Zo ga je om met kraamverlof

3 minuten leestijd
close up of hands holding baby feet
Photo by Rene Asmussen on Pexels.com

Op het moment dat jij werknemers in dienst hebt, kan het natuurlijk zomaar zo zijn dat een van deze collega’s vader of moeder gaat worden. Een bijzonder moment in het leven van die persoon. Maar hoe ga je als ondernemer om met kraamverlof? Je wilt natuurlijk dat je werknemer kan genieten van zijn of haar verlof, maar er zijn wel bepaalde regels waar zowel jij als werkgever als de werknemer zich aan moet houden. In deze blog vertellen we wat meer over kraamverlof en waar je, met name als werkgever, rekening mee moet houden.

Soorten kraamverlof

Het is belangrijk om te weten dat er verschillende soorten kraamverlof zijn. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen kraamverlof voor de moeder en het verlof voor de vader (ook wel vaderschapsverlof of partnerverlof genoemd). Het verlof stelt kersverse ouders in staat om tijd door te brengen met het kindje. Dit is natuurlijk heel belangrijk in deze periode van het leven van het kind. 

Voor moeders bestaat er zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Het zwangerschapsverlof gaat in tussen 6 en 4 weken voor de dag na de uitgerekende datum. Het bevallingsverlof begint de dag na de bevalling. Iemand die zwanger is heeft recht op minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof in totaal. Vaak wordt het verlof in overleg tussen werkgever en werknemer bepaald. Sommige moeders willen juist wat extra verlof tijdens de zwangerschap, terwijl anderen wat langer thuis willen blijven na de bevalling.

Het vaderschapsverlof bestaat uit één keer het aantal werkuren per week betaald verlof. Daarnaast kan iemand ook nog 5 weken aanvullend verlof aanvragen. Dit verlof mag opgenomen worden in de eerste zes maanden na de bevalling. Als werkgever moet je diegene 70% van het loon betalen tijdens het aanvullende geboorteverlof.  Een vader dient mondeling of schriftelijk zelf het verlof aan te vragen, zo snel mogelijk na de geboorte van het kind. Als werkgever mag je deze aanvraag niet weigeren. 

Werknemers in het zonnetje

Als werkgever is het belangrijk om te laten blijken dat je de werknemers waardeert. Wanneer één van je werknemers vader of moeder wordt, is dit natuurlijk een heel bijzonder moment. Het is dan ook leuk om de aanstaande vader of moeder te verrassen met een uniek en gepersonaliseerd kraamcadeau. Bij verscheidene webshops vind je vaak diverse kraamcadeaus, die je ook nog eens helemaal kunt personaliseren met bijvoorbeeld de naam van het kind. Het geven van een leuk kraamcadeau is een ideale manier om je werknemers te feliciteren met dit bijzondere moment. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een leuk tuinfeest organiseren. Daar lees je meer over op onze website!

Nieuwste over Blog