/

Dit zijn de bekendste reclames aller tijden in Nederland

4 minuten leestijd
een van de allerbekendste Nederlandse reclames ooit

Reclames kunnen super irritant zijn. Je vraagt je dan soms ook af of een reclame niet meer kwaad dan goed doet voor een merk of bedrijf. Maar er zijn ook reclames die zo goed, grappig of leuk zijn dat iedereen ze eigenlijk wel kent. Vaak zijn het reclames die blijven hangen omdat ze grappig of absurd zijn. Maar opvallend vaak draait het toch om humor. We hebben de bekendste reclames aller tijden voor je op een rijtje gezet. Check maar eens of je ze kent! Inspiratie voor het onder de aandacht brengen van je eigen onderneming. 

Bommetje 

Deze reclame komt al uit 1997. De ‘bommetje reclame’ van de Melkunie bleek hilarisch en enorm aan te slaan bij het publiek. “Ik had nog zo gezegd: geen bommetje!” werd een bekende kreet in Nederland. Dit zei acteur Peer Mascini tegen een van de koeien uit het spotje die een bommetje maakt en Mascini druipnat achterlaat. Fantastische reclame van de Melkunie!

Heineken

Niet dat Heineken nog veel aandacht nodig heeft, want wie kent het biermerk eigenlijk niet? Maar ondanks dat had Heineken een reclamespot die enorm populair was. De spot was in 2002 op de Nederlandse televisie, met in de hoofdrol skileraar Rudi. Rudi ziet de eerste sneeuwvlokken vallen terwijl hij in Lederhosen in de bergen zit. Hij snelt naar huis om zich op te frissen, scheert zich en trekt andere kleren aan. Vervolgens gooit hij de deur van de plaatselijke kroeg open en roept: “Heeeeee! Biertjeeee?!” Dit alles met een heerlijk Duits accent. Onze excuses voor de lage kwaliteit van de video, maar er is geen andere versie.

Goeiemoggel 

Deze reclame van KPN heeft haast geen beschrijving meer nodig, zo bekend is hij. In 2017 verscheen deze spot op televisie en binnen no-time klonk het door heel Nederland: “Hé! Goeiemoggel!” De reclame neemt de autocorrectie op de hak waarbij woorden verdraaid worden. Binnen het bedrijf dat centraal staat in de reclame hebben ze zich wel héél goed aangepast aan de autocorrectie, ze hebben het taaltje overgenomen. Goedemorgen werd dus Goeiemoggel. Op kantoren door heel Nederland werd dit vervolgens overgenomen wat het voor veel mensen weer even leuker maakte om te werken.

Pietertje

Een reclame met in de hoofdrol een jonge Pieter van den Hoogenband, bekende en succesvolle Nederlandse zwemmer. Pietertje zoals hij in de reclame wordt genoemd kan totaal niet voetballen. Je ziet hem worstelen tijdens een wedstrijd van allemaal kleine voetballertjes. Op een gegeven moment wordt Pietertje gewisseld en zegt zijn teamgenootje: “Jij kan echt niet voetballen hè Pietertje?” “Nee!”, antwoordt Pietertje met een grote glimlach terwijl hij een hap brood met Calvé pindakaas neemt. Even later staat hij bij de sloot naast het voetbalveld en neemt hij een duik. Hij blijkt behoorlijk goed te zijn in een andere sport. Deze reclame van Calvé werd zeer bekend en vooral de heerlijke tevredenheid van de ‘nee’ die Pietertje als antwoord geeft was goed voor bekendheid van de reclame.

Andere toppers zijn natuurlijk reclames met woordgrapjes of waarin de merknaam op gekke manier wordt uitgesproken, zoals Belvilla. Reclames mogen dan niet altijd even leuk zijn, bovenstaande reclames bewijzen dat het ook anders kan. Humorvolle reclames die blijven hangen en vooral ook enorme bekendheid geven aan het desbetreffende bedrijf of product!

Nieuwste over Internet Marketing