Zo houd jij jouw ploegen en werknemers gelukkig!

3 minuten leestijd

Het is niet niks, een eigen bedrijfje runnen. Zeker wanneer je aardig wat personeel in dienst hebt, kan het een uitdaging zijn om je bedrijf zo goed mogelijk te runnen én al je werknemers gelukkig te houden. Hier zijn alvast een aantal tips waardoor jouw werknemers met een lach naar hun werk gaan en met meer plezier hun taken uitoefenen. 

Zorg voor een veilige en gezonde werkomgeving

Werknemers waarderen het als hun werkgever zorgt voor een veilige werkomgeving en de nodige maatregelen neemt om hun gezondheid te beschermen. Heb jij bijvoorbeeld werkmannen in dienst die regelmatig op een werf staan? Zorg dan dat dit op een veilige manier kan gebeuren en voorzie ook het nodige materiaal en de juiste kledij. Laat je werknemers bijvoorbeeld niet zelf de veilige S3 werkschoenen aanschaffen maar zorg hier zelf voor. Ga bovendien regelmatig zelf langs op de werven waar jouw werkmannen aan het werk zijn om een veiligheidscontrole uit te voeren en je betrokkenheid te laten zien. 

Bied goede arbeidsvoorwaarden 

Goede arbeidsvoorwaarden kunnen werknemers motiveren en waardering geven voor hun werk. Bied je werknemers dus een passend en eerlijk salaris, voldoende vakantiedagen en vakantiegeld, een goede pensioenregeling,… Een goede tip? Sommige werknemers vinden het erg fijn om zichzelf te kunnen bijscholen waar nodig. Het kan dus ook een goed idee zijn om te investeren in de persoonlijke en professionele ontwikkeling van je werknemers door hen gratis opleidingen aan te bieden.

Geef erkenning en waardering

Wanneer je werknemers hun werk goed doen vinden ze het leuk om hier regelmatig een compliment of een schouderklopje voor te krijgen. Daardoor zullen werknemers ongetwijfeld liever naar het werk blijven komen en gemotiveerd blijven om hun werk goed te doen. Wil je wat meer doen dan een complimentje geven? Zet je werknemers eens in de bloemetjes door hen een extra bonus te geven, door hen te vermelden in je bedrijfsmagazine, door hen nieuwe werkbroeken cadeau te doen,… 

Bied mogelijkheden voor sociale interactie

Sociale interactie tussen collega's kan de werksfeer verbeteren en werknemers helpen zich betrokken te voelen bij je bedrijf. Organiseer bijvoorbeeld eens een bedrijfsuitje, een teambuilding dag of zorg voor gezamelijke lunch- of koffiebreaks. Op die manier zullen je werknemers elkaar persoonlijk beter leren kennen en dat draagt dan weer bij aan een goede teamsfeer. Het is voor je werknemers ook heel aangenaam om naar een werkplaats te kunnen gaan waar ze regelmatig een praatje kunnen maken met collega’s die ze goed kennen. 
 

Nieuwste over Ondernemerstips