/

Zo draag je je bedrijf over aan een opvolger

4 minuten leestijd

Voor een ondernemer is zijn bedrijf vaak echt een ‘kindje’. Dat betekent dat stoppen met je bedrijf een hele stap is. Dat doe je niet zomaar. Maar leeftijd kan een rol spelen of een mooie kans om het bedrijf in goede handen over te dragen. Soms wil een zoon of dochter de zaak overnemen of komt er een overnamebod van een groter bedrijf. Als je bedenkt dat je daarna nog vele jaren van een welverdiend pensioen kunt genieten is het misschien toch de moeite waard om er goed over na te denken.

Hoe ga je je bedrijf verkopen

Hoe je het verkopen van een bedrijf aanpakt hangt sterk af van de omstandigheden. Stel je doet je bedrijf over aan iemand die al in het bedrijf werkzaam is, dan kent hij of zij het klappen van de zweep. Wellicht is je beoogde opvolger ook al goed ingevoerd in de financiële stand van zaken van het bedrijf. Dan kan een overname snel geregeld zijn. Als deze voorwaarden niet gelden dan is het vaak verstandig om een externe partij te betrekken bij de bedrijfsovername. Zij kunnen zowel de huidige als de toekomstige eigenaar advies geven. De nieuwe eigenaar moet weten waar hij aan begint. De huidige eigenaar wil een goede prijs voor zijn bedrijf, knowhow en goodwill. Al deze aspecten komen aan bod tijdens de onderhandelingen over de overname.

Tijdig starten met het zoeken naar een opvolger

Starten als zelfstandige durft lang niet iedereen aan. Het vinden van een opvolger kan dus een hele klus zijn. Als je de kans op een succesvolle voortzetting van je bedrijf zo groot mogelijk wilt houden is het zaak om al in een vroeg stadium op zoek te gaan naar een opvolger. Sommige ondernemers zijn daar jaren mee bezig voordat ze uiteindelijk definitief de zeggenschap over hun bedrijf overdragen aan de opvolger. De meest ideale situatie is vaak als je opvolger een poosje kan meedraaien in het bedrijf voordat de overname wordt geregeld. Op die manier kunnen de klanten kennismaken met de toekomstige eigenaar en kan hij of zij hun vertrouwen winnen. Op die manier verloopt de overname hopelijk zo geruisloos mogelijk.

Vraag advies over bedrijfsovername

Bedrijfsovername is iets waar je als ondernemer waarschijnlijk maar zelden mee te maken hebt. Daarom is het helemaal niet gek om hier deskundig advies bij te vragen. Je kunt hiervoor contact opnemen met Taurus. Zij kunnen je precies vertellen waar je rekening mee moet houden en welke valkuilen je moet zien te omzeilen bij een bedrijfsovername. Dit geldt overigens niet alleen als je je bedrijf verkoopt, maar ook als je als startende ondernemer een bedrijf overneemt. Zorg ervoor dat er duidelijkheid is over de financiële stand van zaken zodat de nieuwe eigenaar niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Je moet als nieuwe eigenaar immers wel een eerlijke kans krijgen om er een succes van te maken.

Nieuwste over Blog