Zo zorg je ervoor dat je personeel niet overwerkt raakt

4 minuten leestijd

In het jaar 2021 is er misschien wel meer aandacht voor dan ooit tevoren: mensen die door een hoge werkdruk overwerkt raken of misschien zelfs een burn-out krijgen. Hoewel je eerst misschien denkt dat je de hoge werkdruk wel aankan, blijkt achteraf dat je toch echt veel te veel hooi op je vork hebt genomen en dat je vervolgens moet dealen met de consequenties. Burn-outs of andere vormen waarin mensen overwerkt zijn kunnen voor langdurige schade zorgen en op de lange termijn negatieve effecten hebben. Als werkgever of manager is het jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat jouw werknemers niet een al te hoge druk voelen en als gevolg hiervan slechter zullen gaan presteren. Benieuwd hoe je er het beste voor kunt zorgen dat jouw personeel niet overwerkt raakt? Wij geven tips.

Maak een goede personeelsplanning

Het maken van planningen is heel belangrijk om alle taken te kunnen overzien en om het leven op de werkvloer een beetje gestructureerd te kunnen houden. Natuurlijk kunnen werknemers zelfs planningen maken om hun eigen werkzaamheden zo goed mogelijk te kunnen verdelen, maar uiteindelijk zullen zij ook worden ingepland met behulp van een personeelsplanning. Het maken van een personeelsplanning is dan ook niet iets wat je in no-time kunt doen, maar waar je zeker over even de tijd voor moet nemen om goed over na te kunnen denken, maar toch zijn er gelukkig allerlei online mogelijkheden om eenvoudig personeelsplanning maken online.

Heb niet te hoge verwachtingen

Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan, maar als werkgever is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je personeel niet het gevoel heeft alsof ze nooit fouten kunnen maken. Daarnaast is het ook belangrijk dat werknemers weten dat ze niet hoeven te werken buiten werktijden. Het is funest om te voelen dat je ook op avonden of in weekenden ‘aan’ moet staan. Wanneer mensen het gevoel hebben dat ze alleen op vaste werktijden hoeven te presteren, kunnen ze beter ontspannen in hun eigen tijd. Daarnaast is het ook belangrijk dat je flexibel blijft wanneer werknemers fouten maken of dingen vergeten: zoiets blijft menselijk en kan nou eenmaal gebeuren.

Organiseer uitjes

Studies hebben laten zien dat mensen die positieve ervaringen meemaken met collega’s, eerder gemotiveerd zijn om beter te presteren op de werkvloer en zich ook meer verbonden voelen met het bedrijf waar ze voor werken. Om je werknemers dus een positieve associatie te laten hebben met jouw bedrijf en/of deze te behouden, kun je het beste regelmatig leuke dingen organiseren. Het is dan echter wel belangrijk dat dit informele evenement zijn, omdat werknemers anders alsnog het gevoel hebben dat ze moeten presteren.

Support mogelijkheden om te ontspannen

Hoewel je als werkgever natuurlijk werk aanbiedt en geen wellness resort bent, kun je alsnog je werknemers stimuleren om gezonde beslissingen te laten maken. Zo zou je als werkgever kortingscodes kunnen aanbieden voor yogastudio’s of meditatiesessies. Ook bestaan er apps zoals ‘ommetje’ waar je het als team kunt opnemen tegen elkaar en punten verdient wanneer je veel (het meeste) wandelt. Zo stimuleer je je team om op een gezonde manier hun hoofd leeg te maken.

Nieuwste over Topondernemers