Zo houd je ondernemen en privé in balans!

3 minuten leestijd
crop male freelancer working on laptop in street cafe on sunny day
Photo by Ketut Subiyanto on Pexels.com

Last Updated on: 13th april 2023, 08:29 am

Bij veel ondernemers raakt de balans tussen ondernemen en privé nog wel eens zoek. Heel begrijpelijk, want veel mensen ervaren het niet zo dat ze een bedrijf hebben, maar bijna een bedrijf zijn. Het is veel verleidelijk om jezelf en je bedrijf als één te zien. Wil je echter een blije ondernemer én een blij mens zijn? Dan is die balans juist zo belangrijk. Hoe je het ondernemen en privé in balans houdt, dat lees je hier.

Hanteer het 80/20 principe

Veel bijzaken slurpen ontzettend veel tijd op. Terwijl in 20 procent van de tijd vaak 80 procent van het werk kan worden gedaan. Dit noemt men het Pareto-principe. Heb je bijvoorbeeld een online bedrijf dat online producten verkoopt, zoals e-books? Dan is de kans groot dat creëren van content je belangrijkste taak is die het meeste resultaat oplevert. Zorg er in dat geval voor dat je dus de focus houdt en hebt op dat belangrijkste werk: content creatie.

Zorg voor de basis

Gezond eten, mentaal gezond zijn, je gevoel volgen, zorgen voor voldoende inkomen, zorgen voor je lichaam, een dak boven je hoofd en voor de relaties met de meest dierbare mensen om je heen. Het is een basis die je nodig hebt. Je kunt het zien als de fundering. Door de dingen bewust te doen, zorg je ervoor dat je hier aandacht voor hebt.

Stel heldere doelen en voor het uit

Zonder doelen geen richting en zonder actie gebeurt er nog niks. Onthoud daarbij dat de echte drempels eigenlijk altijd in je hoofd zitten. Als ondernemer moet je de juiste richting op gaan. Als je dat niet doet heb je ook een grotere kans dat je je niet bezighoudt met de belangrijkste taak. Je niet bezighouden met de belangrijkst taak, betekent dat als snel dat je er niet blij van wordt. Het is dan ook zo goed als zeker dat je dan niet het geld gaat verdienen dat je wilt voor je basis.

Maak de juiste combinaties

Zakelijke doelen kun je soms combineren met privé doelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan als je een Tesla zakelijk leasen wil. Het is echter niet het doel om standaard privé met werk te vermengen. Zorg daarom ook wekelijks minimaal voor 1 dag waarin je niets voor het werk doet. 

Stel de relaties met dierbaren voorop

Aan het einde van de rit doe je zakelijke dingen ook voor mensen. Meer verdienen is vooral fijn omdat je die rijkdom kunt delen met mensen. Vergeet daarom niet tijd te maken voor je dierbaren. Natuurlijk is geld verdienen belangrijk, maar zie het vooral als middel voor de basis om van te genieten met je dierbaren. Dan verdwijnt nooit de balans.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips