Transformatoren en hoe ze werken toegelicht

4 minuten leestijd

Om kort op de bal te spelen is een transformatorstation een deel van de elektrische installatie dat de eindstations van de transmissie- of distributielijnen en de schakelinstallaties omvat.

Transformatoren zijn vaak te vinden op onderstations die verantwoordelijk zijn voor de primaire spanningsconversie. Ze converteren van de hoogspanningslijnen naar middenspanningsdistributielijnen.

Een transformator heeft drie basisfuncties: hij past de impedantie aan om vermogensverliezen tot een minimum te beperken, hij zet wisselstroom (AC) om in gelijkstroom (DC) en hij zorgt voor isolatie tussen circuits. Transformatoren worden doorgaans gebruikt voor zware trekkracht, maar kunnen ook worden gebruikt voor de distributie van elektriciteit in gebouwen.

Het onderstation bevat gewoonlijk ook alle nodige apparatuur voor de regeling en bescherming van elektriciteit en zelf. 

Verschillende soorten transformatorstations

Transformatorstations kunnen worden gebruikt om het ene type elektriciteit om te zetten in het andere en vice versa. Ze worden vaak gebruikt in elektriciteitscentrales, onderstations en elektriciteitsleidingen.

Er zijn vier soorten transformatorstations, die ingedeeld worden naar spanning: 

  • Super hoogspanning: Transformatorstation met een spanning van meer dan 500 kV.br />
  • Hoogspanning: Transformatorstations met een spanning van 66 kV, 110 kV, 220 kV en 500 kV.br />
  • Middenspanning: Waaronder transformatorstations met een spanning van 6 kV, 10 kV, 15 kV, 22 kV en 35 kV.br />
  • Lage spanning: Transformatorstations met een kleinere spanning zijn meestal 0,4 kV en 0,2 kV.

Ben je geen expert, maar wil je er wel voor zorgen dat alles binnen de Nederlandse wetgeving gebeurt, dan kan Bink Elektro je beslist verder helpen!

Verder kunnen we stroomtransformatoren ook onderverdelen in drie typen:

1. Betreedbaar Transformatorstation

Een betreedbaar transformatorstation voor buitengebruik zijn tussenstations voor transformatoren met een grote capaciteit, transformatoren en uitrusting met vrij grote afmetingen. Industriële fabrieken of productiegebieden die een betreedbaar station gebruiken hebben een grote capaciteit aan elektriciteit nodig.

2. Inpandig Transformatorstation

Een inpandig transformatorstation is tegenwoordig het meest gebruikte station, omdat het geschikt is voor bouw en stroomvoorziening in dichtbevolkte stedelijke gebieden zonder de esthetiek aan te tasten, met geschikte afmetingen. Het kan in een gesloten (bedrijfs)pand geplaatst worden om de veiligheid van de omwonenden te garanderen. 

3. Compactstation

Dit type transformatorstation biedt de oplossing voor bedrijfspanden die niet voorzien van een aparte technische ruimte. Daarnaast biedt deze voordelige oplossing de zekerheid dat de stroomvoorziening geen onnodige ruimte inneemt en zich op elk moment op een veilige plaats bevindt naast het gebouw.

Wat we kunnen leren van de structuur van een transformator

Transformatoren zijn het belangrijkste onderdeel in een voedingssysteem dat de spanning van een elektrische stroom verandert. Transformatorstations worden ook wel onderstations genoemd en zijn er in verschillende maten. De functie van een transformatorstation is om de spanning op een circuit te veranderen, zodat het kan worden afgestemd op een ander circuit.

BINK Elektro verstrekt met alle genoegen advies over de eisen en mogelijkheden en verwezenlijkt een duurzame aanpak voor de energie van je bedrijf.

Conclusie – Het begrijpen van transformatoren is van vitaal belang in de elektrische industrie, maar ook als ondernemer of eigenaar van een bedrijfspand om alles altijd operationeel te houden.

Nieuwste over Blog