Zo houd je privé en zakelijk zo goed mogelijk gescheiden

3 minuten leestijd

Als ondernemer kan het nogal lastig zijn om een goede scheiding te houden tussen jouw werkleven en je privéleven. Zeker als je een eenmanszaak hebt is de kans groot dat je bijvoorbeeld ’s avonds laat nog regelmatig aan het werk zit, terwijl je dit anders niet gedaan had. Het is goed om een balans te houden tussen werk en privé, omdat anders een kans op een burn-out of te veel spanning erg groot wordt. Bovendien is het belangrijk dat je jezelf rust gunt. Maar hoe houd je dat balans, hoe houd je de twee gescheiden?

Een prettige werkplek

Een werkplek is wellicht het belangrijkste als het gaat om een balans tussen werk en privé. Juist als je vanuit huis werkt, is het lastig om dat balans dat je zoekt te behouden. Een kantoor werkt altijd prettiger dan bijvoorbeeld de keukentafel. Dit kan een kantoor zijn binnenshuis, maar je kunt er ook voor kiezen om een flexplek te huren of een ‘normaal’ kantoor te nemen. Op zo’n kantoor zal je merken dat het een stuk fijner werkt, omdat je echt naar werk gaat en weer de dag afsluit. Voorheen dreef het allemaal een beetje door elkaar heen, maar zo creëer je al een stuk meer structuur.

Geen werkzaken op jouw privé telefoon

Pleeg jij als ondernemer je zakelijke telefoontjes met je privé nummer? Dat kan, maar ook dan heb je weer het risico dat de lijn tussen privé en zakelijk wel erg dun wordt. Een beter idee is om een werktelefoon in gebruik te nemen. Schakel de telefoon alleen in als je aan het werk bent (en dus op werktijden), en wordt zo niet gestoord op het moment dat je even niet wil werken. Eventueel kun je belangrijke telefoontjes door laten sturen naar jouw privételefoon als je dit nodig vindt.

Een stukje persoonlijkheid

Het verschilt per ondernemer hoe betrokken hij of zij is bij de onderneming waar ze mee bezig zijn. Neem bijvoorbeeld een influencer op Instagram of YouTube. Hun gezicht is het merk, en ja, dan wordt het lastiger om die lijn tussen werk en privé duidelijk te houden. Probeer daar mee op te passen als je bezig gaat met personal branding. Wil je dat je zelf een belangrijk deel bent van de onderneming, of houd je het allemaal puur zakelijk? Natuurlijk is een stukje persoonlijkheid helemaal niet verkeerd, maar houd wel altijd in gedachten dat het belangrijk is om nog een leven te hebben buiten werk om. Met SEO kom je bovendien een heel eind zonder dat je echt jouw eigen persoonlijkheid in het bedrijf hoeft te stoppen.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog