Hoe kies je de juiste werkschoenen?

3 minuten leestijd
juiste werkschoenen

Werk je regelmatig met zware materialen, zoals tegels of bijvoorbeeld houten balken? In dat geval zijn kwalitatief goede werkschoenen onmisbaar. De werkschoenen beschermen je voeten en zorgen daarbij voor stabiliteit. Het gaat onder meer het uitglijden tegen tijdens het uitvoeren van werkzaamheden, dankzij het profiel aan de onderzijde hiervan. Wanneer je op zoek gaat naar nieuwe werkschoenen, heb je de keuze uit verschillende soorten. In dit artikel lees je er meer over.

Verschillende veiligheidsklassen voor werkschoenen

Werkschoenen kunnen in verschillende veiligheidsklassen worden ingedeeld, waarbij deze classificaties oplopen van S1 tot en met S5. Een S5-werkschoen is niet per definitie beter dan een S1-werkschoen, of andersom. Het is afhankelijk van je beroep, uit welke van deze categorieën je een werkschoen zou moeten bestellen.

–       S1: deze categorie bevat werkschoenen met een veiligheidsneus. Schoenen binnen deze veiligheidsklasse worden zowel door professionals, als door hobbyklussers gebruikt. Houd er rekening mee, dat deze werkschoenen voornamelijk bedoeld zijn voor een droge ondergrond.

–       S2: in deze categorie vind je werkschoenen die zowel over een veiligheidsneus, als over een veiligheidszool beschikken. Ze zijn ideaal voor bijvoorbeeld bouwplaatsen, waar af en toe een spijker op de grond blijft slingeren.

–       S3: de werkschoenen in veiligheidsklasse S3 zijn het populairst onder professionals, omdat deze werkschoenen breed inzetbaar zijn. Ze beschikken over een veiligheidsneus en een veiligheidszool. Daarbij zijn deze schoenen waterdicht.

–       S4: in categorie S4 vind je werklaarzen, die qua bescherming sterk lijken op de werkschoenen uit categorie S1. De laarzen beschikken over een veiligheidsneus. Ook handig is het feit dat de laarzen waterdicht zijn.

–       S5: veiligheidsklasse S5 biedt laarzen die niet alleen een veiligheidsneus hebben, maar ook een veiligheidszool. Daarbij zijn deze laarzen waterdicht en beschikken ze over een anti-slipprofiel.

Aandachtspunten bij het kopen van werkschoenen

Op basis van bovenstaande veiligheidsklassen kun je op zoek gaan naar een werkschoen die het beste past bij het werk wat je uitvoert. Houd niet alleen rekening met de beschermende werking van de werkschoen of werklaars, maar kijk ook naar de juiste maat, de voering aan de binnenzijde en bijvoorbeeld het comfort wat de schoen je biedt. Vraag ook om advies van een specialist, zoals Arbo Safety Shoes, om de juiste werkschoenen te vinden.

Nieuwste over Blog