijke belang. Bijvoorbeeld stemrecht, winstbewijzen of aandelen. Box 3 focust zich dus op belastbaar inkomen uit sparen en beleggen.

Dan heb je nog positief inkomen of negatief inkomen. Dat komt omdat we dit een consumptief krediet noemen. Met andere worden een leenbedrag voor boven de schuldendrempel van 3000 euro. Dit mag je dan nog eens aftrekken van je belastbaar inkomen. Uiteindelijk draait het om jouw vermogensbelasting. Hier wil je het liefst niet te veel van hoeven te betalen.

Meer weten hierover? De Belastingdienst kan je er natuurlijk alles over vertellen.

Betaal je bijvoorbeeld belasting over je spaargeld, maar ook over aandelen en een tweede huis dan is er een groot deel vrijgesteld van belasting. Stel dit is een bedrag van rond de 30.000 euro dan is dit het heffingsvrije deel waar je dus geen belasting over betaald. Dit geld is onderdeel van je vermogen. Pas als je een lening van hoger dan 3.000 euro hebt moet je gaan betalen. Je mag dit bedrag dan aftrekken van je belastbaar vermogen waardoor je onder aan de streep minder belasting hoeft te betalen.

Heb jij trouwens een fiscale partner? Dan rekent de Belastingdienst met een grens van 6.000 euro voor leningen in box 3. Dat betekent dus dat de grens wordt verdubbeld voor het belastingvoordeel.

Drempel box 3 lening

Nu is het wel zo dat een lening dus maar deels aftrekbaar is of je moet onder de 3000 of 6000 euro blijven. Je eigen vermogen wordt er dan misschien wel mee verlaagd, het is toch het handigste om een lening zo snel mogelijk af te lossen. Het klinkt als een belastingvoordeel maar dat is in de praktijk niet zo. Heffingsvrij betekent niet rentevrij. Je betaalt dus nog steeds rente over het geleende geld. En vaak is het zo dat dit bedrag niet opweegt tegen het belastingvoordeel. Je kan dus misschien alleen minder vermogensbelasting betalen wanneer je onder de grens blijft. Maar aflossen is en blijft vaak toch voordeliger dan wanneer je geld blijft lenen. Want: geld lenen kost nu eenmaal geld!

Nieuwste over Inkomstenbelasting en BTW voor Ondernemers (ZZP) Tips