Elektrisch fietsen op de zaak: zo werkt het  

4 minuten leestijd

Wist je dat je, naast rijden op de zaak, tegenwoordig ook kunt fietsen op de zaak. Dit betekent met andere woorden dat je als ondernemer een fiets kunt leasen of kopen. Dat fietsen beter voor je is dan alles met de auto doen, hoeven we jou natuurlijk niet meer te vertellen. Maar deze blog is wel voor iedereen die wil fietsen op de zaak!

Als je wilt gaan fietsen tijdens werkuren dan zijn er een aantal dingen die je absoluut niet wilt hebben. Zo wil je niet bezweet aankomen, waardoor een e-bike al snel interessant wordt. Je wilt ook niet dat je constant je ketting weer op je fiets moet leggen of dat je andere technische mankementen krijgt met je fiets. Je wil eigenlijk een fiets die nieuw is, waar regelmatig naar wordt gekeken en je wilt een fiets dat je helpt bewegen maar je niet helemaal in het zweet laat werken.

Jaarlijkse bijtelling

Zakelijk kun je een hoop wegschrijven als het aankomt op zakelijk elektrisch fietsen. Zo kan je bijvoorbeeld een spiksplinternieuwe fiets leasen met alles erop en eraan. Zoals regelmatig onderhoud en natuurlijk de verzekeringen Sinds januari 2020 is er een nieuwe regeling hierdoor geldt er een vaste jaarlijkse bijtelling op je nieuwe fiets. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als een zakelijke auto. Er wordt dan een verrekening gemaakt op basis van de catalogusprijs.

Stel dat je dus een elektrische fiets van 2.000 euro koopt. Met de nieuwe regeling moet je 7% van de 2.000 als bijtelling betalen. Dat is 140 euro per jaar. Dit is dan in jouw voordeel. Je moet hier dan wel belasting over betalen en dat zal, met iemand met een inkomen tot 68.507 euro een bedrag zijn van 52,29 euro per jaar. Dit houdt in dat je voor 4 euro en 36 cent per maand jouw elektrische fiets kunt bestijgen.

Door te kiezen voor lease heb je daarnaast niet direct een grote initiële investering, maar kan je het bedrijf verspreiden over een bepaalde looptijd. Dat is prettig want een elektrische fiets is behoorlijk prijzig. En wat te denken van fietsverzekering vergelijken, dat kun jezelf doen. Maar vaak zit het ook inbegrepen bij een totaalpakket. Daarnaast kun je deze elektrische fiets ook voor privédoeleinden gebruiken. Waardoor je niet nog een fiets hoeft aan te schaffen. En zeker als je een eenmanszaak hebt, scheelt het je een dure bedrijfsauto op de zaak.

Meer over de financiële kant van het zakelijke fietsen kun je vinden bij de Rijksoverheid.

Elektrisch fietsen

Nu is elektrisch fietsen natuurlijk al een flinke tijd de toekomst. Het is goed voor het milieu, het is goed voor jou als ondernemer en je bent er flink mobiel door. Zeker wanneer duurzaamheid een belangrijk thema in jouw onderneming is, kan het slim zijn om met een elektrische fiets bij klanten aan te komen. Je geeft er een heel mooi statement mee. Tel er nog bij op dat de beweging, ondanks de elektrische trapondersteuning, erg goed voor jouw eigen gezondheid is. En een gezond bedrijf begint bij jezelf!

Nieuwste over Ondernemerstips